Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Mash Enzyme Activity
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,038
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Banja Luka/Doboj
Mash Enzyme Activity
Evo naletih na jednom forumu sumiranu tabelu rada enzima u zavisnosti od temperature. Moze biti od koristi ko hoce da radi multi-step mashing.

[Image: Mash%20Enzyme%20Activity.JPG]
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation: 2 Location: Banja Luka
RE: Mash Enzyme Activity
Korisno.
Kako sam shvatio iz citanja i svega, nasa voda je uglavnom blago alkalna (tvrdja). Psenicni slad npr. povecava alkalnost pa se zato kada njega koristimo rade restovi na nizim temperaturama na kojima se komina zakiseljava tj. njima se snizava ph vrijednost u onaj prihvatljivi opseg od 5.1 do 5.5 pH.
Ako ne koristim psenicu vec bazni i specijalne sladove poput karamela, cokolade i sl (koji daju nizi, kiseli pH) a hocu da imam pivo punijeg ukusa, "debljeg" tijela, onda ukomljavanje vrsim na vecoj temperaturi (70C ili 71C), jer enzim beta amilaza na toj temperaturi djeluje i skrob razbija tako da ostaje vise nefermentabilnih secera koje kvasac ne moze pojesti, odatle puniji ukus i manje alkohola, veci FG.
Jesam to dobro shvatio? Smile
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,038
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Banja Luka/Doboj
RE: Mash Enzyme Activity
Kaze Palmer da te acid restove vise niko ne radi jer treba vise sati da bi tako kontrolisao ph. Mnogo lakse je hemijom i prilagodjavanjem vode.
A ovaj drugi ti vazi za svako ukomljavanje. 60-66 = vise secera za fermentaciju ("suho" tijelo, vise alkohola), 67 pa navise = vise nefermentabilnih secera (punije tijelo).
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools