Problem sa fermentacijom - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Kvasac i fermentacija (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=9) +--- Thread: Problem sa fermentacijom (/showthread.php?tid=767) |
Problem sa fermentacijom - dalidj - 18.03.2014 Drugari, Mozda mozete da mi pomognete. Radio sam svoje prvo pivo Amrican Pale Ale, kit sa sajta http://www.majstorzapivo.com/portfolios/pivske-recepture/?cpt_item=blok-63-pivo-tipa-american-pale-ale (ako je problem sklonite link) Sve sam vise manje radio po receptu koji sam dobio u setu, ali sam ocigledno negde omanuo. Nakon 72 h jos uvek nema "vidljive" fermentacije, voda u vrenjaci se jedva malo pomerila. Kvasac sam koristio US-05, hidriran je na temperaturi od 25 C, 30 minuta. Stavljen je u sladovinu temerature oko 22 C. Pre stavljanje u sladovinu fermentator sam muckao oko 1-2 minuta (nije nikakva aeracija ali sta je tuje…) . Temperatura u prostoriji gde je fermentator je oko 20 C. Jos jedan od problema je sto je fermentator tamne boje pa ne vidim sta se desava unutar njega. Da li imate neki savet sta ciniti i da li ima sanse da spasem svoje prvo pivo ili da nabavljam sirovite za sledece. Da li otvarati fermentator i videti sta je unutra ? Da li dodati ponovo kvasac ? Otvoren sam za sve sugestije i kritike RE: Problem sa fermentacijom - spajder76 - 18.03.2014 ako se "imalo " voda u vrenjaci pomjerila ,vjerovatno je krenula fermentacija .Vjerovatno ne dihtuje dobro vrenjaca .Sve si dobro uradio .I ja sam prije tako aerirao pa je svaki put krenula fermentacija .Mozes na brzinu otvoriti fermentor da se bar umiris ili da u slucaju da nije krenula fermentacija da je pomognes RE: Problem sa fermentacijom - rafter - 18.03.2014 Evo ja da ti kažem iz prve ruke, imao sam isti problem prije 20ak dana... Ne otvaraj ništa, ne diraj... sve će to biti u redu, bar bi trebalo. Nemam ni ja iskustva tako da će iskusnije kolege dodati ako ja nisam upravu. Ja sada za svoje drugo pivo koje je u fermentatoru od 54L a piva je unutra 25L nisam vidio nijedan balončić, aerirano je kiseonikom a umjesto vrenjače koristim teglu sa šlaufom. Nadam se da je ok radi zapremine suda. Srećno!!! RE: Problem sa fermentacijom - dalidj - 18.03.2014 Poklopac fermentatora bi trebalo da dihtuje dobro, kada pritisnem poklopac voda u vrenjaci se pomeri. Jedino sto mogu je da sacekam 7 dana pa da proverim FG, da vidim da li se nesto desava. RE: Problem sa fermentacijom - spajder76 - 18.03.2014 pretpostavljam da je fermentor plasticno bure .Naravno da ce se pomjeriti vrenjaca kada pritisnes poklopac .Jedino mozes biti siguran da dihtuje je stakleni demizon (boca ) i to sa gumenim cepom ako ima fermentacije mora biti i neki miris ? RE: Problem sa fermentacijom - rafter - 18.03.2014 Spajder, a dihtuje li plutani cep? Do duse, probusio sam ga da provucem crijevo i zalio voskom oko crijeva. RE: Problem sa fermentacijom - spajder76 - 18.03.2014 ma dihtuje tako .Ako je koristio plasticno bure vjerovatno ne dihtuje ,cak i ako je poklopac na navrtanje nemoze toliko stegnuti da pritisak co2 ne izlazi na krajevima poklopca .Neznam u cemu fermentira kada ne vidi sa vanjske strane ako ima krauzena RE: Problem sa fermentacijom - rafter - 18.03.2014 dalidj hajde slikaj fermentator pa okaci sliku da vidimo. RE: Problem sa fermentacijom - radobolja - 18.03.2014 (18.03.2014, 06:30 )dalidj Wrote: Drugari, Ja sam imao sličan problem kada sam prešao na 60l bure - kacu. i pored postavljene cjevčice i vrenjače nije htjelo da krene vrenje. Dva puna dana ništa. Naprskao sam star sanom kacu, otvorio poklopac kad unutra imam šta vidjeti debeli sloj pjene, krenula fermentacija samo se nije pomjerila vrenjača, co2 izlazi oko poklopca koji ne dihta. Od tada ne koristim vrenjaču nikako, samo zavrnem poklopac kace i to je to. A vezano za fermentaciju koja ne proradi u roku 72 sata kolege pivari su mi rekli da ako poslije toga ipak proradi može se raditi o tome da je pivo pokupilo neki vanjski kvasac i da fermentacija tako počne, na kraju ne znate kakvo ćete pivo dobiti. RE: Problem sa fermentacijom - pivska mušica - 18.03.2014 Ako je fermentirano u onim kitovima odnosno onim kantama, trebalo bi biti 100% nepropusno. Ipak ja kontam da to uveliko fermentira i da mozda negdje nisi dobro pritisnuo poklopac pa je ostala rupa. Ako fermentiras u nekom kupovno, plasticnom buretu onda sigurno fermentira jer ta burad nikad ne dihtuju. Samo me zanima na kojoj temperaturi stoji fermentor i kakav je miris oko poklopca? RE: Problem sa fermentacijom - p.Ivo - 18.03.2014 nemoj se bojati dezinficiraj fermentor i oprmu kojomces uzeti uzorak , uzmi uzorak i hidrometarom izmjeri vrijednost . a mozes i nedirati nista na mom prvom pivu nija izasao ni mjehuric jer bure je pustalo co2 sa strane i ja sam se bio prepao Re: Problem sa fermentacijom - AleksandarV - 19.03.2014 Za kače koje ne dihtuju, kupite streč foliju I dobro utegnite. CO2 će onda izlaziti samo na vrenjaču Sent from my Z10 using Tapatalk 2 |