Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Prvo kuhanje
mange_tout! Offline
Admin

RE: Prvo kuhanje
(02.06.2015, 02:28 )galabl Wrote: Kakva je ovo zaraza Smile.
Prvo na sta ujutro kad se budim pomislim je temperatura u fermentacijskoj komori. Ista stvar i cim izadjem iz kuce na ovu vrucinu.
Ovih 18 dana do prvog mjerenja FG ce biti kao 18 godina.

Opet imam potrebu ovako javno da vam se svima zahvalim, jer ste na svako moguce pitanje u vezi s ovim prvim kuvanjem odgovarali u roku odmah Smile, prije svega mange_tout!, a i ostali. Ljudine ste.

nemaš potrebe da se zahvaljuješ. to je i osnovna uloga foruma, da se mi kućni pivari međusobno pomažemo Big Grin

samo ti iskontroliši tu temperaturu, da ne bude previsoka i biće ti odlično pivo beer
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Ovako, danas je 18. dan kako sam zakuvao pivo i mjerio sam FG po prvi put - 1.010, a po receptu je trebalo da je 1.012, iako sam imao OG vecu od one po receptu.
Probao sam uzorak i onako, bez veze mi je, kao kad obicno pivo razblazite vodom.
Da li to tako treba? Ako je to OK, onda bih flasirao za 2-3 dana.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

Ako nećeš flaširati pošalji meni pa ću jaBig Grin
Nije to ni blizu konačnom proizvodu:thumbsup:
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

ne sudi po uzorku ništa. jedino možeš da vidiš da li je u tome trenutku došla do izražaja infekcija. provjeri još jednom fg za par dana, ako ostane isti onda flaširaj
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Ljudi moji, iako mi Zvezda gubi od nekih Kazahstanaca 0:2 na Marakani, ja ne mogu da prestanem da se smijem, razlog - probao sam svoje prvo pivo i ODLICNO JE!! :-)
Mozda je za nijansu vise gazirano nego sto treba (isao sam sa 8g/l) ali uopste ne smeta. Dobar je balans izmedju ukusa slada i hmelja, arome magnuma i saaza se osjete taman koliko treba. Boja je tamno zlatna. Pjena postojana. Malo aftertaste-a. S obzirom da je blond ale, tijelo je moglo biti jos malo punije, ali da ga pustim jos 7 dana (danas je 13. dan u flasama) to bi bilo taman.
S obzirom na sve probleme koje sam imao, ja sam odusevljen :-).
Postavicu slike sutra u Slike piva.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

odlično. čestitam Big Grin odličan je saaz hmelj.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Smile vjeruj mi ne diraj pivo jos minimalno 15 dana, pa onda probaj i javi sta mislis. tek tad ces biti odusevljen.

jedino sto bi te moglo zeznuti je previse secera za karbonizaciju, ali ako bude prekarbonizirano, moj prijedlog je da flase stavis u duboko zamrzavanje nekih pola sata do četrdeset minuta, onda otvoris, istocis u case i ostavis case nekih 20 min na sobnoj temperaturi da se malo oslobode CO2.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

(02.07.2015, 09:50 )pivska mušica Wrote: Smile vjeruj mi ne diraj pivo jos minimalno 15 dana, pa onda probaj i javi sta mislis. tek tad ces biti odusevljen.

jedino sto bi te moglo zeznuti je previse secera za karbonizaciju, ali ako bude prekarbonizirano, moj prijedlog je da flase stavis u duboko zamrzavanje nekih pola sata do četrdeset minuta, onda otvoris, istocis u case i ostavis case nekih 20 min na sobnoj temperaturi da se malo oslobode CO2.

Ostavicu sigurno nekoliko flasa i 15 dana i mjesec, dva, pa uporediti. Pisem sve i sitnicu Smile. Mislim da je karbonizacija ipak OK, kad malo odstoji (tipa do narednog gutljaja) bude taman.
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Jedno pitanje za sve:
S obzirom da sam dobio salvu pohvala za prvu turu, sad je fazon da je ponovim ili jos poboljsam, za pocetak bih da je probam ponoviti (mada sam vec skuvao jednu u medjuvremenu ali sam malo pojacao hmelj). Ovo ce biti malo teze jer sam kod ukomljavanja i kuvanja odstupio od recepta (imao prenizak preboil gravity pa duze kuvao i sl, imao vise temperature ukomljavanja pa hladio na brzinu - ili je mozda bas to doprinijelo ukusu na kraju..?..), ali da li je za postizanje konzistentnosti ukusa piva bitnije da potrefim isti OG (sa identicnim sastojcima i kolicinama) kao kod ovog prvog kuvanja (OG 1.052, FG je bio 1.012 cini mi se) ili nije bitna samo ta gustina vec i sta cini tu gustinu, tj. sta dominira (proces ukomljavanja)? Ako me kontate...
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

Vrlo teško možeš klonirati svoje pivo to znam iz iskustva, može biti jako slično ali u kućnim uvjetima i sa našom opremom vrlo teško da bude isto
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools