RE: Proizvodnja slada u kući
e ovako pošto sam radio ovo više puta moram reći da se ovo radi samo za ljutu muku
znači ako baš, baš nemate mogućnost da nabavite slad, možete pokušati osladiti nesladjenu psenicu ili jecam ili zob ili bilo koju žitaricu.
ja više neću sladiti ništa osim što imam u planu da osladim heljdu koju je praktično nemoguće naći oslađenu, ali heljda ima jak okus i ne treba je puno.
inače ja sam bio zadovoljan s rezultatima, ali ima jako puno posla oko svega i najteže je u stvari pravilno naklijati žitarice, jer najčešće imamo različito klijanje - neka zrna previše proklijaju, a neka nedovoljno. takodjer treba jako paziti da se zrno ne ubudja za vrijeme klijanja jer se to često dešava, posebno ako nije dobro ocijedjeno i ako je previše vlage oko njega.
zrno se prvo osam sati namače u vodi, a onda 'odmara' novih osam sati na zraku, zatim se opet 8 sati namače u vodi i nakon toga se rasporedi na čiste krpe ili papirne ubruse i to se sve stavi u plastične kese za smeće ili slično, da čuva vlagu unutra, te da štiti od prašine.
treba dosta prostora da se rasporedi samo jedan kilogram zrna, jer zrna se ne bi smjela preklapati. inače u sladarama se zrno koje se naklijava nalazi u pokretnim bubnjevima i non stop se polako kreće, tako da se spriječava zapetljavanje klica jednih za druge, što je u kućnim uslovima jako teško postići, osim ako baš jedno zrno od drugog nije udaljeno poprilično.
cilj je da klica (to je zelenkasti deblji izdanak koji izlazi iz dna zrna, a ne oni duguljasti tanki izdanci, koji su obično duži) dosegne dužinu od 3/4 do jedne cijele dužine zrna čime se dobija potpuno modificirano zrno.
ako je izdanak kraći onda će slad biti podmodificiran, a ako je duži onda će biti premodificiran.
kažem, najčešće ćete imati neka zrna kojima je izdanak predug, a nekima prekratak, ali generalno 4 dana su dovoljna i nakon 4 dana potrebno je zaustaviti klijanje sušenjem.
kod tebe @fashdelafash se na slikama baš i ne vidi koje su dužine zeleni izdanci, ali ako je prošlo 4 dana onda ti je ok da to sušiš.
da, sušenje ide nekih 24 sata u kućnoj rerni na nešto nižoj temperaturi, ali svakako ispod 45°C. cilj je da u zrnu ostane cirka 12% vlage što je moguće izračunati vaganjem slada prije i poslije sušenja i poslije sušenja slad bi trebao biti lakši za 88%.
nakon što se postigne ta vlaga u sladu, temperatura se diže po želji i slad se peče do odredjene željene boje kao da pržite kući pils u biscuit ili šta god, po onim uputstvima, već je pisano na forumu.
tebi je cilj da pšenica ostane što svijetlija i nećeš je dodatno pržiti.
konstantnu temperaturu je jako teško postići u kućnim rernama. vrata moraju biti otvorena/odškrinuta cijelo vrijeme da bi se omogućilo da vlaga isparava. moja rerna je samo sa onim svjetlom (samo upalim lampu) postizala otprilike tih 37°C, pa pokušaj tako. jako je bitno da ne predjes ovu temperaturu, nego da se slad polako suši na tih 37-40°C. idealna bi bila konvekcijska rerna za cirkulacijom zraka i mislim da bi s njom puno brze islo....
klice je jako lako ukloniti poslije jednostavno raspuhivanjem. klice će biti lagane kao prašina i možeš izaći negdje na balkon ili dvorište i jednostavno raspuhati vlastitim plućima sve klice vrlo jednostavno.
što se tiče zadnjeg pitanja, nije dobro da jednu turu sušiš 24 sata a ostale ti 'čekaju' na sobnoj temp. jer se klijanje nastavlja i moguće je da ti previše proklijaju te ture koje su na čekanju......
sretno sa sladjenjem!