VolimPivo.ba
top cropping - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Kvasac i fermentacija (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Thread: top cropping (/showthread.php?tid=630)

Pages: 1 2 3 4 5 6


top cropping - spajder76 - 01.01.2014

najbolji i najlaksi nacin prikupljanja ale kvasaca.Zadnji put ovako uradio i skinuo sa aurore i prebacio u 50l snpa.Predhodno uradio starter da budem siguran .Sutradan krauzen od 5-10cm.Ovde je sve detaljno objasnjeno
http://muskegonottawabrewers.blogspot.com/2011/12/top-cropping-method.html


RE: top cropping - pivska mušica - 04.01.2014

da, jako dobra metoda. bas sam nedavno negdje stavio sliku dvije tegle - u jednoj je bio top cropping a u drugoj klasicno ispiranje iz taloga. bas se vidi razlika.


RE: top cropping - Pop - 15.01.2014

Nije ovo loše, ali svakim otvaranjem fermentora rizikujem infekciju, tako da...


RE: top cropping - spajder76 - 15.01.2014

pa kad vidim kako u pivarama rade fermentaciju u otvorenim bazenima i kako oni skidaju kvasac i kako se tu pazi na higijenu.Sigurno ces kod kuce u cistijim uslovima to uraditi,
https://www.google.com/search?q=top+cropping+guinness&rlz=1C1CHMO_enBA549BA549&espv=210&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=n4HWUvaiF8uZyQOT-4DgBg&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=930&bih=551#facrc=_&imgdii=_&imgrc=vYQdmRqqA4C4NM%253A%3BK0oX-88ynORuZM%3Bhttp%253A%252F%252Fi220.photobucket.com%252Falbums%252Fdd115%252Fbrewingrover%252F1.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fforum.northernbrewer.com%252Fviewtopic.php%253Ff%253D26%2526t%253D70497%3B1023%3B806,jeste da je davno bilo


RE: top cropping - dalidj - 17.07.2014

Da ne otvaram novu temu.
Nisam imao do sada ovakvu situaciju. Kvasac je po povrsini i ne pada. Slika je napravljena kroz rupicu od vrenjace.
Pivo je u fermentatora 7 dana, kvasac US-05, pivo SNPA, temperatura oko 20 C.
Sta predlazete, da prebacim pivo u drugi fermentator ili da ostavim 3 nedelje ovako.


RE: top cropping - ale ale - 17.07.2014

nista ne diraj 3 sedmice. Nema virenja![SMILING FACE WITH SMILING EYES]


top cropping - Rodney - 17.07.2014

(17.07.2014, 06:29 )dalidj Wrote: Da ne otvaram novu temu.
Nisam imao do sada ovakvu situaciju. Kvasac je po povrsini i ne pada. Slika je napravljena kroz rupicu od vrenjace.
Pivo je u fermentatora 7 dana, kvasac US-05, pivo SNPA, temperatura oko 20 C.
Sta predlazete, da prebacim pivo u drugi fermentator ili da ostavim 3 nedelje ovako.


US-05 ti je takav. Po mojoj procjeni, na kraju fermentacije 30% na dnu završi. Ostatak ostane na površini.

Ukratko, on ne tone sav. Tako da je za sedmicu dana to sasvim ok. Tek nakon druge sedmice ćeš primjetiti malo na dnu da je palo. Nakon tri sedmice omjer bude otprilike 30/70 u korist površine.


RE: top cropping - pivska mušica - 20.07.2014

Ne bih se bas složio s ovim Smile minimalno sam tridesetak piva odfermentirao sa peticom, ako ne i vise. Taj kvasac ne ostaje na pivu za razliku od nekih kao sto su Saison kvasci ili neki belgijski. Ključ je u hlađenju piva nakon završene fermentacije. Mora se uraditi cold crash. Inače to što ostane plutati petica na površini ima dosta veze sa jako zahmeljenim pivima kada kvasac ostane 'zarobljen' u hmeljnim smolama. Ali kažem, hlađenje iliti cold crash je jako bitan da bi se kvasac (bilo koji) istalozio.


RE: top cropping - dalidj - 20.07.2014

Ako ga ubacim u friz na oko 9-10 C, koliko tugo treba da odstoji ?
U fermentatoru je 15 dana. Da ubacim na 6 dana i flasiranje za 21 dan ?


RE: top cropping - pivska mušica - 20.07.2014

Možeš tako ali moraš biti siguran da ti je fermentacija završena. Kad bi bar na 5 mogao spustiti bilo bi puno bolje. Idealno 0-2 C.


RE: top cropping - dalidj - 25.07.2014

Musice kralj si, hvala na savetu Zivjeli
Napravio sam fermentacionu komoru i pomocu zaledjenih flasa sam oborio temperaturu na oko 10 C.
Kvasac je poceo da da pada na dno.
Juce sam uzeo uzorak da proverim gustinu i vidim da se polako sve talozi. U subotu ce u flase.


Re: top cropping - Sile - 16.08.2014

Smatram da je ovo bolji nacin skidanja kvasca,ali da li time radimo stetu za pivo? Logika nalaze da uzimamo zdrave stanice kvasca u fermentaciji.