Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Tinktura (narandža, grejp i sl.)
bosniamaj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Tinktura (narandža, grejp i sl.)
Kuhao sam klon Elvis Juice od BrewDoga po nekom receptu sa neta. U BrewDog knjizi recepata nema način na koji su dodavali grejp, već samo piše "dodajte koliko želite korice za dodatni citrusni kick".

Ovaj recept sa neta uključuje koricu grejpa na kraj kuhanja i u sekundar.
U kuhanje sam dodao hirurški tanko oguljenu koricu, bez bijelog dijela i tako mislim i za sekundar oguliti.

Sad me zanimaju mišljenja iskusnijih, kako da uradim ovo sa sekundarom?
U sekundar ću prebaciti za 2 dana i suho zahmeljiti.
Da li da tad dodam tinkturu? Ili da dodam u bottling bucket pred flaširanje?

Usput, u ovu temu možemo spojiti preporuke što se tiče tinkture, tako da ubuduće ljudi imaju posebnu temu prilikom pretrage.

Koji su preporučeni omjeri vodke i agruma (ili nečeg drugog, poput vanilije) u odnosu na količinu u fermentoru?
Koliko da stoji potopljeno u vodku?
Kada je najbolje da se doda u pivo?
Rise up this mornin',
Smiled with the risin' sun.
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

RE: Tinktura (narandža, grejp i sl.)
Do sad sam dva puta radio tinkture, oba puta sa vanilijom, s tim da sam posljednji put dodao i oak chips medium toast.
Na 2 štapića vanilije (razrezana po dužini i na pola, iznutra izdubljen crni sadržaj) sam sipao dvije male čašice rakije.
Kod drugog slučaja sam dodao malo više rakije, tj koliko je bilo potrebno da mi sve bude potopljeno u zdjelici.
Tinkture mi budu 7 dana na tamnom i suvom, pokriveno folijom i onda sipam u fermentor 7 zadnjih dana, s tim da mi je ova druga tinktura ostala 8 dana u fermentoru. Dobio sam baš ugodnu aromu vanilije i chipsa (od hrastovih opiljaka nastane blago drvenast, vanilast šmek).
Find Odgovori
giga11 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

I mene zanimaju tinkture. Pravio sam jednu od plodova kakaovca al mi ne djeluje najbolje. Koristio sam 96% etilni alkohol razblažen pola pola sa destilovanom vodom. Na netu sam čitao da neki drže godinu dana tinkture prije upotrebe a neki nekoliko dana/sedmica. Najgore je što ne znam ni šta trebam da dobijem pa bih volio da se ova tema razvije više i iskusniji napišu šta i kako uraditi.

Galabl gdje si kupio štapiće vanilije?
Find Odgovori
bosniamaj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Ja ću prvi put da radim, i radim sa koricom grejpa.

U razgovoru sa iskusnijim članom, došao sam do sljedećih preporuka:
- Vodka, jer je neutralna
- Vodke dovoljno da prekrije namijenjenu koricu
- Što duže stoji, to bolje (a minimalno 7 dana)
- U sekundar ili na flaširanje dodati

Ja ću raditi ovdje u bottling bucket kada budem pretakao pivo za flaširanje, pa ćemo vidjeti kako će ispasti Smile
Rise up this mornin',
Smiled with the risin' sun.
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

(21.12.2016, 09:28 )giga11 Wrote: I mene zanimaju tinkture. Pravio sam jednu od plodova kakaovca al mi ne djeluje najbolje. Koristio sam 96% etilni alkohol razblažen pola pola sa destilovanom vodom. Na netu sam čitao da neki drže godinu dana tinkture prije upotrebe a neki nekoliko dana/sedmica. Najgore je što ne znam ni šta trebam da dobijem pa bih volio da se ova tema razvije više i iskusniji napišu šta i kako uraditi.

Galabl gdje si kupio štapiće vanilije?
http://www.ebay.com/itm/322282691786?_tr...EBIDX%3AIT

Postoji razlika u vrsti štapića vanilije. Jedni su za upotrebu u kolačima ("grade A") a drugi su isključivo za pravljenje ekstrakta (što nama treba) - oznaka "grade B". Grade A daju više nekog šmeka burbona, a Grade B su ove koje daju tipičnu vaniliju kakvu svi znamo.
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

ja sam tražio o dm-ovima, onim kojekakvim radnja sa začinom i to, na kraju kupim u austriji u običnom (malo većem) marketu. i kad sam se vratio kući, drug mi reče da toga ima i u bingu.. i kupim i tamo.. Big Grin

elem, ako imaš gdje blizu malo veći bingo, potraži..
WWW Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools