Apa - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Procesi (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=8) +--- Thread: Apa (/showthread.php?tid=703) |
Apa - superhik - 09.02.2014 nakon dva tjedna 1010, gorčina se osjetno smanjila, ukus ok, mutno i malko co2. Izdržat ću jiš tjedan pa u boce! Sent from my Lumia 710 using Tapatalk RE: Apa - pivska mušica - 09.02.2014 stavi ga zadnjih 5 dana na cold crash... RE: Apa - superhik - 09.02.2014 (09.02.2014, 12:08 )pivska mušica Wrote: stavi ga zadnjih 5 dana na cold crash... Sad je na 20 stupnjeva a u podrumu i garaži mi je oko 15, nemam hladnije osim vani, pa da mi ga neko mazne!? RE: Apa - Brko - 14.02.2014 (09.02.2014, 12:24 )superhik Wrote:(09.02.2014, 12:08 )pivska mušica Wrote: stavi ga zadnjih 5 dana na cold crash... u fermentacijsku komoru ako je imas ubaci flase pune leda RE: Apa - superhik - 23.08.2014 evo 24-to pivo i prvi puta korišten cfc, zakon! Jedino mi se talog još ne slegne pa ga više ima u fermentoru ali zato hladi brzo i manje šanse za infekciju, ako se ne varam!? (23.08.2014, 06:42 )superhik Wrote: evo 24-to pivo i prvi puta korišten cfc, zakon! Jedino mi se talog još ne slegne pa ga više ima u fermentoru ali zato hladi brzo i manje šanse za infekciju, ako se ne varam!? e da i na izlazu cfc-a stavio moju venturijevu cjevčicu tako i da aeracija funkcionira! RE: Apa - superhik - 27.12.2015 Eto dugo me nije bilo ali se kuhalo. Do sada cca 80 tura! Prošlo ljeto imao 3 zaraze a od tada koristim cfc i sve ok. E a sad mi se desilo da je pivo i tri tjedna nakon fermentacije mutno a i tjedan dana u bocama se ne bistri. Kvasac ispirem i koristim do 5-te generacije (s4). Sada i na ispranom u frižideru pivo nije prozirno nego mutno. Miris nije kao inače a ni kisel! Probao pivo i nije kiselo samo nije okus kako treba?! Očito sam pokupio bakteriju pri ispiranju i takav kvasac stavio ubsladovinu. Inače jako kuham u bačvi i ispari cca 15%. Mahovina skupi sve na dno i u fermentoru bude dosta bistra sladovina a na dnu fermentora taloga sa kvascem cca 1 litra i u to dodam litru prokuhane vode i u veliku teglu. Nakon cca pola sata kvasac u pivu sa vrha taloga istresem u dvije male tegle i super se istaloži skoo čisti kvasac na dnu oko pola do jedan cm a ostalo prozirno pivo koje odlijem prije već što u kvasac stavim ohlađene sladovine, promućkam i istresem u sljedeću turu. Nekada podjelim i u tri teglice za tri ture i uvijek ok do sada. Je li tko imao takvo iskustvo sa opranim kvascem obzirom da ja baš nisam još tako iskusan? RE: Apa - pivska mušica - 27.12.2015 (27.12.2015, 11:39 )superhik Wrote: Eto dugo me nije bilo ali se kuhalo. Do sada cca 80 tura! Prošlo ljeto imao 3 zaraze a od tada koristim cfc i sve ok. E a sad mi se desilo da je pivo i tri tjedna nakon fermentacije mutno a i tjedan dana u bocama se ne bistri. Kvasac ispirem i koristim do 5-te generacije (s4). Sada i na ispranom u frižideru pivo nije prozirno nego mutno. Miris nije kao inače a ni kisel! Probao pivo i nije kiselo samo nije okus kako treba?! Očito sam pokupio bakteriju pri ispiranju i takav kvasac stavio ubsladovinu. Inače jako kuham u bačvi i ispari cca 15%. Mahovina skupi sve na dno i u fermentoru bude dosta bistra sladovina a na dnu fermentora taloga sa kvascem cca 1 litra i u to dodam litru prokuhane vode i u veliku teglu. Nakon cca pola sata kvasac u pivu sa vrha taloga istresem u dvije male tegle i super se istaloži skoo čisti kvasac na dnu oko pola do jedan cm a ostalo prozirno pivo koje odlijem prije već što u kvasac stavim ohlađene sladovine, promućkam i istresem u sljedeću turu. Nekada podjelim i u tri teglice za tri ture i uvijek ok do sada. Je li tko imao takvo iskustvo sa opranim kvascem obzirom da ja baš nisam još tako iskusan? pozdrav superhik, u pet generacija ispiranja na nacin na koji to ti radis sigurno pokupis dosta smeca i raznih bakterija. preporucujem ti da ne ides preko 3 generacije sa ispiranjem, ili ako hoces da od jednog kvasca radis vise piva, onda od prve vrecice kvasca namnozi koliko ti treba u starteru i pocni smrzavati kvasac u glicerinu. to ti je najbolja varijanta, ali zahtjeva nesto dodatne opreme. a kad si vec skuhao toliko tura, molim te lijepo da se ukljucis u nas godisnji izvjestaj na ovoj temi http://www.volimpivo.ba/thread-2232.html |