Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


početnička pitanja
branko20 Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location:
početnička pitanja
Početničke nejasnoće i problemi

Moja prva piva su pravljena po receptima sa Klix-a sve preračunato na bazi 5 kg slada (schwartzbier,Engleski biter,extra specijal, aurora ale) a trenutno je na putu hmelj za „sijera nevade“. Prvo je pravljen „schwartzbier“ sa 15+15L vode,temperatura ambijenta 170C isparenje 6L na kraju dobijeno 20L piva OG=1,066 a pri flaširanju FG=1,012 pivo odlične kvalitete ali poslije odležavanja prejako. Sada dodajem 34L vode i dobijem slabija piva ali ne još sa 4,5-5% alkohola (prema OG i FG bi trebao),barem je takav osjećaj kod konzumacije.
Vezano za OG postoji pitanje,koliko je precizno izmjerena količina šećera u smjesi proteina i
ostalog sa dodanom irskom mahovinom i bez nje , koliko dodanih 7,5gr šećera pri flaširanju
povećava učešće alkohola u odnosu na dobijene podatke iz računa ( OG-FG )x1.25.
Ukoliko budem išao sa povećanjem vode bojim se da ću izgubiti punoću i efekat koji daje hmelj. Od kalkulatora kao početnik koristim Brewtaarget-2 za podešavanje gorčine i OG,količinu worta prije kuhanja i poslije zadajem sam na bazi isparenja od 6L/h. Molio bih
stručan odgovor na gornja pitanja od „ pivske mušice“ ili nekoga od iskusnih majstora.
Često se spominje postotak iskoristivosti sistema,na osnovu čega se on izračuna,dali ga izbaci
kalkulator na bazi podataka za pojedine sladove ili na drugi način?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: početnička pitanja
efikasnost sistema je zavisna varijabla. to znači da taj broj u % nikada ne možeš fiksirati, nego do njega moraš doći uzastopnim ponavljanjem procesa u svom sistemu. postoji puno faktora koji utiču na taj broj - na primjer, kvaliteta mljevenja slada, pH vrijednost komine, odnos količine slada i vode u komini, temperatura vode za ispiranje, jačina i intenzitet kuhanja sladovine sa hmeljom (što jače kuhaš, to više vode isparava, pa samim tim ti ostaje jača sladovina sa više šećera) itd.

kada nakon nekoliko kuhanja u svom sistemu vidiš odstupanja od onih koje ti je software pokazao, onda moraš promijeniti tu vrijednost na onu koju zaista dobijaš i svaki idući put se ravnati prema toj vrijednosti.

normalna predviđena iskoristivost u kućnom pivarstvu je između 75-80%. što finije melješ slad to ti je veća iskoristivost, ali u isto vrijeme filter mora biti jako dobar da bi isfiltrirao sladovinu iz tako sitno mljevenog slada i da ti se ne bi stvorio 'stuck sparge', odnosno da ti se ne bi stvorio 'čep' na dnu posude za ukomljavanje čime bi imao velike probleme.

iz mog iskustva, bolje je uvijek nešto krupnije mljeti i iskoristivost držati na tih nekih 75%, a maksimalno 80% jer time imaš brzo cijeđenje sladovine bez ikakvih problema, a i bistrina sladovine je na visokom nivou, čime automatski dobijaš i dosta manji talog u fermentoru, a samim tim i koju bocu piva više nakon flaširanja.

ti dakle dobijaš veći OG od planiranog, što znači da imaš visoku iskoristivost i najvjerovatnije dosta sitno melješ slad.

što se tiče povećanja količine vode, u pravu si da time smanjuješ efekte hmelja na pivo i morao bi onda povećati doze hmelja da bi ostao u zadanim vrijednostima.

kakav mlin koristiš? da li ima mogućnost podešavanja finoće mljevenja? ako ima, pokušaj idući put malo krupnije mljeti slad.

što se tiče preciznosti mjerenja, ako koristiš klasični pivski hidrometar, preciznost je visoka ako uzorak ohladiš na temperaturu na kojoj je hidrometar baždaren. irska mahovina nema apsolutno nikakvog efekta na OG niti na efikasnost.

nije mi jasno šta si htio reći sa 'temperatura ambijenta 170°C)
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
branko20 Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location:
RE: početnička pitanja
Mlin je napravljen po svim instrukcijama i viđenim slikama ,valjci dužine 200 mm,promjera
95mm,renderirani,pocinčani,međusobno vezani zubčanicima (zbog mase valjka zrna nekad proklizavaju i neuspiju pokrenuti onaj nepokretni) mogu se podešavati od 0-2mm,slad meljem
sa razmakom od 0,8mm,sa ukomljavanjem nemam problema (moj filter je od bakarne cijevi
koja je prorezana po dužini i služi kao nosač valjka od čelične mrežice,tri takve cijevi međusobno spojene stoje u frižideru ) .Valjke okreče reduktor sa 80 0/min. Temperatura
ambijenta(tako ju krste u receptima)je vanjska temperatura kad sam kuhao prvo pivo u garaži
i iznosila je 17stupnjeva
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: početnička pitanja
ok, znači vrlo jednostavno. kad idući put skuhaš pivo, podesi u software polje za iskoristivost/efficiency na 75%. to će ti dati određeni OG na 75% iskoristivosti.

kad završiš sa kuhanjem piva, izmjeri stvarni OG i u software promjeni polje od OG na taj stvarni OG. time će ti se efikasnost automatski promijeniti na stvarnu efikasnost sistema.

svaki idući put, kod kreiranja recepta, prvo podesi tu efikasnost i ne bi trebao imati problema! Zivjeli
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
branko20 Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location:
RE: početnička pitanja
NIZAK FG
PITANJE ZA PIVSKU MUŠICU
Do sada sam skuhao desetak tura piva sve su odlične ,polako savladavam tajne ovog zanata
Koristim „brewtarget“ za korekcije pojedinih parametara ( gorčina ,OG) i uglavnom sve elemente dobijem u toku kuhanja sa velikim postotkom kako je predvidio „brewtarget“ osim FG koji se u većini slučajeva kreče 1,008 dok „brewtarget“ izračuna 1,012-1,014 zavisno od recepta tako da sa OG od 1,051 ili 1,056 dobijem veliko odstupanje u količini ABV u odnosu na recept. Po preporuci Illuminatea jedna tura je ukomljavana na 680C ,da li će to imati kakvog efekta na ovu anomaliju, trenutno je ta tura na fermentaciji.

Unapred hvala na odgovoru.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: početnička pitanja
nizak OG moze biti iz vise razloga. pretpostavljam da si koristio US-05. nizak OG sa normalnom sladovinom bez dodanog šećera ili visoko fermentabilnih sirovina, zapravo znači da si sve odradio kako treba i da je fermentacija bila zdrava i burna.

međutim, to mijenja okus piva i ako si želio malo slađe i punije pivo, onda moraš promijeniti nešto u procesima. to ti sve zavisi od recepta, koje si sladove i kvasac koristio, na kojoj si temp fermentirao, na koliko si ukomljavao. ti možeš idući put slobodno ukomljavati na 69 ili 70, ako ti se to bude ponavljalo.

jedna od stvari koja ti može biti uzrok toga je i neprecizan termometar. ti misliš da ukomljavaš na 68, a ono je zapravo 65 ili 64....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
branko20 Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location:
RE: početnička pitanja
FG=1,008? za „ PIVSKU MUŠICU“
Moji recepti su gotovo isti kako si postavio na Klix-u ( schwartzbier,extra specijal,sijera nevade,engleski biter,aurora ale) piva odlična. Recepti su korigovani za 5kg slada stim da dodajem još 0,3 kg zobenih ili ječmenih pahuljica.Meljem na razmaku valjaka 0,8 mm,
ukomljavam u ručnom frižideru koji je stavljen u izoliranu kutiju radi još bolje izolacije.
Ukomljavam sa 17-18l vode a ispirem sa 16-17l kako koji recept da dobijem OG oko1,050
što i uspijevam.Dobijem 22-23 l piva.Kvasci su ili iz Engleske ili iz Zagreba (us-05 ili s-o4).
Kuhanje na plin ,lonac od 40l.Aeraciju radim pomoću malog kompresora za pumpanje auto guma (24v)i raspršivača zraka za akvarije.Fermentaciju vršim u plastičnim buradima (imam 4 fermentatora) ,napoklopcu pored mjesta za vrenjaću postavljena je bakarna sonda koja je u pivu a u nju dolazi sonda za kontrolu temperature koju održavam od 17-18C.Fermentacija
traje 21 dan.Za sanitaciju koristim“ star san“.Imam četiri alkoholna termometra za konerolu
komine ,worta,vode i sigurno su točni. Iz ovog iznesenog može li se zaključiti zbog čega su moji kvasci tako gladni pa dobijem FG 1,008,a bio je jednom i 1,007 jedino je kod „schwartbira“ bio 1,011 i to vjerojatno zbog sastava slada. Sa preporučenom količinom vode iz Klixa 15l ukomljavanje + 15 l ispiranje dobijem OG =1,062 a FG=1,010 što rezultira sa puno alkohola. Hvala na pomoči.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools