Vuk
1.010 OG, 1,95% ABV
|
RE: Kako napraviti chiller?
(04.02.2014, 09:45 )civi Wrote: (03.02.2014, 11:04 )Uzvrnd Wrote: I ja ovih dana kombinujem da napravim hladnjak jer sam dosad hladio bez njega ( stavljao kuvano pivo u velike posuda sa hladnom vodom, ali je to baš zamorno). I meni su predložili u prodavnici taj materijal, zove se alupex. U deklaraciji piše da može do 90°C. Pitao sam šta se dešava na višim temperaturama, njima to ne treba pa nisu ni sigurni šta bi se desilo, ali pretpostavljaju da bi prvo došlo do pucanja na spojevima.
Cijena alupex-a je čini mi se 1-2 KM po metru, znači jeftinije je značajno od bakra, ali ipak ću i ja kupiti bakar ne bih rizikovao.
Šta preporučujete, koju dužinu i koji prečnik cijevi? Imam lonac za kuvanje od oko 30l.
Evo da ti odgovorim na ovo pitanje, cevi su PVC-alu-PVC to su cevi za podno grejanje i za podni razvod grejanja, koriste se isključivo za ovu namenu, temperatura koju provode ove cevi su oko 60 stepeni što je temperatura vode u kotlu za grejanje. Takodje ove cevi mogu da izdrže i nešto više temperature ali samo kratkotrajno. Temperatura od 90 stepeni je maksimum maksimuma, na višoj temperaturi pa čak i na konstantnoj temperaturi dolazi do topljenja plastike i pucanja cevi ne spojeva jer se oni letuju (zavaruju), lepe ili već nešto drugo. Ja sam ove cevi koristio za akvarijum gde temperatura ne prelazi 35 stepeni za hranu i piće ih NE treba ili se NE smeju koristiti jer nisu pogodne za hranu i piće.
Bakar ili Inox: bakar mnogo blje provodi toplotnu energiju mnogo brže prima i oslobađa toplotu, inox je lakši za održavanje i dugotrajniji i skuplji.
Ostalo je na tebi da odlučiš da li ćeš da plastiku ili pivo.
I ja sam samo dao informacije, nisam planirao da ih koristim jer sam veoma slične informacije dobio od prodavca. U svakom slučaju, hvala na savjetima .
|
|
|
rafter
1.070 OG, 6,95% ABV
|
Moj ti je savjet CFC, drama koliko je dobar, investicija je malo veca a zadovoljstvo ogromno!
Imas na forumu sta i kako a imas i na youtube
uglavnom trazi "counter flow chiller"
Prvo hopni, pa reci skoč!
|
|
|
rafter
1.070 OG, 6,95% ABV
|
Nema veze, samo je bitno da imaš slavinu na loncu za kuvanje, ako nemaš onda samo imersion.
pumpa ti ne treba za cfc, dovoljan je slobodan pad da bi radilo.
Prvo hopni, pa reci skoč!
|
|
|
Brko
1.060 OG, 5,91% ABV
|
(02.12.2015, 11:46 )Brekulja Wrote: Kupujete li bakrene cijevi u spirali ili ravne pa ih sami oblikujete dokle je to moguće sto se tice promjera cijevi ?
spirala svakako... one ravne su kratke i ne mogu se savijati kako treba...
za cfc predlazem one za centralno grijanje a za imerson one druge sa debljom stjenkom takodjer u spirali...
u sarajevu ih mozes naci u LUK-u i to cini mi se 5 km za ove od centralnog po metru a ove druge cini mi se 7.9KM
|
|
|