Otvorena fermentacija - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Procesi (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=8) +--- Thread: Otvorena fermentacija (/showthread.php?tid=673) |
Otvorena fermentacija - AleksandarV - 29.01.2014 Jedan vrlo lijep video sa Brewing TV. RE: Otvorena fermentacija - pivska mušica - 30.01.2014 Zanimljivo, ipak, iako je moguce da se u vecini slucajeva nista ne desi, sigurno se povecava rizik od infekcije. Ako je istina ovo za estere, onda se mozda taj rizik u nekim slucajevima i isplati. RE: Otvorena fermentacija - AleksandarV - 30.01.2014 Najvjerovatnij je istina. Brzo rade jer odmah poslije fermentacije, neka 4 dana, odmah prebace u sekundarni fermentator. Jer više nema zaštitnog sloja CO2. RE: Otvorena fermentacija - AleksandarV - 12.03.2016 Na BYO sam našao lijep članak o fermentaciji. http://byo.com/stories/issue/item/631-fermentation-101-techniques Po ovoj klasifikaciji (mada on nije vidio naše kace za kupus pa je to izostavio), kućni pivari koji koriste kacu za kupus, ustvari rad otvorenu fermentaciju. Jer kaca ne dihtuje potpuno poput posude sa vrenjačom. |