Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

CFC vs Immersion chiller
Fix Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

CFC vs Immersion chiller
Krečem u nabavku materijala za chiller pa me zanimaju vaša mišljenja i iskustva. Da li je bolji counter flow ili immersion chiller? Koja je razlika u potrošnji vode između ova dva chillera? Ja planiram hladit oko 40l piva, kakav chiller mi preporučate? Koja debljina cijevi je potrebna, koliko bakrene žice?
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV

RE: CFC vs Immersion chiller
Kakav sistem koristis za kuhanje. Po mom misljenju to odredjuje kako ces hladiti sladovinu.:idea:
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

treba ti najmanje 6 metara, mada bi ja sebi napravio od 7 metara fi 10-12 mm (bolje 12mm) i za jedan metar više PVC crijeva, osim toga trebaju ti još redukcije i spojevi. bakrena žica služi samo da drži odstojanje između bakrene i PVC cijevi (ali je i dobar provodnik temperature) tako da je bolje da je nešto deblja.

razlika između immersion i CFC nije baš velika kad je u pitanju potrošnja vode, mada je CFC nešto efikasniji.

ja koristim immersion chiller i hladim 30-ak litara za 15 minuta sa 100° na 20° što je odlično. s druge strane, za ture od 50 i više litara je ipak bolji CFC. isto je važno kakva ti je temperatura vode iz vodovoda, ako je stvarno hladna kao kod mene (13-14°C cijelu godinu) onda immersion sasvim dobro odrađuje posao.

kod CFC-a mi se ne sviđa higijenski aspekt (ali ne slušaj mene, ja sam sanitacijski geek Big Grin ), a sve ostalo je odlično i CFC je odlična stvar.

što se tiče količine piva, što više piva hladiš to je bolje da je više bakra iskorišteno u CFC-u.....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Fix Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

(30.11.2012, 10:09 )zis Wrote: Kakav sistem koristis za kuhanje. Po mom misljenju to odredjuje kako ces hladiti sladovinu.:idea:

Koristit ću bačvu za pivo od 50l, prerađenu u lonac sa česmom.
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV

(02.12.2012, 05:25 )Fix Wrote:
(30.11.2012, 10:09 )zis Wrote: Kakav sistem koristis za kuhanje. Po mom misljenju to odredjuje kako ces hladiti sladovinu.:idea:

Koristit ću bačvu za pivo od 50l, prerađenu u lonac sa česmom.

I kako ces prebacivati wort, pumpom ili slobodnim padom ?
Find Odgovori
Fix Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Slobodnim padom
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads