Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Chimay plavi čep
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Chimay plavi čep
This post was last modified: 27.04.2013, 08:28 by AleksandarV.
Poslje skoro sedam dana, na red je došao i Chimay plavog čepa.
Uz recenziju, želim s vama da podijeli i ove prekrasne note.

http://vimeo.com/64709263

Dakle.
Pivo jake karbonizacije, svijetlo braon pjene, sa 9% alkohola.
Između ostalog, u sastav ide i pšenica pored candy šećera.
Boja je braon crvena.
Po otvaranju i sipanju se osjeća prekrasan miris. Kompleksan i umotan da teško šta mogu da razaznam. A zar je bitno? U ovom se pivu uživa.
lacing je u poređenju sa ostalim pivima koje sam donio nešto slabiji. Dok se kapa pjene zadržava do dna piva.
Ukus je poput mirisa, zaokružen, tako da se onih 9% alkohola uopšte ne osjeća. Prijatan aftertase ostaje satima.
Definitivno pivo koje, da je sreće, bilo bi često u frižideru. Ipak ne treba pretjerivati jer se radi o 9% alkohola.

Od četiri piva koje sam donio, Leffe i Chimay su moj izbor. Duvel je takođe dobar, ali ima izraženiju notu gorčine zbog koje je došao na treće mjesto. Delirium tremens definitivno zavrijeđuje da se ponovo proba. da slučajno nisam uzeo lošu bocu.

Zivjeli

[Image: 19owad.jpg]

[Image: 34xkx9k.jpg]

[Image: 332rocn.jpg]
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: Chimay plavi čep
chimay je sigurno odlično pivo, a sigurno preporučujem da opet probaš nabaviti i delirium tremens jer mi je to čudno što opisuješ, vrlo je moguće da je loše uskladištena bila.

nego na stranu pivo, ovaj mi je Aleksey pravo otkriće! hvala na share-u Zivjeli
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

probao većeras. stvarno odlično pivo. hvala@pivska mušica. evo mog nekog viđenja.

Izgled: Obrazovala se dosta velika pjena, debljine 2 i po prsta. Pjena je sa dosta dobrom strukturom i veoma gusta, a svijetlo bež boje. Nakon nekoliko minuta pjena se svela na dosta gustu prevlaku debljine oko 5 mm, koja se dosta dugo zadržala, skoro do samog dna čaše. Međutim, prevlaka nije ostavila lacing na zidovima čaše. Odlična pjena za pivo sa ovako visokim procentom alkohola. Boja piva tamno crvena do smeđa.

Aroma: U aromi se dosta osjeti aroma tamnih sladova, posebno čokolada. Takođe, dosta se osjeti aroma tamnog voća poput šljive i grožđica. Čini mi se da sam osjetio i blagi hint banane i jabuke. Malo i alkohola u aromi. Meni sve ove kombinacije najviše liče na cherry bombonjeru (hint alkohola + tamno voće + čokolada), što mi se veoma svidilo.

Okus: Okus je vrlo sličan aromi, odnosno preovladavaju okusi tamnog voća i tamnih sladova. U aftertasteu ostaje blaga zemljana nota. U okusu nisam detetkovao ništa gorčine. U okusu se nazire i izvjesna slatkoća.

Tijelo: Solidno tijelo koje ostavlja u ustima osjećaj punoće, odnosno sa dosta teksture. Ipak dosta dry finish. Pivo sa dosta velikim stepenom karbonizacije.

Ukupni dojam: Odlično pivo, sa veoma kompleksnom aromom i okusima koji se konstantno smjenjuju. Iako pivo ima visok procenat alkohola (9% ABV) on se ne osjeti. Vrlo pitko i odlično pivo. Sve pohvale.

[Image: Wux9Xl8.jpg]
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

ovde sam se zaboravio pohvaliti Big Grin

[Image: 10492040_10152226509208450_8912332209989255685_n.jpg]

probah neku večer napokon i Chimay

Sipano u la trappe čašu, a pri samom sipanju je bilo dosta jake i guste, koja je nakon pola minute spala na debljinu prsta. Tako je bilo sve do dna, ali bez lacinga. Pjena je bila bež boje.

Što se tiče arome, osjetio sam suho voće, šljive, ali i malo alkohola "u pozadini"

U okusu prevladava prženi ječam ali se osjeti opet suho voće i malo banane.

Jako zanimljivo pivo sa visokim postotkom alkohola, koji se i ne primjeti toliko zahvaljujući svojoj kompleksnosti. Sve u svemu jasno mi je zašto ima fantastične ocjene na ratebeeru.

hvala @pivska_mušica i ovde na ovom primjerku Smile
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools