Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

India Black Ale, pomoc oko recepta
SixtySix Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

India Black Ale, pomoc oko recepta
This post was last modified: 11.06.2014, 12:43 by SixtySix.
Pokusavam da napravim jedan recept te mi treba pomoc malo iskusnijih ljudi. Ja uglavnom volim da pravim tamna piva i pokusavam da napravim recept za jednu tamnu IPA odnosno IBA. Medjutim, ne zelim da pivo ispadne kao hoppy Porter ili Stout te zelim da izbegnem sladove kao sto su Black, i Roasted Barley.

Ne zelim da ima tu gorcinu Stouta u sebi i zato hocu da izbenem doticne sladove.

E sad, izbor sladova je ovde takav kakav jeste te se moram snaci ali kako vam izgleda ovaj grain bill za sada?

India Black Ale
21l

3.5kg Pale Ale
0.5kg Cara 45L
0.5kg Coffee
0.5kg Special B
0.4kg Chocolate (mozda zameniti sa 250g Carafa I)

Hmeljenje bi islo kao za standardnu IPA i nije bitno u svrhu ove diskusije. Samo me zanima, kako najbolje postici SRM od skoro 40 a ne koristiti Black i Roasted, a nazalost nemam pristup tamnijim Caramel sladovima. Carafa I i Chocolate su najtamniji kojima imam pristupa.

Zahvaljujem unapred.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

RE: India Black Ale, pomoc oko recepta
ma to je to. čini mi se da je carafa obavezna u ovom stilu. ne treba ti ni black ni roasted barley. koristeći carafa umjesto blacka i roasteda izbjegava se ljutina u pivu, koja dolazi od ovih sladova.

neka ti bude u ovim parametrima

Color = 25+ SRM
Original Gravity = 1.056–1.075
Final Gravity = 1.012–1.018
Bitterness = 50–70 IBU
Alcohol by volume = 6–7.5%

fino zahmelji i to je to beer
Find Odgovori
SixtySix Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Lako sam ja postigao SRM od oko 25 bez vece muke ali bas sam hteo da je zacrnim. Problem je bilo doci do 37-39, ali sa gorepomenutim grain billom sam uspeo. Mozda dodam jos .5kg pale ale da bih postigao i potrebni OG.

Hvala lepo
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

bojim se samo da nije previše ovog cofee malta. možda da iskombinuješ carafa i malo chocholate-a, a da malo izbaciš cofee.
Find Odgovori
SixtySix Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

This post was last modified: 11.06.2014, 01:20 by SixtySix.
To je i meni bilo na umu, mada citam da se Coffee moze koristit do 7% u grain billu.

Onda recimo ovako

4kg Pale Ale
500g Cara 45L
500g Special B
250g Coffee
250g Carafa I
250g Chocolate

Takodje, gde si nasao statistike za taj stil? Ja u BJCP ne mogu da nadjem ni pomenu crne IPA
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

(11.06.2014, 01:18 )SixtySix Wrote: To je i meni bilo na umu, mada citam da se Coffee moze koristit do 7% u grain billu.

Onda recimo ovako

4kg Pale Ale
500g Cara 45L
500g Special B
250g Coffee
250g Carafa I
250g Chocolate

Takodje, gde si nasao statistike za taj stil? Ja u BJCP ne mogu da nadjem ni pomenu crne IPA

ovdje takođe ima dosta tamnih sladova, ali nadam se da ti neće biti previše harsh. pokušaj smanjti još malo chocholate i vidi kakva će ti boja biti. čini mi se da i special b ne treba ići preko 10%.

ovdje možeš pročitati o stilu http://byo.com/stories/issue/item/2013-b...n-dark-ale
Find Odgovori
SixtySix Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Dosta za veceras Smile Sutra modifikujem recept dalje. Hvala u svakom slucaju.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

sixty six, u knjizi brewing better beer imaš objašnjenu tehniku 'cold steeping' za tamne sladove. ja sam jednom ovo radio i bio sam jako zadovoljan. googlaj malo ili nađi u knjizi. radi se o hladnom namakanju tamnih sladova u vodi duze vrijeme, tu obojenu vodu dodas direktno u lonac kod kuhanja piva. boju dobijes crnu ko noc, a okusi su jako suptilni i skoro neprimjetni. nema harshness/ljutine a nema ni preintenzivnih aroma tamnih sladova, što je idealno za black IPA.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
SixtySix Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

E to je prava stvar. hvala veliko na informaciji. Mislim da je vreme da uzmem par knjiga i da se bacim na izucavanje razlitih "finijih" tehnika
Find Odgovori
SixtySix Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Onda ovako

5kg Pale Ale
0.5kg Cara 45L
0.3kg Carafa I

Cold steep 200g Chocolate 100g Black

Izgleda li bolje?
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools