Lonac INOX - skidanje hrdje/odrzavanje - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Oprema i sanitacija (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=14) +--- Thread: Lonac INOX - skidanje hrdje/odrzavanje (/showthread.php?tid=855) |
Lonac INOX - skidanje hrdje/odrzavanje - ale ale - 27.04.2014 [attachment=452]Inox takodje moze zahrdjati (toliko o nerdjajucem celiku 18/10) - narocito ako je u dodiru sa hrdjajucim metalima. Nabavio sam inox, stainless steel lonac, na kojem su nitne koje spajaju rucke sa loncem imale okolo naslage hrdje, koja se pojavila i sa vanjske i sa unutrasnje strane lonca. Napravio sam slike za demonstraciju, ali su ispale lose... Uglavnom, mislim da sam uspio da sastruzem sve i lonac ce biti u upotrebi . Napravio sam pastu od limunske kiseline (limuntos sam koristio) i praska za pecivo (dobro je ostaviti odredjeno vrijeme na tim mjestima). Istu sam stavio na zelenu (crvrscu) stranu spuzvice (scotch brite) i ribao. Navodno je ta strana ok za koristenje za inox... Ono sto sam jos nasao je i da je sirce dobro za skidanje razlicitih fleka na inoxu (npr. zagorene tvari i sl.) - kuhati sirce sa vodom u loncu. Pokusao sam i sa Coca Colom - nije bas dalo dobre rezultate... (navodno je fosforna kiselina dobra za to)... Posto sam htio biti siguran sve sam nakon toga ribao i onim "univerzalnim kamenom za ciscenje" (tvrda pasta je to, ne mogu se sjetiti kako se zvala, a sjecam se da je bila i kod nas - ono kad uprljas ruke lancem od bicikla ) (Putzstein/Universal Stone/Pierre de nettoyage, Pietra detergente) i isto se uspostavilo kao dobro, skida . RE: Lonac INOX - skidanje hrdje/odrzavanje - dzionik - 28.04.2014 A mogao si odma sa antirostom.... RE: Lonac INOX - skidanje hrdje/odrzavanje - stera - 28.04.2014 Imam slican >ako ne i veci problem. Bure koje sam nabavio je 'majstor' vario, pojacao je var na jednom mestu. Kad sam kupio bure nista se nije videlo, sad se u unutrasnjosti bureta javila rdja na varenom mestu. Posto je unutrasnjost bureta ne bi smeo da ga tretiram jacim kiselinama, a bas sam hteo limunsku kiselinu jer mi rekose da to funkcionise. RE: Lonac INOX - skidanje hrdje/odrzavanje - ale ale - 28.04.2014 Pa limunska je najblaza, kako sam ja citao (+ u onim limuntos sokovima je procenat kiseline do 7%). RE: Lonac INOX - skidanje hrdje/odrzavanje - stera - 28.04.2014 Znam, ali koliko sam razumeo nisi bas zadovoljan kako deluje. ovako mi je savetovano: Quote:Kupi 200 grama limunske kiseline u prahu (dovoljno je za 50 litara otopine), ubaci unutra i dolij vode. pa sam mislio 100gr da ubacim u bure od 20lit. RE: Lonac INOX - skidanje hrdje/odrzavanje - ale ale - 28.04.2014 Super sam zadovoljan. Limunska i prasak za pecivo (pomjesani) su odlicno odradili posao. Ono sto nije funkcionisalo je Coca Cola. Ovaj univerzalni kamen sam imao , pa sam samo preventivno i s njim ribao, ali limunska i prasak su vec sve skinuli, bez da ostete lonac (nemoj samo ribati nekim zicama i slicno - dovoljna je ona ostra, zelena strana spuzvice za sudje). RE: Lonac INOX - skidanje hrdje/odrzavanje - stera - 28.04.2014 Aha, OK nisam skapirao. Hvala. RE: Lonac INOX - skidanje hrdje/odrzavanje - Panchev - 05.06.2016 Ima li negdje neki "recept" za pravljenje te paste, koji su omjeri i svi sastojci? Htio bih da očistim chiller, neke dijelove mi je i teško doseći, a bojim se da bi moglo praviti probleme. |