RE: Zasto je domace, All Grain pivo zdravije od komercijalnog, industrijskog?
This post was last modified: 17.07.2014, 09:47 by pivkana.
Evo nekih zanimljivosti koje mogu da imaju veze sa ovom temom...
Naime, antibiotici (Penicilin) su zvanicno otkriveni 1928. godine, a cudo moderne medicine antibiotik Tetraciklin 1948. godine...Dr George Armelagos, profesor antropologije koji izucava mumificirane kosti otkrio je tragove Tertaciklina u kostima drevnih Egipcana, starim 3000 godina...Kako on kaze, to bi bilo kao da odmotate mumiju i na njenoj glavi nadjete Ray Ban naocare
![Big Grin Big Grin](https://volimpivo.ba/forum/images/smilies/biggrin.gif)
Naucnici su se nasmejali na to i rekli mu da je sigurno neka greska u pitanju i on se nasao u situaciji da dokaze kako se to Tetraciklin, antibiotik otkriven 1948. godine nasao u ovim kostima...Posao je od toga da je on morao da dodje iz hrane, a kako ga je bilo u prilicno velikim kolicinama, one hrane koju su drevni Egipcani svakodnevno konzumirali...testirali su sve vrste drevnih recepata ali bez uspeha, a onda je na red dosao recept za pivo...kuvali su pivo prema instrukcijama 3000 godina starog recepta i kada su ga testirali bilo je puno modernog antibiotika
![Zivjeli Zivjeli](https://volimpivo.ba/forum/images/smilies/cheers.gif)
...Pivo za drevne Egipcane nije bilo samo pice, vec glavni izvor ishrane i valuta drevnog Egipta...naravno to pivo je imalo mali procenat alkohola, a bilo je prepuno vitamina i minerala...graditelji piramida bili su placeni u pivu i redovno su ga konzumirali tokom rada sto im je davalo snagu...pa mozemo reci da je pivo izgradilo piramide
![burence burence](https://volimpivo.ba/forum/images/smilies/burence.gif)
i tako, zasluge za prvi antibiotik idu pivu, a ne Alexanderu Flemingu, koji je otkrio antibiotike 1928. dobivsi Nobelovu nagradu za to.
U srednjem veku u Evopi voda nije bila za pice usred izlivanja kanalizacija i zagadjenja reka itd...onaj ko bi pio vodu ozbiljno bi se razboleo i na kraju verovatno umro...Dr. Charlie Bamforth profesor nauke o pravljenju piva na univerzitetu u Kaliforniji tvrdi da je pivo tada spasilo milione zivota...proces pravljenja piva transformisao je smrtonosnu vodu u verovatno jedini bezbedni napitak tog vremena (koji bi zamenio vodu) - pijace pivo...naravno, danas znamo da je kuvanje zasluzno za to, tj da je ono ubilo bakterije iz vode ali ljudi u srednjem veku nisu imali pojma o tome...hehe
Takodje, i sto se tice pasterizacije koju smo ovde pominjali kao jedan od razloga zasto bi domace pivo bilo zdravije od industrijskog, mnogi je povezuju pre svega sa mlekom, a ne znaju da je Luisu Pasteru inspiracija za ovaj izum bilo pivo, a ne mleko, i da je pivo prvo pice koje je bilo pasterizovano. Sve je pocelo tako sto je Paster pokusao da da odgovor na pitanje zasto se pivo ponekad kvari...Onda je dosao do zapanjujuceg otkrica - pivo je zivo! Pored celija kvasca on je u pivu primetio nesto manje i zlokobnije. Video je male celije bakterija i zakljucio da su one odgovorne za kvarenje piva...Paster je otkrio bakterije, do tada nepoznati mikroskopski oblik zivota. One su bile razlog zasto se pivo kvari ali ovo otkrice bilo je od ogromnog znacaja za citavo covecanstvo posto sledece jednostavno ali brilijantno pitanje koje je sebi postavio bilo je - ako bakterija moze da ucini pivo bolesnim da li moze istu stvar da ucini i ljudima? Odgovor je u osnovi da i to je zapravo bila osnova za teoriju klica.....
Ove i mnoge druge zanimljivosti mozete cuti u fantasticno zanimljivom dokumentarcu
How beer saved the world