zure.j
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 1
Joined: Dec 2018
Reputation:
0
Location: BiH
|
Fermentacija
Pozdrav svima novi sam na forumu.
Pripremam opremu i prostor za prvo kuhanje, imam podrum u zgradi u kojem je zimi temp. 13.5 oC fermentor je plasticno bure 30l. Pitanje glasi ako oblozim fermentor stiroporom(kao kutiju) koju temp. Mogu ocekivati u fermentoru, da li je to ok temp. za neki amerikan ale??
Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk
|
|
|
zlimfur
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation:
7
Location: Srebrenik, BiH
|
RE: Fermentacija
dobro doso zure.j
mozda ces morati malo dogrijavati, barem dok ne krene fermentacija. ne bi ti bilo lose, ako budes pravio kutiju od stiropora, da predvidis da nekako imas i dogrijavanje (hladjenje je lako rijesiti sa zamrznutim flasama, ali to ti kasnog proljeca nece trebati).
mozda neko grijace kablo, sijalicu ili tako nesto. ali moras pazit da ne sprzis kucu..
kad krene fermentacija, proizvodi se toplina, ali 13,5°C ti je ispod donje granice kvasca za amerikan ale, moglo bi se desit da ne krene. mozes probat kad ohladis, ostavis na 18-19, ubacis kvasac i tek poslije par sati premjestis u podrum, da kvasac ima vremena da krene sa razmnozavanjem.
ispod crte: kontrola temperature prilikom fermentacije je jedna od bitnijih stavki za dobro pivo.
|
|
|