Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Zasto je domace, All Grain pivo zdravije od komercijalnog, industrijskog?
pivkana Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 27
Joined: Aug 2013
Reputation: 1 Location: Beograd
Zasto je domace, All Grain pivo zdravije od komercijalnog, industrijskog?
This post was last modified: 05.07.2014, 03:47 by pivkana.
Pozdrav!

Znamo da je domace pivo, "pivo od zrna", daleko zdravije od industrijskih piva, cije su zdravstvene koristi male ili nikakve i sve ono sto citamo o pivu, i njegovim dobrobitima, odnosi se naravno na All Grain pivo, a ne ono iz marketa koje se svakodnevno pije...Pa ako mozemo da pojasnimo ovde zasto je to tako, koji su to procesi u industriji piva koji unistavaju sve dobrobiti piva itd, itd...

Za pocetak postavljam jedan kratak ali jasan clanak o dobrobitima piva, na osnovu raznih istrazivanja:

http://www.deadpixelpublications.com/blo...f-real-ale

p.s. Musica je vec dosta toga napisao na osnovnoj temi za pocetnike ali mislim da mozemo i detaljnije da se pozabavimo ovom temom Zivjeli
Find Odgovori
Das Bier Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 501
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: citluk
RE: Zasto je domace, All Grain pivo zdravije od komercijalnog, industrijskog?
industrija filtrira svoja piva,znaci izvuce vanka sve sto valja i nevalja,u prvom redu kvasac koji je naj zdraviji u pivu,zatim dolazi bistrenje i pasterizacija,i na kraju dobijes zutu tekucinu koja izgledom i opipom Smile asocira na pivo
Find Odgovori
pivkana Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 27
Joined: Aug 2013
Reputation: 1 Location: Beograd
RE: Zasto je domace, All Grain pivo zdravije od komercijalnog, industrijskog?
takodje pasterizacijom, ako se radi izlaganjem visokoj temepraturi (nisam siguran kako to ide kod piva) se sigurno ubijaju hranljivi sastojci piva (proteini, minerali, vitamini)...
Find Odgovori
pivkana Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 27
Joined: Aug 2013
Reputation: 1 Location: Beograd
RE: Zasto je domace, All Grain pivo zdravije od komercijalnog, industrijskog?
(05.07.2014, 05:15 )Das Bier Wrote: industrija filtrira svoja piva,znaci izvuce vanka sve sto valja i nevalja,u prvom redu kvasac koji je naj zdraviji u pivu,zatim dolazi bistrenje i pasterizacija,i na kraju dobijes zutu tekucinu koja izgledom i opipom Smile asocira na pivo

Zato nakon cirkanja domaceg piva ima manje ili nema mamurluka, kako ima velike kolicine kvasca koji je bogat vitaminom B, koji prirodno smanjuje efekte mamurluka...a kod komercijalnih piva kao sto kazes, filitriranje i pasterizacija ubijaju vitamin B u pivu...
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: Zasto je domace, All Grain pivo zdravije od komercijalnog, industrijskog?
Zdravije je jer ga ne pravimo radi profita i biramo samo prvoklasne sastojke.

Sent from my Z10 using Tapatalk
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,038
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Banja Luka/Doboj
RE: Zasto je domace, All Grain pivo zdravije od komercijalnog, industrijskog?
Da li je zdravije.. hm.. pa nutricionisticki da: provjereni sastojci, ima vise kvasca, vise minerala...
Ali "hemijski" ne mislim da jeste. S ovim bi razdvojio kucno all grain, i craft pivare koje kad izadju na trziste postuju neke propise o sanitaciji, proizvodnji i svemu. A pod "hemijom" mislim prisustvo ostalih nezeljenih supstanci koji zavrse u pivo tokom proizvodnje u kuci:
- plasticna burad sumnjivog kvaliteta koristena za fermentaciju
- razni serpe/lonci
- chileri (cistoca bakra, cistoca plate chillera), cak se na forumu pojavila slika auto hladnjaka u svrhu hladjena piva
- flase,
- itd...

Sve industrijske pivare imaju minimum provjere kvalitete sto ukljucuje sve metode i procese da u pivu ne zavrsi nesto sto bi moglo da naskodi organizmu.
Dok homebrewere niko ne kontrolise, to pivo moze da bude bilo sta i ja bez ikakve provjere tvrdim da je ono zdravo a ustvar mi je ciler ispustio oksid u pivo, zahrdjala selna u mash tunu, kanta sa pijace za fermentaciju...
Opet ja smatram da mi sve ovo u toj mjeri i ne skodi i da citiram sa hr pivarstva: "kad bi samljeo pvc crijevo i pojeo vjerovatno bi bio ok", ali ako vec poredimo sa industrijskim, kucno all grain mislim da nije na istom nivou sto se tice kontrole kvaliteta. Niti se moze porediti.
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: Zasto je domace, All Grain pivo zdravije od komercijalnog, industrijskog?
This post was last modified: 07.07.2014, 10:42 by AleksandarV.
Pa vidi, sve to stoji.
Ali, san svih homebrewer-a je top oprema. Sve inoks uglancan da se možeš ujutro brijati na njemu. I opet bi kuhali sa najkvalitenjim sirovinama i trunom pažnje i ljubavi Smile.
Ali se za sada nema para za vrhunsku opremu :'( .
Do tada kuhamo sa najboljim što imamo.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Zasto je domace, All Grain pivo zdravije od komercijalnog, industrijskog?
slazem se sa gajbom i to su mane kucnog pivarstva. ljudi dosta improvizacija rade pa se mogu desiti ovakve stvari. medjutim ne treba puno napora da se skonta gdje su kritične tačke, a istih nema puno. zna se da je inox i email potpuno ok za pivo. od plastike PP i PET su potpuno neškodljivi. od crijeva silikonska, ali i PVC je ok ako je food grade. flaše ne mogu biti kritična tačka ako je u potpunosti ispoštovana sanitacija i čišćenje. chiller od bakra je isto ok i nema šta da se desi, iako je istina da bakar moze sadrzavati i tragove drugih metala, pa treba pripaziti kod kupovine. najgore su mufne, varovi, lemovi, sitni dijelovi koji često sadrže olovo i druge materijale koji nisu inertni i nastaju reakcije, posebno s kiselinom.

mada ja ne volim puno razmišljati, ako je nešto MOŽDA dobro i ako postoje podijeljena mišljenja, nastojim da izbjegavam.

međutim ja se mogu ovdje kladiti da žene u domaćinstvima u kuhinji koriste daleko više potencijalno opasnih posuda, suđa, deterdženata, plastičnih kutija i slično nego mi u pivarstvu. kad je to neko ko kiseli kupus pogledao znak na dnu bureta. hajte molim vas, kupi i deri Smile

domaće pivo je jednostavno bolje, friškije, više osvježavajuće, a sve što je rečeno u članku iz početnog posta u vezi pozitivnih zdravstvenih efekata je 100% tačno.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Zasto je domace, All Grain pivo zdravije od komercijalnog, industrijskog?
i temu prebacujemo u generalne diskusije da ovdje ostavimo prostor za čisto tehnička pitanja.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
pivkana Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 27
Joined: Aug 2013
Reputation: 1 Location: Beograd
RE: Zasto je domace, All Grain pivo zdravije od komercijalnog, industrijskog?
Jos jedan odlican clanak koji potvrdjuje navedeno

Mine's a pint: Full of vitamins, high in fibre, low on sugar and good for your hair - the benefits of beer

http://www.dailymail.co.uk/health/articl...-beer.html

Choose unpasteurised beer for the greatest health benefits. Pasteurising, or heating to prolong its shelf-life, reduces some nutritional value as the ‘living’ content is removed, says Georgina Young, head brewer at Fuller’s. And cloudy beer is best as filtering removes the yeast and therefore a lot of B vitamins.
Find Odgovori
pivkana Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 27
Joined: Aug 2013
Reputation: 1 Location: Beograd
RE: Zasto je domace, All Grain pivo zdravije od komercijalnog, industrijskog?
This post was last modified: 17.07.2014, 09:47 by pivkana.
Evo nekih zanimljivosti koje mogu da imaju veze sa ovom temom...

Naime, antibiotici (Penicilin) su zvanicno otkriveni 1928. godine, a cudo moderne medicine antibiotik Tetraciklin 1948. godine...Dr George Armelagos, profesor antropologije koji izucava mumificirane kosti otkrio je tragove Tertaciklina u kostima drevnih Egipcana, starim 3000 godina...Kako on kaze, to bi bilo kao da odmotate mumiju i na njenoj glavi nadjete Ray Ban naocare Big Grin Naucnici su se nasmejali na to i rekli mu da je sigurno neka greska u pitanju i on se nasao u situaciji da dokaze kako se to Tetraciklin, antibiotik otkriven 1948. godine nasao u ovim kostima...Posao je od toga da je on morao da dodje iz hrane, a kako ga je bilo u prilicno velikim kolicinama, one hrane koju su drevni Egipcani svakodnevno konzumirali...testirali su sve vrste drevnih recepata ali bez uspeha, a onda je na red dosao recept za pivo...kuvali su pivo prema instrukcijama 3000 godina starog recepta i kada su ga testirali bilo je puno modernog antibiotika Zivjeli...Pivo za drevne Egipcane nije bilo samo pice, vec glavni izvor ishrane i valuta drevnog Egipta...naravno to pivo je imalo mali procenat alkohola, a bilo je prepuno vitamina i minerala...graditelji piramida bili su placeni u pivu i redovno su ga konzumirali tokom rada sto im je davalo snagu...pa mozemo reci da je pivo izgradilo piramide burence i tako, zasluge za prvi antibiotik idu pivu, a ne Alexanderu Flemingu, koji je otkrio antibiotike 1928. dobivsi Nobelovu nagradu za to.

U srednjem veku u Evopi voda nije bila za pice usred izlivanja kanalizacija i zagadjenja reka itd...onaj ko bi pio vodu ozbiljno bi se razboleo i na kraju verovatno umro...Dr. Charlie Bamforth profesor nauke o pravljenju piva na univerzitetu u Kaliforniji tvrdi da je pivo tada spasilo milione zivota...proces pravljenja piva transformisao je smrtonosnu vodu u verovatno jedini bezbedni napitak tog vremena (koji bi zamenio vodu) - pijace pivo...naravno, danas znamo da je kuvanje zasluzno za to, tj da je ono ubilo bakterije iz vode ali ljudi u srednjem veku nisu imali pojma o tome...hehe

Takodje, i sto se tice pasterizacije koju smo ovde pominjali kao jedan od razloga zasto bi domace pivo bilo zdravije od industrijskog, mnogi je povezuju pre svega sa mlekom, a ne znaju da je Luisu Pasteru inspiracija za ovaj izum bilo pivo, a ne mleko, i da je pivo prvo pice koje je bilo pasterizovano. Sve je pocelo tako sto je Paster pokusao da da odgovor na pitanje zasto se pivo ponekad kvari...Onda je dosao do zapanjujuceg otkrica - pivo je zivo! Pored celija kvasca on je u pivu primetio nesto manje i zlokobnije. Video je male celije bakterija i zakljucio da su one odgovorne za kvarenje piva...Paster je otkrio bakterije, do tada nepoznati mikroskopski oblik zivota. One su bile razlog zasto se pivo kvari ali ovo otkrice bilo je od ogromnog znacaja za citavo covecanstvo posto sledece jednostavno ali brilijantno pitanje koje je sebi postavio bilo je - ako bakterija moze da ucini pivo bolesnim da li moze istu stvar da ucini i ljudima? Odgovor je u osnovi da i to je zapravo bila osnova za teoriju klica.....

Ove i mnoge druge zanimljivosti mozete cuti u fantasticno zanimljivom dokumentarcu How beer saved the world

Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools