![]() |
Svaki Pocetak je Tezak:( - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Početnici - pitanja i odgovori (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=7) +--- Thread: Svaki Pocetak je Tezak:( (/showthread.php?tid=733) |
Svaki Pocetak je Tezak:( - Teodor - 22.02.2014 Moj prijatelj Petar vec neko vreme potencira pricu oko pravljenja domaceg piva i kako je nasao dosta recepata, zatim oko globalnog pitanja piva i svetskih (a (i) nasih) piva i pivara i ja sam podrzavao tu pricu jer i sam pomalo pratim i interesujem se kako funkcionisu globalni trendovi, a u zadnje vreme posebno prehrambena i poljoprivredna industrija. I odlucim ti ja da pomognem malo sa strane toj njegovoj ekipi tipa ucestvovanja u sufinansiranju i ako ustreba jos jedan par ruku a i da vidim sve to uzivo i, naravno, na kraju probam taj domaci proizvod ![]() ![]() Jel moze ovaj areometar ili uopste ne odgovara http://www.hidroponika.com/index.php?route=product/product&path=33_122&product_id=440 pise da meri specificnu tezinu od 1.000 do 1.060, sad znam da se preporucuje da bi trebalo od nekih 0.900 ili 0.950 do nekih 1.100 ili 1.050 ali ovo je nesto najjeftinije sto smo nasli? A za lonac ne mozemo da prelomimo da li da uzmemo emajlirani sa limunda 30l, @4000, emajl je, a ja bi ipak ako moze ikako inox, al izgleda da inox ima mnogo ozbiljniju cenu, ili da kupimo onu bacvu original pivarsku, em inox(dakle po ps-u ![]() ![]() MOLIM LJUDE DOBRE VOLJE POMOZITE ps. ako sam pogresio temu molim administratora nek je premesti ili cu ja nekako, samo mi kazite, mada prvi put pisem na forumu ![]() pss. ubuduce cu mnogo krace postove da pisem, danas me odnelo ![]() RE: Svaki Pocetak je Tezak:( - mange_tout! - 22.02.2014 prije svega dobro došao u svijet pivarstva ![]() ![]() ako možete najbolje bi bilo kada bi uzeli inox lonac od 50 l. odličan je i emajl, ali morate paziti da ga ne oštetite. što se tiče HERMS-a ili nekog drugog sistema, mogu proći oba lonca (mada je puno bolji inox, jer se može bušiti), a sve zavisi od izvedbe i konstrukcije samog sistema. uzmite hidrometar sa većom skalom. ima trgovina i u hrvatskoj, srbiji, a i u evropi. evo par linkova: http://www.svezapivo.hr/ http://www.majstorzapivo.com/ http://www.mojepivo.com/ http://www.hopandgrape.co.uk/public/catalog.asp ![]() RE: Svaki Pocetak je Tezak:( - Teodor - 22.02.2014 Hvala mange rodjeni ![]() dakle da rezimiram... najbolje bi bilo da ne kuvamo u improvizovanoj bacvi, kuvacemo na plin inace, ako Bogda, i jos bolje bi bilo da je u pitanju 50 L, ovo na slici je dakle termometar, a izgleda je neminovno dati cca 9e za areometar u beershopu, termometar smo nasli na limundu, nekih 7e,... Bacvu ce kupimo sas jos dve iste u nekoj ne tako dalekoj buducnosti. Tako ne zamerite na ovako banalnim pitanjima, al imamo prijateljsku ponudu za jednu bacvu, pa se sve nadamo (jer je veoma lepa nekako ![]() Hvala jos jednom na brzom odgovoru i dobrodoslici ![]() RE: Svaki Pocetak je Tezak:( - mange_tout! - 22.02.2014 nema na ćemu rođeni ![]() bačva je super izbor, samo je treba preraditi u lonac. ako vam je povoljna cijena obavezno je uzmite. plin je isto odlična stvar. kupite pivarski hidrometar, a posebno termometar. ima na forumu dosta linkova u vezi sa time. ![]() RE: Svaki Pocetak je Tezak:( - AleksandarV - 22.02.2014 Kao prvo, dobro došli. Hidrometar koji si naveo je za akvarijum. Uzmi pivarski u jednoj od radnji sa gornjih linkova. I obavezno termometar. Po buvljacima se može naći dosta opreme za male pare. Jer ako radite u loncu od 50 litara (preradite ga od pivskog inox bureta a i emajlirani je sasvim dobar, ali će te lakše naći toliko bure za manje pare), treba vam i veliki mash tun za ukomljavanje. Trojica vas je. Dok na kraju podjelite pivo 20 litara vam se ne isplati. Te u startu eliminišete uska grla. Pošto se sve ukupno kuha 5 i više sati, 40-50 litara piva je idealno za vas trojicu. Ne morate kuhati toliko često. A isto vam je kuhali 20, 50 ili više litara po turi. Za toliku turu plin je najbolje rješenje. Lijep pozdrav i sretno sa kuhanjem. Za sva pitanja tu smo. Sent from my Z10 using Tapatalk 2 |