Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Paracelsus Zwickl i Maredsous
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
Paracelsus Zwickl i Maredsous
Probao sam večeras ova dva piva, pa da pokušam reći par riječi.

Paracelsus Zwickl je bio totalno zanimljivo pivo. Već sam rekao da sam dugo planirao da probam ovo i još jednom hvala @ale ale. Jako, jako kvasasto, odnosno yeasty. Puno kvasca na dnu boce, jako zamućeno pivo. Totalno je pitko i 'mekano' na nepcu. Ima tu notu tijesta, na pekarski kvasac se osjeti, ali nimalo neugodno, nego baš zanimljivo. Totalno neuobičajeno za lager piva, jer izgledom podsjeća na weizene, ali je okus i miris potpuno različit, odnosno dosta neutralniji i bez banane. Nakon točenja u čaši su se vidjele baš nakupine i komadići kvasca. Okus podsjeća na tek ispečena peciva. Jako mi se svidjelo ovo pivo jer predstavlja neuobičajen stil. Sigurno ću pokušati da ovo opet nabavim. Doza B vitamina osigurana za naredni mjesec Big Grin

[Image: Lw92vqI.jpg]

Što se Maredsousa tiče, ovo pivo sam pio više puta ii radi se o poprilično poznatom pivu. Radi se o belgijskom abbey tripelu sa 10% alkohola u volumenu. Pivo je bakarne boje, solidne pjene. Ima vinski karakter, dosta je slatkasto i spicey od belgijskog kvasca a ima jako ugodan i dug sladni aftertaste. Dosta alkohola se osjeti, ali nije neugodno. Zadnji put kad sam pio ovo pivo bilo je točeno i mislim da je ova flaširana varijanta s kvascem daleko bolja. Sve zajedno, jako dobro pivo u kojem sam stvarno opet uživao. Zivjeli

[Image: Sn5rhl2.jpg]
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Bec
RE: Paracelsus Zwickl i Maredsous
Super da ti se svidjelo. Ova pivara Stigl zna praviti pivo.

Inace Zwickl je rijec koja bi u slobodnom prevodu znacila u ovom slucaju "odvoditi/sprovoditi" i odnosi se na komad drveta koji je bio se neka preteca fittinga/odnosno "pipe"Smile. U stvari preko tog komada drvata, pivo se, da bi se probalo da li je gotovo, pretakalo iz bacve u krcag. Iz toga je izveden termin za pivo prije filtracije.
Bitno je da se lageruje zasticeno od svijetlosti, najcesce u podrumima, pa ga negdje zovu i Kellerbier ("podrumsko pivo") (tako ga zovu u Koruskoj - radio sam jednom recenziju ovdje Mohrenbraü Kellerbier-a - super je), a takodje i Kübelbier (pivo iz krcaga/kante), jer se, da bi se probalo, tocilo u krcag. Ustvari je nekad ovo nefiltrirano pivo, bila privilegija samog pivara, jer bi ga konzumirao prvi.

Posto ovakvo pivo nema tako dug rok trajanja kao filtrirano, nazalost za mnoge pivare je "neisplativo".
Kao sto si spomenuo, prava izotonicko-vitaminsko-proteinska bomba (" 'ta ce Gatorade!" Smile).

Inace osjetljivo reaguje na promjene temeprature pri pravljenju. Ako se lageruje u bacvama, te bacve se drze "naglavacke" i onda se pri otvaranju okrecu , kako bi se svi ti sastojci koji plivaju u pivu ravnomjerno raspodijelili.

Belgijanca cu probati, hvala za preporuku.
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Bec
RE: Paracelsus Zwickl i Maredsous
Probao sam Maredsous. Super je, fino si ga opisao.
Iako je "klasicni" Belgijanac, bez nekih ludih dodataka, po meni odlicno uradjen i izbalansiran. Opet bih ga kupio.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools