nestali hmelj - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Početnici - pitanja i odgovori (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=7) +--- Thread: nestali hmelj (/showthread.php?tid=670) |
nestali hmelj - branko20 - 27.01.2014 Kud nestade „NELSON“ „Pivska mušica“je doživio svakakvih iznenađenja u pravljenju piva pa vjerojatno može odgovoriti gdje nestade“ Nelson“. Kad sam nabavio hmelj Nelson savin svrstao sam ga u grupu poželjnih hmeljeva. Napravi sam pivo po priloženom receptu na ovom forumu na bazi 5 kg slada (to je moja standardna mjera). Poslje 21-nog dana odležavanja u flašama pivo je probano, bilo je za 5,pijena ,boja a posebno aroma hmelja što posijeća na bazgu. Sad poslije dva mjeseca odležavanja to pivo ima sve one karakteristike kao na početku ali nigdje arome hmelja. U međuvremenu je napravljena još jedna tura trenutno je na karbonizaciji izgleda da će se morati expresno popiti a to će biti šteta za tako dobro pivo. Svi parametri kod kuhanja ovog piva su isti kao i kod ostalih kod kojih se čini mi se aroma hmelja čak inenzivira stajanjem piva. Kakva se“ kemija“ desila sa Nelsonom. U naprijed hvala na odgovoru. RE: nestali hmelj - pivska mušica - 27.01.2014 to je potpuno normalno. jako zahmeljena piva se piju friška upravo zato jer gube na hmeljnoj aromi. RE: nestali hmelj - antares - 30.01.2014 Ja nikad nisam imao ovaj problem, jer mi ni jedno pivo nije doživilo dva mjeseca RE: nestali hmelj - branko20 - 30.01.2014 (30.01.2014, 07:48 )antares Wrote: Ja nikad nisam imao ovaj problem, jer mi ni jedno pivo nije doživilo dva mjeseca Ja uvijek " sakrijem" par flaša da se uvjerim šta kemija uradi.Radim 6 vrsta pa se može sačuvati."Mušicina" škola kaže da se kroz vreme pivo nemože usporediti sa friškim,to je točno,jučer sam probao"Engleski biter" iz 4.mjeseca 2013.u njemu se "kent "i te kako osjeti za razliku od "nelsona "koji je star nepunih dva mjeseca.A "schwartzbier"iz 4.njeseca kažu da je bolji od Ginisa. Ovi stari pivari a k tome i tahnološke ili kemiske struke vjerojatno imaju saznanja o nekim stabilizatorima za očuvanje aroma, stvarno je šteta da se "super nelson"mora brzo popiti. RE: nestali hmelj - mange_tout! - 30.01.2014 u suštini se stilovi poput apa i ipa, koji se još usput i suho hmelje, piju friški. dakle, hoppy piva kod kojih su naglašene arome hmelja se piju friške, dok se malty pive poput ris-a, stout-a, porter -a piju nakon što odleže duže vremena. kod ovih malty piva vremenom se stapaju okusi, pa ih je bolje piti nakon što odleže. Re: nestali hmelj - Sile - 31.01.2014 Snpa bez dry hop tehnike me zasuo mirisom cascadea i nakon 7 mjeseci odležavanja,a aroma je bila takva da su i ukucani primjetili. Aroma hmelja ovisi i o njegovoj starosti i garaziranju. Ako je bio izlozen toplijem skladistu ili necemu gdje ti nisi imao utjecaj,a mozda i 2011 berba onda gubitak arome i nije cudo. Takodjer treba uzeti faktor ocekivanja i samokritike u pivarstvu pa mozda i iz tog razloga ne osjetis Ipa koja je stajala 5 mjeseci na radnom stolu u podrumu imala je okus rakije,votke..vrlo nepitko,mislim da se pokvarila sa vremenom,no ipa koja je bila na tamnom ostavila je gotovo sve arome i okuse. Neki ljudi piva cuvaju i po godinu dana i ispostavi se teorem da je vrijeme najbitniji faktor za kvalitetan okus. RE: nestali hmelj - branko20 - 31.01.2014 RALE,za novu 2014 je probano nekoliko vrsta piva rađeno u 3.i 4.mjesecu 2013.Pivo je bilo skladišteno po PS-u opči zaključak je da je daleko daleko bolje nego pivo staro 1-2mjeseca,aroma je sačuvana .Zato iznenađuje "Nelson" koji je bio svjež bio u zamrzivaču vrlo kratko vreme.Kad sam ga otvorio ta aroma i njen intenzitet su odlični,jači od ovih ostalih hmeljeva koje koristim.Sama proizvodnja je bila uobičajena bez ikakvih improvizacija,ovaj hmelj je došao iz Njemačke,drugi sam nabavio iz Engleskepa je mješan u drugoj turi koja je nedavno flaširana vidjet čemo šta će tu biti. |