RE: Hirter Morchl
@gajba, meni ovo pivo ima neku kiselkastu (sircetnu) notu umjesanu koja smeta.
Kad vec krenu o tamnom pivu, da dodam svoj doprinos temi "The Dark Side of the Moon":
GRIESKIRCHNER EXPORT DUNKEL
Zacinjeno specijalno pivo po staro-bavarskoj tradiciji, 12,6° ekstakta, alk. 5% vol.
Ova pivara u Griskirchenu (Austrija)se prvi puta spominje 1569.
zacinjenost koju bih opisao kao slatkastu sa lakim smekom Medenog Srca.
Zavrsetak i dalje sladak, gorcina se ne osjeca. Iako je tamno pivo, moglo bi biti malo gorce. Bogato tijelo, ali pivo nije tesko. Naprotiv, moze se biti u vecim kolicinama. Samo je pravo slatko, agda.
Ovo pivo sam pio i toceno i nisam imao osjecaj da je toliko slatko kao sada (?).
SCHREMSER DUNKEL
Doppelmalz, ekstrakt, 11,9°, alk. 4,6% vol.
Malo slabije tijelo, prijtano pivo i nije tako slatko kao Grieskirchner. Ipak, ne moram ga ponoviti.
VELKOPOPOVICKÝ KOZEL CERNY
Ceska, ekstrakt, 9,9°, alk. 3,8% vol.
Kozel pivo je mozda najpoznatije kao pivo vojnika Svejka iz praske kafane U Kalicha. Ustvari je Jaroslav Hasek, pisac Svejka bio veliki Kozel fan.
Po meni super izbalansirano , manje slatko nego ostala dva, lagano prepecenost se osjeti. Tijelo manje masno , ali osvjezavajuce. Moj favorit kod tamnih. Da li su kvalitetni sastojci , ne znam, ali je Saaz hmelj unutra definitivno.