Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Fortuna Komes Porter Baltycki
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
Fortuna Komes Porter Baltycki
Baltički Porter poljske pivare Fortuna. Pivo dolazi u ambalaži zapremine 0,75 l, u boci sa plutanim čepom, slično onoj koju susrećemo kod šampanjca. Ovaj Porter je osvojio bronzanu medalju na World Beer Cup u kategoriji Baltic Style Porter.

IZGLED: Pivo sipano u malu tulip čašu, a prilikom sipanja obrazovala se pjena debljine dva prsta. Pjena je bež boje i slabe konzistencije, pa se vrlo brzo izgubila ne ostavljajući nikakav trag iza sebe. Boja tamno smeđa, skoro pa crna. Prema scijetlu naziru se nijanse rubin boje. Pivo je bistro.

AROMA: Na prvu odmah izbijaju arome prženih sladova. Smjenjuju se note kafe i tamne čokolade. Najintezivnija je aroma kafe. U aromi se osjeti i alkohol, te nakon što se pivo malo više ugrijalo i hint tamnog voća. Takođe, i lagani hint drvenih nota.

OKUS: Kao i kod arome i u okusu dominiraju prženi sladovi. Prije svega kafa, a onda i nešto tamne čokolade. U aftertasteu dosta dugo ostaju prženi sladovi. Osjeti se i nešto slatkoće u završetku.

PUNOĆA OKUSA: Slabija karbonizacija. Alkohol se malo osjeti s obzirom da se radi o pivu sa 9% ABV. Puno tijelo i nakon što se povuče gutljaj u ustima se stiče dojam uljanosti.

UKUPAN DOJAM: Odlično pivo. Iako se malo osjeti alkohol pivo je veoma pitko, a osjećaj zagrijavanja koje dolazi od alkohola je prijatno i tokom konzumacije ne smeta. Vrlo kvalitetno pivo i ambalaža, pa može da posluži kao fin poklon. Obavezno probati.

[Image: LA7O0BP.jpg]
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Fortuna Komes Porter Baltycki
dobro je ovo pivo i namijenjeno je dugom lezanju u podrumu. ima na zadnjoj etiketi opis, na zalost samo na poljskom jeziku, koji prikazuje kako se razvija kroz mjesece odlezavanja. u prvim mjesecima je suho i pije se hladnije, a otprilike nakon jedne godine odlezavanja razvija se kompleksnost i prikriva se taj alkohol koji spominjes.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Fortuna Komes Porter Baltycki
pivo je stvarno odlično, kompleksno. baš za uživanje. ovaj alkohol i nije napadan s obzirom da se radi o 9%ABV. nije slučajno treći Baltic Porter na svijetu za 2014. godinu. stvarno volim popit DOBRO pivo, a ovo je jedno od tih. baš super.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools