Windsor ale kvasac - iskustva pivara
This post was last modified: 05.06.2013, 05:34 by Sile.
Ovu temu otvorio sam ponukan čitanjem o ovom kvascu na raznoraznim stranim forumima. Mišljenja su podjeljena oko ovog kvasca i na stranim forumima navodi se kako poneki pivari nisu baš do kraja zadovoljni performansama ovog kvasca. Kako sam ga samo u jednoj šarži koristio, koja je još u fermentoru, osobno ne mogu dati neki pravi sud.
da ne duljim ovakav angliskij opis za windsor kaže:
Windsor ale yeast originated in the United Kingdom and is used by a number of commercial breweries to produce different types of ale. This is a quick to start strain, which can complete fermentation in as little as three days when brewed above 17c. This has a moderate attenuation with beers reaching a final gravity near 1012. It also has a moderate flocculation making this strain particularly suitable for kegging. The aroma is estery to both palate and nose, and is often described as a full bodied, fruity British ale. Windsor yeast has found great acceptance in producing strong-tasting bitters, stouts, weizen and hefe weizen. It is always advisable to rehydrate the yeast in some cooled, boiled water in the usual manner.
Kad sam rehidrirao ovaj kvasac imao je čudan miris, onako intenzivan kao na satu kemije kad smo radili neki pokus što vidim da je, ako je vjerovati referencama, sasvim uobičajena stvar za ovaj kvasac. Valjda, ponavljam, stajao je u frižideru pa mislim da je mala šansa da je pokupio nešto tko će ga znati. Zicer bi bio da sam koristio S04, međutim, u tom nije poanta ako sam išao na staroengleski ESB kakav sam radio.
Inače, kvasac kažu, u suhoj verziji, relativno uspješno zamjenjuje london ale i pogodan je za engleske stilove piva (esb,ordinary,brown..itd). Također neke engleske verzije pšeničnog piva su rađene upravo Windsorom.
Problem koji navode pivari jest taj da ovaj kvasac jednostavno stane sa radom na oko 1.02x (i nešta) i da tu pravi problem. Kao drugu stvar navode to što se vrlo teško taloži i ostavlja vrlo vrlo mutno pivo (kome smeta) te da radije pribjegavaju nottinghamu jer se brže taloži i stvara bistrije pivo. U manjoj mjeri su se žalili na okus i miris, gotovo zanemarivo jer većinom su problemi koji su navedeni gore.
Drugi pak kvasac hvale jer je brz, brza reakcija te vrlo brzo završi posao i ako je temperatura ukomljavanja oko 65-66C (kako piše na uputama) vrlo je zahvalan i staje sa fermentacijom kako i piše oko srednje vrijednosti 1.012. Također navode kako daje taj 'big malty profile' što je izrazito povoljno za pravljenje recimo ESB-ova i sličnih piva. Isto tako kažu da daje i vrlo čisto i izbalansirano pivo.
I jedni i drugi se slažu sa se osjeti 'awful' što bi na balkanu preveli sa 'ogavno'
Zanimaju me iskustva pivara koji su koristili ovaj kvasac, kakva su piva dobili i kako im je teklo bistrenje pive?