VolimPivo.ba
Proizvodi od otpadnog slada i piva - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: GASTRONOMIJA (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=22)
+--- Forum: Kulinarstvo (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=23)
+--- Thread: Proizvodi od otpadnog slada i piva (/showthread.php?tid=876)



Proizvodi od otpadnog slada i piva - ale ale - 11.05.2014

Evo par slikica, iskoristen otpadni slad i domace pivo.
Hljeb, quiche i pivski krekeri, tri vrste sa bosiokom, susenim lukom i susamom. Stvarno sve odlicno, davimo se [CLINKING BEER MUGS]. I moj ESB...

[Image: y3u3a6ud.jpg][Image: zujuzyze.jpg][Image: usemyjup.jpg]


RE: Proizvodi od otpadnog slada i piva - pivska mušica - 11.05.2014

ale ale, ima li kakvih reepata. sve izgleda odlično!


RE: Proizvodi od otpadnog slada i piva - mange_tout! - 11.05.2014

super izgleda. svaka čast. beer


RE: Proizvodi od otpadnog slada i piva - ale ale - 12.05.2014

To je radila ljepsa polovina. Zamolicu je da zapise, pa cu postaviti...


RE: Proizvodi od otpadnog slada i piva - Goggy - 26.08.2014

@ale ale ima li tog recepta? Smile


RE: Proizvodi od otpadnog slada i piva - ale ale - 07.09.2014

Hljeb: 2/3 slada i 1/3 brasna, dodati germu, so i 2-3 sake predhodno u tavi bez ulja kratko proprzenih sjemenki od tikve, suncokreta, pinjole, ono sto imate u kuci i zamjesiti mlakom vodom i pokriti da nadođe, zatim jos jednom zamjesiti i staviti u tepsiju u kojoj je postavljen backpspier ( papir za pecenje) (lakse je poslije izvaditi hljeb - naravno ne mora, moze se i tepsija namazati uljem). odozgo uljem namazati da bude meksa kora i peci dok kora ne zarudi (zavisi od kolicine sastojaka i vrste sporeta koliko dugo se pece-to provjerite na internetu za bilo koju vrstu hljeba, vruc stavi u najlon kesu da kora omeksa.


RE: Proizvodi od otpadnog slada i piva - Goggy - 09.09.2014

Thx. Našao sam i ja nekih, sad nakon kuhanja Dubbela ide hljeb, krekeri, Pizza, krofne. Probaću i ovaj recept i idu sve slike


Re: Proizvodi od otpadnog slada i piva - Goggy - 12.09.2014

Voilla' :-)
Gelender Pâtisserie
- 200 g spent grain od pilsnera (ostalo od startera :-)
-400 g običnog brašna (50- 100 osvojiš sa strane ih dodaješ posloje)
- 25 g smeđeg šećera pomiješati sa 0.75 tople vode i jedan paketić suhog kvasca.
- dvije supene kašike maslinovog ulja
- kašikica čajna soli
- šaka sjemenki bundeve, ili šta ti je pod rukom
- zamijesiti u mikseru pa rukom dok dobiješ formu tijesta za hljeb.
Ostaci sat, dok ne naraste duplo.
Premijesiš ih opet sat da naraste duplo.
Ponovo umijesiš u štrucu ili u loptice pa u kalup.
20 min na 220
20 min na 190
Može se posuti susamom i premazati puterom zadnjih 15 tak minuta pečenja.
Bon apetit! :-D[attachment=655][attachment=656][IMG][attachment=657][attachment=658][/IMG][attachment=660]


RE: Proizvodi od otpadnog slada i piva - PejaPivopija - 04.11.2019

Da li ste znali da se u Australiji jedan od najcjenjenijih začina "VEGEMITE" proizvodi od taloga kvasca i proteina tj. od otpadaka koji fermentoru ostaju nakon fermentacije.
Proizvod je bogat B vitaminima (B1,B2,B3 i B folate).
Vegemite koriste uz roštilj i druge raznovrsne recepte.
Probao sam, užasan je, ne znam zašto ga obožavaju.
Navodno je duboko ukorijenjen u genima Australaca. Takođe, ovaj proizvod obožavaju vegetarijanci.

https://vegemite.com.au

U prilogu je slika proizvoda.


RE: Proizvodi od otpadnog slada i piva - zlimfur - 06.11.2019

meni je nekoliko ljudi trazilo ostatke kvasca nakon fermentacije kao sredstvo za dizanje imuniteta izmedju dvije hemoterapije..


Proizvodi od otpadnog slada i piva - spageti - 06.11.2019

Koristio sam ječmeni slad što ostane od ukomljavanja. Napravim tijesto za pizzu i stavim cca 25% slada od ukupne količine tijesta.
Bude baš fino.


Poslano sa mog PRA-LX1 koristeći Tapatalk