Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Moj pocetak 2
ristelicn Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Moj pocetak 2
This post was last modified: 25.02.2019, 11:56 by ristelicn.
Pozdrav forume. Listao sam forum prije 2 godine i sad sam se opet zainteresovao za kuvanje, samo ovaj put dosta vise nego prosli put, stoga sam se i registrovao.

Citao sam o svemu i svacemu, imam par knjiga u PDFu koje pocinjem da citam, ali ocu da vas pitam sledece:

Od cega se zapravo pocinje?

Citao sam svega i svacega, od tehnika do skladistenja i svega, ali sad sam nekako pogubljen. Od cega se pocinje ucenje, tj. edukacija? Gdje je zapravo taj pocetak i kojim redosledom se ide?
Radi posla sam sigurno jos barem 4 mjeseca udaljen od prvog kuvanja tako da imam dosta vremena koje zelim da iskoristim za dobru i temeljnu edukaciju.

Pozdrav, nadam se da ce mi neko odgovoriti na pitanje.

Nikola
Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

RE: Moj pocetak 2
(25.02.2019, 11:55 )ristelicn Wrote: Pozdrav forume. Listao sam forum prije 2 godine i sad sam se opet zainteresovao za kuvanje, samo ovaj put dosta vise nego prosli put, stoga sam se i registrovao.

Citao sam o svemu i svacemu, imam par knjiga u PDFu koje pocinjem da citam, ali ocu da vas pitam sledece:

Citao sam svega i svacega, od tehnika do skladistenja i svega, ali sad sam nekako pogubljen. Od cega se pocinje ucenje, tj. edukacija? Gdje je zapravo taj pocetak i kojim redosledom se ide?
Radi posla sam sigurno jos barem 4 mjeseca udaljen od prvog kuvanja tako da imam dosta vremena koje zelim da iskoristim za dobru i temeljnu edukaciju.

Nikola
jednostavnu opremu da skupiš/napraviš
najjednostavniji proces ukomljavanja/kuhanja da svatiš
neki najjednostavniji recept i sastojke za prvo kuhanje
i na kraju ako ima neko blizi tebe da kuha za prvi put da ti napravi plan,koriguje ako treba što nije ok...bar sam ja tako počeo...A na forumu o svemu imaš sve napisano,pa ostaje samo koliko čovjek ima volju i vremena da zakuha.,,..poz iz Srebrenika
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

Moj pocetak 2
Dobar ti je izbor da proucis biab metodu, gdje ne treba puno opreme za pocetak.

Iskoristivost je manja, ali to ti na pocetku nije najbitnije.

Citaj, gledaj youtube.. kad ti prvo pivo uspije, obicaj je da nas sve na forumu pocastis. Wink

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
WWW Find Odgovori
Darioza Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

(25.02.2019, 11:55 )ristelicn Wrote: Pozdrav forume. Listao sam forum prije 2 godine i sad sam se opet zainteresovao za kuvanje, samo ovaj put dosta vise nego prosli put, stoga sam se i registrovao.

Nikola

Pozdrav, druze. Ja sam skoro pa godinu dana u ovom hobiju, i ovo sto prijatelj iz Srebrenika rece - sve pocne kad nabavis prvi komad opreme. Poslije nema povratka Wink Puno ces toga procitati, ogromna je to kolicina informacija, ali meni su za prvo kuhanje najvise pomogli mentor @Pivdzija i pojednostavljeni koraci u kuhanju piva koji su opisani ovdje na forumu. Tako da, to ti je neka moja preporuka. Forum i neko od kolega pivara u blizini - ne moze bolje. Pivio
Find Odgovori
ristelicn Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Hvala na odgovorima ljudi
Moj posao je specifican, pomorac sam. Tako da sam ogranicen i sa internetom, youtube mi je misaona imenica Big Grin
Jedino imam ovsko forum i neke pdf fajlove.
Uzeo sam svesku, zapisujem sve, krecem bukvalno od pitanja sta je pivo.
Ocu da se edukujem detaljno i kad dodjem kuci nabavljam opremu i krecem u orvo kuvanje.

List, citam, ako sta treba putacu i to je to. Pozdrav!
Find Odgovori
Beerokrata Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Pozdrav. Vidim da si iz Risna. Tamo imaš zanatsku pivaru "Fabrika", raspitaj se i kod njih, pitaj da prisustvuješ kuvanju, dobri su momci.
K'o zvijezda možeš biti ti !!!
Find Odgovori
zuzko Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Nikola

em Nikola, em iz Risna, em ga nema četri mjeseca ...pa skontali smo da si pomorac šta bi drugo bio?
Nikola evo ti moje lično iskustvo kada već pitaš odakle da počneš učenje.Ja ti ,što bi već davno rekao jedan naš kolega,slabo divanim engleski pa sam preskočio more ovde već spomenute literature.Čak smatram da ona početnika može poprilično zbuniti i odluku o početku kuhanja odložiti na duže vrijeme.Zato ti predlažem da vrlo pažljivo na forumu pročitaš u temi Procesi ( Opis osnovnih koraka u proizvodnji domaćeg piva -Pivska mušica i
Proizvodnja domaćeg piva korak po korak-Mange tout).Ubijeđen sam da onaj ko pažljivo pročita i slijedi precizno tačku po tačku šta je tu napisano može proizvesti odlično pivo a da nikakva druga predznanja nema.Sam sam ti primjer.Naravno da tu ima još štošta od nabavke opreme do obezbjeđivanja sirovina i sl. ali tu na jednom mjestu krajnje jednostavno i koncizno možeš vidjeti da to nije nikakav bauk i prkomplikovana stvar.Naravno da bi koristilo da prije svog prvog kuhanja prisustvuješ kod nekog od starijih kolega a koliko ja znam čitava zajednica kućnih pivara je vrlo kooperativna.Zato kada budeš spreman slobodno to objavi i ubijeđen sam da će te neko pozvati na kuhanje ko je bliže od mene a tebi ako ne bude daleko putovati jedno 130-140 km bujrum kod mene.
Find Odgovori
ristelicn Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

This post was last modified: 26.02.2019, 03:01 by ristelicn.
(26.02.2019, 01:04 )Beerokrata Wrote: Pozdrav. Vidim da si iz Risna. Tamo imaš zanatsku pivaru "Fabrika", raspitaj se i kod njih, pitaj da prisustvuješ kuvanju, dobri su momci.

Naravno, to mi je na umu. Od njih cu trazit svakakvu pomoc Smile

Jedno pitanje.
Koliko citam vidim postoji nekoliko razlicitih vrsta ukomljavanja..
Predpostavljam da je svaki dobar na svoj nacin i da zavisi od vrste piva koje bih da pravim i javine i drugih stvari.
Ali evo koji ste vi prvi nacin koristili? Koji je najbolji za taj neki pocetak?

@zuzko

Hvala puno na pozivu i na ovakvom odgovoru. Procitacu teme naravno. Ja sam poceo da citam knjige neke na engleskom al nekako svaka vodi svoju politiku, lakse mi je da češljam forum. Pogledacu teme koje si rekao i mozes ocekivati da se mozda najavim da dodjem nekad da vidim kako to sve ide.
Hvala jos jednom!
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools