Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Gulden Draak
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
Gulden Draak
Prenosim recenziju sa bloga


Dugo sam čekao da probam ovo pivo i konačno sam dobio priliku. Pivo o kojem se mnogo priča, koje ima odlične ocjene na svim internetskim portalima za ocjenu piva i koje je jednostavno obožavano do te mjere da se oko njega stvorio pravi kult.

Kada kažem 'kult' ne pretjerujem, jer bacivši pogled na OVU web-stranicu na kojoj se proglašavaju ambasadori Gulden Draak-a po pojedinim zemljama uz veliku konkurenciju i stroga pravila izbora, postaje jasno da se radi o nečemu posebnom.

Zlatni zmaj po kojem je pivo dobilo ime predstavlja zaštitnika grada Genta u Belgiji. Gulden Draak je 1998. godine proglašen za najbolje pivo na svijetu.

Radi se o 'velikom' pivu, a u pivskoj terminologiji, 'veliko' znači da sadrži veliku količinu alkohola - konkretno Gulden Draak sadrži 10,5% alkoholnog sadržaja u volumenu. Zaista, velika količina alkohola i s takvim pivima je uvijek teško dobiti balansiran okus i miris, jer često je sam alkohol predominantan i jednostavno prikriva sve ostale arome i okuse. Također, pivo je refermentirano u boci.

Ovakva piva piju se na višim temperaturama (8-12°C), a jako je bitno da se piju iz 'sniftera', odnosno specifične čaše za konjak, koja se koristi i za probavanje vrhunskih piva. Originalna čaša za Gulden Draak je zapravo takozvani 'otvoreni snifter', odnosno čaša koja se prvo zatvara, pa onda otvara opet na vrhu, ali na žalost, takav snifter nemam, pa sam koristio ovaj klasični.

Prva stvar koja skreće pažnju potencijalnog konzumenta je ambalaža. Pivo je u maloj zdepastoj boci volumena 0,33l, a boca je omotana folijom koju vidite na slici i na kojoj se nalazi etiketa, odnosno logo i ostali podaci o pivu. Ova folija je jako korisna jer piva ovog tipa mogu se čuvati godinama, a vremenom postaju puno bolja, a s obzirom da svjetlost jako šteti stabilnosti hmeljnih komponenti u pivu, ova folija ujedno služi i kao zaštita od svjetlosti.

Prilikom točenja stvorila se nestabilna i kratkotrajna pjena sa vrlo velikim mjehurićima, što nije čudno zbog velike sadržine alkohola. Boja je tamno smeđa, kestenasta, a pivo je umjereno bistro (moj fotoaparat na žalost sasvim pogrešno prikazuje originalnu boju ovog piva koju vidite na slici). U nosu se osjeti masa sladnog karaktera, karamela i uprženi šećer, određena količina voćnih aroma, te izražen miris alkohola. Hmeljne arome su skoro neprimjetne.

Na nepcu je pivo jako teško i robusno. Iako ima jako tijelo i punoću kojoj doprinose sladne komponente, alkohol je prva stvar koja ispunjava nos i nepce, a prilikom gutanja se osjeti zagrijavanja sve do želuca. Sasvim mali gutljaj donosi čitavu lepezu različitih okusa i mirisa na nepce, a ono što mi je zasmetalo je metalni okus u ustima koji ovo pivo daje (kao kad okusite krv).

Osim toga, moguće je raspoznati nešto estera koje su zasluga belgijskih kvasaca i/ili toplijih fermentacija, koji daju voćne arome, te fenola koji doprinose određenom 'ljutkastom' osjećaju na jeziku. Esteri u ovom pivu nisu uobičajeni, odnosno ne proizvode tipične voćne okuse kao što su aroma banane, jabuke ili kruške, nego više stvaraju aromu sušenog tamnog voća, kao što su suhe šljive, kajsije ili grožđice.

Radi se o vrhunskom primjerku belgijskog tamnog, jakog ale piva. Bez daljnjeg, jedno od najboljih piva koja sam do sada probao i svima preporučujem da ga probaju, ako budu imali priliku. Također, bitno je napomenuti da je ovo tipično zimsko pivo i ne mogu zamisliti da ga pijem ljeti, a osim toga radi se o desertnom pivu koje se savršeno slaže uz razne vrste deserta, posebno čokoladne. Dakle, kad budete kupovali Gulden Draak, nemojte zaboraviti kupiti i neku dobru, tamnu, belgijsku čokoladu.

Zivjeli

[Image: zjwJK9x.jpg]
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Chicago, USA
RE: Gulden Draak
Totalno ti je cudna ova recenzija bila. Meni do zadnjeg pasusa Niue Bilo jasno jel se tebi ovo pivo svidjelo iLi ne. Drago mi je da ipak jeste.
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Gulden Draak
jeste svidjelo mi se, kako da nije! samo od sad pišem recenzije samo na blogu za širu publiku, odnosno i za ljude koji nemaju pojma o pivu, tako da malo drugačije pišem. možda je do toga.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
makthemak Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 41
Joined: Dec 2013
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: Gulden Draak
Ovo pivo je sjajno jedino sto imam dodati da ima malo lacinga bar u mojoj casi a pivo je nekakve crvenkaste boje ma ugl sve si rekao uglavnom ocjena 5/5 od ovoga sto sam dosad probao
Find Odgovori
makthemak Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 41
Joined: Dec 2013
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: Gulden Draak
Guledn draak 9000 Quadruple
Jako pivo smedje boje, pjena stabilna, jedan prst pjene se odrzi do samog kraja ispijanja, opojnog alkoholnog mirisa jer ovo pivo kao i obicni GD ima 10,5% ABV, na prvi gutljaj se osjeti citrus i karamela, veoma kompleksno ii zanimljivo. Takodjer jedno od najboljih piva koje sam probao.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools