Immersion Chiller
Još prije skoro godinu dana sam odlučio da unaprijedim dio opreme koji se odnosi na hlađenje sladovine - chiller. Razlog nije što sam bio nezadovoljan postojećim, nego jednostavno sam slučajno naletio na monstruma iz donjeg linka te sam poželio nešto slično:
Chiller
Ono što prodavac reklamira je hladjenje 5gal sladovine(cca 19L) za nekih 4min. Da bi se ovo postiglo sladovina se mora miješati, inače niti jedan immersion chiller nema potrebu efikasnost jer je voda i dobar izolator. Ostali sistemi za hladjenje mi se nisu dopali radipotrebe za značajnijom sanitacijom i održavnjem. Bakarna spirala se uroni u boil cca 5min i spremna je.
Moram reći da sam se bio skroz ohladio od ove ideje nakon dužeg perioda čekanja, ali hajde već kada su stvoreni uslovi krenuo sam u realizaciju.
Nakon što sam sve modelirao u cad programu i došao do potrebnih dimenzija, te prodaje starog krenuo sam u nabavu materijala. U odnosu na orginalni razlika je u prečniku cijevi jer izgleda da orginalni koristi 1/2" a ja koristim 3/8". Razlika u efikasnosti je za 15% manja kod mog.
Ja sam koristio sljedeći materijal:
26m bakarne cijevi za chiller sa izolacijom 3/8" najbolja cijena koju sam mogao dobiti je 115KM.
Glavne dovodne i odvodne cijevi 15mm dužine 2m su koštale mislim oko 15KM.
Ostali materijal kao što su reducije sa 22mm na 15mm, spojnice za crijeva, su koštale dodatnih 15-tak KM.
Pasta, kalaj, dodatna bakarna cijev od 1m fi 22, su koštale oko 35KM.
Dolazimo ukupno do cijene od cca 180KM samo za materijal, što nije baš zanemarivo.
Kada sam nabavio sav materijal krenuo je najteži dio - spajanja svega u jednu cjelinu. Kako sam morao tri cijevi dužina po 8m saviti u identične spirale morao sam u odgovarajuću posudu izliti beton i ostaviti da stvrdne jer drugačije se plastika savijala i nisam mogao postići precizne "navoje". Kada sam to završio sljedeći najveći problem je bilo varenje bakarnih cijevi u reduktor, jer je meko lemljenje skoro neupotrebljivo za punjenje većih praznih površina. Problem su bile prazne šupljine izmedju cijevi koje idu u reduktor. Nakon nekoliko dana pokušaja raznih tehnika napokon sam uspio sve povariti.
Prije par dana sam testirao da li negdje pušta, te nakon dodatnog lemljenja spoja glavne cijevi sa reduktorom završio sam projekat.
Jučer je uslijedilo testiranje na 35L sladovine. Moram reći da je prošlo fenomenalno i da chiller rastura. Znači, sladovinu je spustio na nekih 18°C za mozda nekih 7-8min što je nevjerovatno.
Hajde nakon skoro 7 dana zafrkancije i dosta uloženog novca ipak se na kraju isplatilo.
Evo i slika: