Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Proizvodnja slada u kući
FashDeLaFash Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Proizvodnja slada u kući
Momci,
ja sam negde procitao neki post o pravljenju pšeničnog slada u kućnoj varijanti, pa sam cimao Svaroga i Pivsku Mušicu...

Nisam bio u potpunosti posvećen ovome zbog gužve, ali sam radio sledeću metodu...

1. Močenje - tokom 8 sati
2. Ceđenje
3. Močenje - još 8 sati
4. Ceđenje
5. Stavljanje na klijanje (krpa, sloj pšenice, najlon,krpa...)

.jpg   1.jpg (Size: 101.11 KB / Downloads: 49)

.jpg   2.jpg (Size: 101.8 KB / Downloads: 23)

Nakon dva dana, koliko nisam bio u stanu, dobio sam sledeće rezultate.
A onda sam došao do trnutka kada nisam znao temperaturu. Od admina sam dobio indfo da treba biti 37-40C, pa sam, pošto mi rerna ima 50 kao minimum ovako otvorio rernu i stavio na sušenje pre pola sata.
Nadam se da će ispasti nešto od ovoga.
PITANJA (odgovarajte mi po stavkama, kako sam napisao)

a) Da li mi je previše proklijalo zrno?

.jpg   stepen prokijalosti.jpg (Size: 95.87 KB / Downloads: 34)
b) Kako da najbolje postignem konstantnu T? (meni je minimum na rerni 50!!!)

.jpg   termometar u rerni.jpg (Size: 90.36 KB / Downloads: 20)
c) Kako da uklonim klice nakon sušenja? (hoće li možda otpadati tokom procesa?)
d) Ako mi ovo ne uspe, iam samo 2kg slada iz beershopa, pa mi recite sa kojim bih mogao da ga uparim?
e) Mogu li dok sušim ovo što imam u rerni, da držim ovako u tepsijama/posluzavnicima na sobnoj temperaturi?

.jpg   stajanje na sobnoj T.jpg (Size: 101.95 KB / Downloads: 24)

Zahvaljujem. Sa h. Big Grin
Ciao!
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: Proizvodnja slada u kući
e ovako pošto sam radio ovo više puta moram reći da se ovo radi samo za ljutu muku Smile znači ako baš, baš nemate mogućnost da nabavite slad, možete pokušati osladiti nesladjenu psenicu ili jecam ili zob ili bilo koju žitaricu.

ja više neću sladiti ništa osim što imam u planu da osladim heljdu koju je praktično nemoguće naći oslađenu, ali heljda ima jak okus i ne treba je puno.

inače ja sam bio zadovoljan s rezultatima, ali ima jako puno posla oko svega i najteže je u stvari pravilno naklijati žitarice, jer najčešće imamo različito klijanje - neka zrna previše proklijaju, a neka nedovoljno. takodjer treba jako paziti da se zrno ne ubudja za vrijeme klijanja jer se to često dešava, posebno ako nije dobro ocijedjeno i ako je previše vlage oko njega.

zrno se prvo osam sati namače u vodi, a onda 'odmara' novih osam sati na zraku, zatim se opet 8 sati namače u vodi i nakon toga se rasporedi na čiste krpe ili papirne ubruse i to se sve stavi u plastične kese za smeće ili slično, da čuva vlagu unutra, te da štiti od prašine.

treba dosta prostora da se rasporedi samo jedan kilogram zrna, jer zrna se ne bi smjela preklapati. inače u sladarama se zrno koje se naklijava nalazi u pokretnim bubnjevima i non stop se polako kreće, tako da se spriječava zapetljavanje klica jednih za druge, što je u kućnim uslovima jako teško postići, osim ako baš jedno zrno od drugog nije udaljeno poprilično.

cilj je da klica (to je zelenkasti deblji izdanak koji izlazi iz dna zrna, a ne oni duguljasti tanki izdanci, koji su obično duži) dosegne dužinu od 3/4 do jedne cijele dužine zrna čime se dobija potpuno modificirano zrno.

ako je izdanak kraći onda će slad biti podmodificiran, a ako je duži onda će biti premodificiran.

kažem, najčešće ćete imati neka zrna kojima je izdanak predug, a nekima prekratak, ali generalno 4 dana su dovoljna i nakon 4 dana potrebno je zaustaviti klijanje sušenjem.

kod tebe @fashdelafash se na slikama baš i ne vidi koje su dužine zeleni izdanci, ali ako je prošlo 4 dana onda ti je ok da to sušiš.

da, sušenje ide nekih 24 sata u kućnoj rerni na nešto nižoj temperaturi, ali svakako ispod 45°C. cilj je da u zrnu ostane cirka 12% vlage što je moguće izračunati vaganjem slada prije i poslije sušenja i poslije sušenja slad bi trebao biti lakši za 88%.

nakon što se postigne ta vlaga u sladu, temperatura se diže po želji i slad se peče do odredjene željene boje kao da pržite kući pils u biscuit ili šta god, po onim uputstvima, već je pisano na forumu.

tebi je cilj da pšenica ostane što svijetlija i nećeš je dodatno pržiti.

konstantnu temperaturu je jako teško postići u kućnim rernama. vrata moraju biti otvorena/odškrinuta cijelo vrijeme da bi se omogućilo da vlaga isparava. moja rerna je samo sa onim svjetlom (samo upalim lampu) postizala otprilike tih 37°C, pa pokušaj tako. jako je bitno da ne predjes ovu temperaturu, nego da se slad polako suši na tih 37-40°C. idealna bi bila konvekcijska rerna za cirkulacijom zraka i mislim da bi s njom puno brze islo....

klice je jako lako ukloniti poslije jednostavno raspuhivanjem. klice će biti lagane kao prašina i možeš izaći negdje na balkon ili dvorište i jednostavno raspuhati vlastitim plućima sve klice vrlo jednostavno.

što se tiče zadnjeg pitanja, nije dobro da jednu turu sušiš 24 sata a ostale ti 'čekaju' na sobnoj temp. jer se klijanje nastavlja i moguće je da ti previše proklijaju te ture koje su na čekanju......

sretno sa sladjenjem! Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools