Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


novi kolač
radobolja Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 236
Joined: Jul 2013
Reputation: 1 Location: Mostar
RE: novi kolač
(06.08.2013, 09:14 )mange_tout! Wrote:
(05.08.2013, 07:10 )radobolja Wrote: pomoć je dobrodošla manage_tout
naručio sam neke stvari preko interneta hidrometar, dezinfekcija star san, termometar. ono što ne mogu dobaviti u mostaru i okolici.
ostale sude sam našao manje više šta gdje ima, ali nisam kupio još. Emajlirani lonac 40l u bingu, frižider 28l bingo, plastičnu burad od 50l sjemenarna. To je ono najkrupnije.
mlin ću prepravit od aparata za tjesteninu kao što sam vidio na forumu, ne znam na kojem razmaku da istokarim "zube" i koji nagib, možda je 1,5 mm optimalan razmak zuba tako da melje kako treba? Ima li fotografija valjaka da vidim ako je neko radio već?

ako budete kuhali uskoro zovite da vidim kako to ide, mada imam malo vremena od posla, kad bi predvečer bio termin ili nedjelja bilo bi super i mogao bih doći

pozz

možeš narovašiti tankom burgijom, stavi aparat za tjesteninu na najmanji razmak. za kuhanje ćemo se dogovoriti, možda bi bolje bilo da kod tebe skuhamo, da zajednički upoznamo tvoju opremu beer

može. kad dobavim sve zvaću te. trebam nabaviti i sastojke slad hmelj i kvasac, kod oldbridz. Ali o tom dok kompletiram opremu.
Zivjeli
Find Odgovori
radobolja Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 236
Joined: Jul 2013
Reputation: 1 Location: Mostar
RE: novi kolač
This post was last modified: 11.09.2013, 09:21 by radobolja.
Mlin
rastavio stroj za tjesteninu, skinuo valjke, iznenadio sam se kako je tanak lim na valjcima, mislio sam dok je u komadu bio da je lim debeo 3mm, a u stvari jedva 1,5mm.
Probali smo valjak stavit u stegu kao lik na you tubeu, ali pri naslanjanju je brusilica bježala s valjka. pa smo se dosjetili stavili brusilicu u stegu. plata stoji vodoravno, pokraj stavili stolić i preko stolića povlačili valjak niz platu rezovi na razmaku 4mm cca, dubina do 1mm. Valjci se griju brzo pa treba sačekati da se ohlade. Treba čuvati prste jer se treba blizu primaknuti plati. Čuvati da ne probijemo tanak lim.
Poslije sastavio stroj i idemo dalje ...

...
mlin sastavljen, poslije sam uvidio da mi dva limena perca ispod valjaka zapinju kad vrtim, perca za odvajanje tijesta koje prođe između valjaka, pa sam ih isčupao silom bez rastavljanja mlina kojeg sam i tako na jedvite jade sastavio

...
napravio kutiju bez vrha i dna, od tvrddog kartona, kutija od igračke, unutarnji prostor 18x18,5cm, visine 22cm. Polijepio širokim prozirnim selotejpom, unutra napravio lijevak da slad dovedem na valjke. Ispod napravio vodilicu od kartona da samljeveni slad skrenem do posude. slijedi mljevenje ...
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: novi kolač
super. jeste probali s sladom? kako vuče?

p.s.

sviđaju mi se i patkice Big Grin
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
radobolja Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 236
Joined: Jul 2013
Reputation: 1 Location: Mostar
RE: novi kolač
This post was last modified: 11.09.2013, 10:07 by radobolja.
... idemo dalje, kupio slad, hmelj i kvasac kod Oldbridz - za Medin recept, skraćena varijanta sa 50 na 30l. Zahvaljujem Edi i Manage_tout na susretljivosti i savjetima.
probam mlin
-Meljem na trojci, otežano melje i drobi presitno.
-na četvorci srednje melje - čini mi se taman
-na petici melje izgleda kao da ima čitavih dosta, ali su uglavnom zrna podijeljena kad se rukom stisnu raspuknu se lako.

četvorka je čini se idealna, molim kolege da daju sud

Pri mljevenju otkrio sam da manji dio zrna ispane sa strane, moram porpraviti na mjestu između valjaka i kartonske vodilice ima mali prazan prostor kuda odskaču zrna.

... idemo dalje, kupio slad, hmelj i kvasac kod Oldbridz - za Medin recept, skraćena varijanta sa 50 na 30l. Zahvaljujem Edi i Manage_tout na susretljivosti i savjetima.
probam mlin
-Meljem na trojci, otežano melje i drobi presitno.
-na četvorci srednje melje - čini mi se taman
-na petici melje izgleda kao da ima čitavih dosta, ali su uglavnom zrna podijeljena kad se rukom stisnu raspuknu se lako.

četvorka je čini se idealna, molim kolege da daju sud

Pri mljevenju otkrio sam da manji dio zrna ispane sa strane, moram porpraviti na mjestu između valjaka i kartonske vodilice ima mali prazan prostor kuda odskaču zrna.
... ne dopušta mi staviti slika više, valjda sam limit popunio, da vidite kako je samljeveno

(11.09.2013, 09:42 )pivska mušica Wrote: super. jeste probali s sladom? kako vuče?

p.s.

sviđaju mi se i patkice Big Grin


dobro vuče mušice, kako rekoh pokoje zrno prosipa, ali rješit ću to sutra,
patkice su domaće, chiccove Smile
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: novi kolač
ja mislim da ovo ok izgleda. kolega mange_tout ti može više reći, oni su dugo na ovo mljeli. je li planiraš ručno mljeti ili na bušilicu ovo priključiti? ako stigneš uslikaj i samljeven slad na svim razmacima, pa da vidimo....

p.s mislim da bi ove postove trebalo prebaciti na postojeću temu o mlinu ili da napravimo tvoju posebnu temu na podforumu procesi jer ovdje će se brzo izgubiti.....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
radobolja Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 236
Joined: Jul 2013
Reputation: 1 Location: Mostar
RE: novi kolač
This post was last modified: 11.09.2013, 10:29 by radobolja.
(11.09.2013, 10:11 )pivska mušica Wrote: ja mislim da ovo ok izgleda. kolega mange_tout ti može više reći, oni su dugo na ovo mljeli. je li planiraš ručno mljeti ili na bušilicu ovo priključiti? ako stigneš uslikaj i samljeven slad na svim razmacima, pa da vidimo....

p.s mislim da bi ove postove trebalo prebaciti na postojeću temu o mlinu ili da napravimo tvoju posebnu temu na podforumu procesi jer ovdje će se brzo izgubiti.....

ručno zasada, ali imam bušilicu sa regulacijom okretaja, pa se mogu i njom pomoći.
Imam još slika za obajviti, oprema koju sam nabavio i ostalo, pa ne bi bilo loše otvoriti moju posebnu temu.
Koliko je ograničenje prostora u megabajtima za postavljanje slika? pokušavao sam prikazati fotografije samljevenog slada, ali mi javlja da sam stavio previše, čini mi se 3,5mb maksimum.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: novi kolač
mislim da je po jednom postu ograničenje, tako da bi morao u dva ili tri posta staviti slike. sutra cu prebaciti sve u novu temu na podforumu procesi, a ove tehnikalije ćemo pobrisati. ti slobodno postavi slike ovdje u novi post.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: novi kolač
mlin odlično izgleda. mi smo mljeli na razmaku 4 i nije nam štopalu u MT-u. iskoristivost nam je bila i do 86%. mi smo ručno mljeli sa ovim mlinom, jer smo se bojali da se od bušilice ne raspadne Big Grin

evo kako izgleda na 4
http://s13.postimg.org/fxwghx4yt/P6120163.jpg

obavezno čisti valjke poslije svakog samljevenog kila. možeš to raditi sa četkicom za zube. takođe, prije svakog narednog mljevenja ponovo narovaši valjke sa burgijom beer
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,038
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Banja Luka/Doboj
RE: novi kolač
Ja na takvom mlinu meljem na 3, ako imam vremena protjeram opet kroz 2.
Koristim frizider za ukomljavanje sa onom mrezicom cijevi za vodokotlic i nisam imao problema sa stopanjem.
E sad, jedno vrijeme sam koristio busilicu sa regulatorom okretaja ali i to je prebrzo. Ovaj mlin ima plasticne lezajeve, ugriju se i mozes pokvariti citav mlin.
Onda sam nabavio motor od brisaca Yuga, namontirao i naspem slad u kutiji ostavim da polako melje i to je to. Mlin se vise ne grije, nego se ugrije ovaj motoric ali dosad nije crko. I ako crkne Yugin motoric brisaca je 5-10KM na otpadu. Za ovu opciju ti samo treba ispravljac 12V.
Find Odgovori
radobolja Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 236
Joined: Jul 2013
Reputation: 1 Location: Mostar
RE: novi kolač
This post was last modified: 15.09.2013, 03:07 by radobolja.
(11.09.2013, 11:23 )mange_tout! Wrote: mlin odlično izgleda. mi smo mljeli na razmaku 4 i nije nam štopalu u MT-u. iskoristivost nam je bila i do 86%. mi smo ručno mljeli sa ovim mlinom, jer smo se bojali da se od bušilice ne raspadne Big Grin

evo kako izgleda na 4
http://s13.postimg.org/fxwghx4yt/P6120163.jpg

obavezno čisti valjke poslije svakog samljevenog kila. možeš to raditi sa četkicom za zube. takođe, prije svakog narednog mljevenja ponovo narovaši valjke sa burgijom beer

ok za čišćenje manage, ali zar misliš da ih treba rovašiti svaki put, mislim da sam dovoljno duboko zapilao od prve.
P.S, Ono što nisam rekao pri opisu izrade mlina plata za brusilicu bila je tanja od standardnih, oko 2mm debljine.

(12.09.2013, 07:01 )gajba Wrote: Ja na takvom mlinu meljem na 3, ako imam vremena protjeram opet kroz 2.
Koristim frizider za ukomljavanje sa onom mrezicom cijevi za vodokotlic i nisam imao problema sa stopanjem.
E sad, jedno vrijeme sam koristio busilicu sa regulatorom okretaja ali i to je prebrzo. Ovaj mlin ima plasticne lezajeve, ugriju se i mozes pokvariti citav mlin.
Onda sam nabavio motor od brisaca Yuga, namontirao i naspem slad u kutiji ostavim da polako melje i to je to. Mlin se vise ne grije, nego se ugrije ovaj motoric ali dosad nije crko. I ako crkne Yugin motoric brisaca je 5-10KM na otpadu. Za ovu opciju ti samo treba ispravljac 12V.

ja ću ručno mljeti zasada, trebam mlin rastaviti pa podmazati, to nisam napravio kad sam ga sastavio, mast će smanjiti trenje i produžiti vijek mlina.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: novi kolač
(15.09.2013, 03:03 )radobolja Wrote:
(11.09.2013, 11:23 )mange_tout! Wrote: mlin odlično izgleda. mi smo mljeli na razmaku 4 i nije nam štopalu u MT-u. iskoristivost nam je bila i do 86%. mi smo ručno mljeli sa ovim mlinom, jer smo se bojali da se od bušilice ne raspadne Big Grin

evo kako izgleda na 4
http://s13.postimg.org/fxwghx4yt/P6120163.jpg

obavezno čisti valjke poslije svakog samljevenog kila. možeš to raditi sa četkicom za zube. takođe, prije svakog narednog mljevenja ponovo narovaši valjke sa burgijom beer

ok za čišćenje manage, ali zar misliš da ih treba rovašiti svaki put, mislim da sam dovoljno duboko zapilao od prve.
P.S, Ono što nisam rekao pri opisu izrade mlina plata za brusilicu bila je tanja od standardnih, oko 2mm debljine.

(12.09.2013, 07:01 )gajba Wrote: Ja na takvom mlinu meljem na 3, ako imam vremena protjeram opet kroz 2.
Koristim frizider za ukomljavanje sa onom mrezicom cijevi za vodokotlic i nisam imao problema sa stopanjem.
E sad, jedno vrijeme sam koristio busilicu sa regulatorom okretaja ali i to je prebrzo. Ovaj mlin ima plasticne lezajeve, ugriju se i mozes pokvariti citav mlin.
Onda sam nabavio motor od brisaca Yuga, namontirao i naspem slad u kutiji ostavim da polako melje i to je to. Mlin se vise ne grije, nego se ugrije ovaj motoric ali dosad nije crko. I ako crkne Yugin motoric brisaca je 5-10KM na otpadu. Za ovu opciju ti samo treba ispravljac 12V.

ja ću ručno mljeti zasada, trebam mlin rastaviti pa podmazati, to nisam napravio kad sam ga sastavio, mast će smanjiti trenje i produžiti vijek mlina.

mi narovašimo burgijom svaki put prije mljevenja, jer nam se jednostavno "istupe" brazde. burgija je manja, i vjerovatno ne idemo duboko sa rovašenjem. možda si ti dublje izrovašio, te možda neće biti potrebe za ponovnim rovašenjem. uostalom to ćeš sam ocjeniti sljedeći put kada budeš mljeo.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools