VolimPivo.ba
Fermentacija dva kuvanja - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Kvasac i fermentacija (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Thread: Fermentacija dva kuvanja (/showthread.php?tid=943)



Fermentacija dva kuvanja - rafter - 02.07.2014

Društvo jedno pitanje,
Ukoliko imam veći fermentator, tipa 150L a imam 50L turu koju mogu skuvati.
Može li se napraviti pauza između dodavanja kvasca i kuvanja, tj da skuvam dvije ture, stavim ih u fermentor aeriram i onda dodam kvasac? Ako može takva sladovina da čeka, koliko može čekati?
Nadam se da ste razumjeli...

Pivili


RE: Fermentacija dva kuvanja - pivska mušica - 02.07.2014

mozes tako. ja radim tako i nikad nikakvih problema nisam imao. bitno je samo da sto je moguce vise skratis vrijeme u kojem ce ti sladovina stajati bez kvasca. sat-dva je ok, ali sve preko toga ja mislim da sve vise se povecava rizik od potencijalne infekcije.


RE: Fermentacija dva kuvanja - dzionik - 06.07.2014

Zašto ne dodati odmah polovinu kvasca? ili celu količinu? pa posle uliti drugu polovinu sladovine. To mi liči na pravljenje VELIKOG startera...


RE: Fermentacija dva kuvanja - pivska mušica - 06.07.2014

moze i tako. ali nema puno značaja jer kod mene je razlika između dvije ture oko sat vremena, tako da hocu prije dodavanja kvasca da odradim areaciju kompletne količine piva zajedno pomiješane, i da uzmem uzorke za OG. dodao bih kvasac u taj prvi dio piva kad bi znao da ce vremenski trebati vise od 4 sata da dodam i drugu turu sladovine u bure ili čak ako bih kuhao dva dana za redom po pola piva...


RE: Fermentacija dva kuvanja - rafter - 07.07.2014

mene je i interesovalo da li je moguće ture koje su kuvane 2 dana da se spoje...
Postoji mogućnost da dodjem do nekog malo većeg fermentora, pa da skontam mogu li ga napuniti sa svojim loncima od 50L Wink


RE: Fermentacija dva kuvanja - pivska mušica - 08.07.2014

mozes i tako ali onda dodaj kvasac u prvu turu na primjer danas, a sutra novu odradiš i samo doliješ na onu u kojoj vec fermentira. nisam 100% siguran kako ce se ponasati kvasac. mozda da pola dodas na prvu turu, a sutradan drugo pola jos dodas kad pomijesas sladovine.


RE: Fermentacija dva kuvanja - Pivdzija - 08.07.2014

zanimat će te Drauflassen Smile


RE: Fermentacija dva kuvanja - pivska mušica - 08.07.2014

to je to


RE: Fermentacija dva kuvanja - rafter - 08.07.2014

Zahvaljujem!!!