Fermentacija - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Kvasac i fermentacija (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=9) +--- Thread: Fermentacija (/showthread.php?tid=646) |
Fermentacija - dodic - 15.01.2014 Da li je OK da se u slucaju kada je fermentator manji od kolicine pive za fermentaciju, piva podjeli u dva fermentatora. Kakva su Vasa iskustva sa ovakvim slucajevima i da li to utice na krajnji rezultat fermentacije? Da li je bitan omjer podjele? RE: Fermentacija - danny_boy - 15.01.2014 Na kvalitetu piva ne utiče, jedino je bitno znati količine da bi mogao pravilno dozirati kvasac. Pretpostavljam da koristiš suhi kvasac iz vrećice. Količina od 11gr je preporučena za 20-tak litara sladovine. Prema tome trebaš i kvasac dimenzionirati i dodati u pravilnim količinama. Naravno, malo ko se drži 100% tih preporuka koje pišu na kesicama. Ja sam dodavao tu količinu i na 30L worta i iskreno nisam primjetio neke razlike. Ali utiče sigurno ne samo na sposobnost kvasca da napravi co2 i etanol nego i nusprodukte. |