Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Lonac za kuvanje sa grejacem
velja Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Lonac za kuvanje sa grejacem
Pozdrav,
Evo mog prvog post-a i i odmah pitanje:
Spremam se za prvo kuvanje piva, pa me interesuje da li neko ima iskustva sa loncima za kuvanje koji imaju grejace (kao u prilogu)?
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

RE: Lonac za kuvanje sa grejacem
imam skroz slican ovakav. problem je sto taj ima neki svoj termostat, koji ne da bas da lonac radi 100% dugo vremena.

moj ti savjet da isprobas sa kolicinom vode koliku mislis turu zakuhati da bi imo orijentaciju. ja sam ga jos umoto u onu termofoliju, kako bi bolje cuvo temperaturu..

i jos nesto, njegov termometar nije bas najprecizniji. koristi eksterni kod ukomljavanja..
WWW Find Odgovori
bhgr1 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Imam slican, ranije sam ga koristio, ali sam prestao zbog zapremine i napravio herms radi bolje kontrole i velicine ture.
Kao sto zlimfure rece, nije lose provjeravati temperaturu jer zna slagati, povremeno promijesati vodu u loncu prilikom grijanja. Sa mash tun-om moze fino posluziti za ture do 19 litara, cini se da BIAB moze izvuci oko 15 litara.
Nothing ever tasted better than a cold beer on a beautiful afternoon with nothing to look forward to than more of the same.
Find Odgovori
velja Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posto nemam nista od opreme dvoumim se izmedju plina i ove varijante. Ne znam za koje vreme dovede do kljucanja pun lonac vode tj, da li ima dovoljno snage za to ili je plin za 27l ipak zakon?
Find Odgovori
bhgr1 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

(02.08.2017, 01:12 )velja Wrote: Posto nemam nista od opreme dvoumim se izmedju plina i ove varijante. Ne znam za koje vreme dovede do kljucanja pun lonac vode tj, da li ima dovoljno snage za to ili je plin za 27l ipak zakon?
Pa za turu od 20ak litara koju mozes skuhati u tom loncu prvo trebas ugrijati vodu na nekih 70-i-nesto stepeni radu ukomljavanja, negdje oko 15 litara, zatim za ispiranje jos 15ak na recimo 75 stepeni.
Za to ti treba 30-40 minuta. Dok se ukomljava ti svakako grijev vodu za ispiranje.
Kasnije imas sladovinu ugrijanu na nekih 60 stepeni i cim prebacis vodu iz lonca u mash tun, krenes zagrijavati sladovinu. Do kljucanja treba opet nekih 30-40 minuta. Nije strasno.
Meni nije odgovarao plin radi lokacije tako da je ovaj lonac sasvim solidno sluzio, a daleko od toga da je idealan..
Nothing ever tasted better than a cold beer on a beautiful afternoon with nothing to look forward to than more of the same.
Find Odgovori
svestenik Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Slican lonac sam prepravio za mali BIAB sistem na kojem testiram recepte. Bitno je da je unutra inox lonac.

Iskopca se njegov termostat i prebaci kontrola grijaca preko kontaktora ili SSR-a na neki industrijski pid kao sto je REX C100.

Dodao sam jos malu kinesku pumpu i tus glavu za recirkulaciju tokom ukomljavanja i napravio od perforiranog inox lima odstojnik iznad grijaca, da vreca ne dodirne grijac.
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools