Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Cfc
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: Cfc
E hajde ti sad nama lijepo reci gdje si našao to crijevo koje trpi 100*C i koliko je para itd... Big Grin
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
gaz Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 36
Joined: Aug 2015
Reputation: 0 Location: banja luka
RE: Cfc
Znam da ne vrijedi, ali fino izgleda Kupio u beogradu. Rekord guma( gospodara vucica 170). Kosta 6.5 km po metru.

Послато са SM-N910C уз помоћ Тапатока
Find Odgovori
Leila Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 216
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: sarajevo
RE: Cfc
Možeš li ponovo uploadovati slike? drinking-beer

(10.12.2014, 01:59 )zuzko Wrote: Nisam zadovoljan.Ni malo.Neka onda ovo bude pokušaj da kolege upozorim na neke probleme a sve ne bi li izbjegli nepotrebne troškove i trud.Kako Spax danas reče ,najbolje se učitina tuđim greškama.


-10 metara bakrene cijevi 12mm 57,00 KM
-11 metara odličnog armiranog šlaufa 3/4 cola 19,80 KM
-15 metara žice 6mm2 14,25 KM
-poluspojnica 1/2 cola na 18 mm x 2 6,80 KM
-poluspojnica 1/2 cola na 12 mm x 3 3,30 KM
-cijev bakrena 18mm o,2 metra 1.55 KM
-T-komad 1/2 cola 1,60 KM
-mufa 1/2 cola 1,30 KM
-kugl pipa 1/2 cola 9,50 KM





Prvo,žica od 6 mm2 navijena na bakar 12mm ne može priviriti u šlauf 3/4 cola.Probao sa 4 mm2 ,nema teorije.Dakle oko 14 metara žice od 2,5mm2 zavio i zalemio svakih 70-tak cm oko bakrene cijevi (ovde napominjem da 2,5 mm2 nije debljina žice,npr. izmjeriti šublerom, nego je površina) i vrlo teško provukao kroz šlauf.Da nisam ovu neiskorištenu žicu od 6mm2 prvo provukao kroz šlauf,zakačio je za bakrenu cijev (stukao početak cijevi pošto sam savio bakrenu žicu i uvukao je u cijev) ne bih ni uspio.Potrebna su dvojica,jedan sve skupa vuče dok drugi usmjerava + deterdžent za suđe.
Ispalo je lijepo




Ali...
Rezultati nisu ispali dobri.Sve što sam dosad pročitao o CFC pokazuje da je najefikasniji.Ali kod mene...evo rezultata ispitivanja:

-temperatura vode 14,5 °C neuobičajeno niska za moj kraj
-vanjska temperatura 14,6 °C

-slobodan protok vode (puni druk) 1 L./ 9 sec.
- voda kroz CFC 1 L./ 15 sec.
-vrela voda (piva) protok slobodnim padom 1 L. /20 sec.

i onda razočarenje



preliminarna mjerenja su se odmah pokazala loša pa sam se odličio za generalnu probu



24-25 litara vode (sladovine) zagrijano na 98 °C (ključa) i ugašen plin

-protok "sladovine" slobodnim padom 1L./ 25 sec.
-protok vode (tem.14,7 °C) kroz CFC 1L./ 14 sec.
-10 minuta isteklo 21,5 litara "sladovine" ohlađene na 35,2 °C
-tako ohlađenu vratio u lonac i 11 minuta poslije drugog istakanja u fermentatoru 23 l ali ohlađene na "jadnih" 21,8 °C (ovo jadnih jer šta će biti kada temperatura u vodovodu bude uobičajenih 22-23-24 °C)

Vrlo brzo,kod prvog pretakanja,izjednači se tem. "sladovine" i vodovodne vode (oko 35 °C)

Pipu sam ugradio jer znatno olakšava premještanje crijeva iz suda u sud,npr. plan je bio da prije istakanja sladovine propustim 5 L. vrele vode,pa onda 1-2 L Star Sana i tek onda u lonac sa sladovinom.Zatvorena pipa ne da tečnosti da izađe iz crijeva kod premještanja + što sam mislio regulisati sa njom protok sladovine.Ovo prvo i fercera a drugo ništa.Kada sam u preliminarnom ispitivanju smanjio protok ,recimo, za pola tem. je pala
tek na 31,5 °C.

Eto,nisam pametan...mogući uzroci su loših rezultata:

1.
Kod mene je pritisak vode 2,8 bara.Ovaj pritisak veoma prija svim uređajima u kući ali ne i CFC-u (postavljen regulator pritiska)

2.Usko crijevo/velika cijev 12mm,možda bi veća količina vode bolje rashladila cijev jer koliko sam uspio vidjeti voda isključivo ide ovim kanalima koje je napravila zalemljena žica.Ili tanji bakar (10mm,8 mm) ili širi šlauf.Na znanje ,moj šlauf ima 17 mm unutrašnjeg promjera.Takođe na znanje, u OBI-u imaju dobre šlaufe od 19 i 25 mm ali ih nisam mogao kupiti odsmjeha,jer je cijena 150 % skuplja od samog bakra(6,20 i 6,70 KM po metru).
Možda bi mogao pomoći Superhik jer on kaže da kod njega sladovina ističe otprilike 1 litar u minuti pa bi ga zamolio da izmjeri protok vode kroz CFC.
Previše je hmelja u mome biću.
Find Odgovori
zuzko Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 177
Joined: Mar 2014
Reputation: 3 Location: sarajevo
RE: Cfc
(01.05.2016, 07:37 )Leila Wrote: Možeš li ponovo uploadovati slike? drinking-beer

(10.12.2014, 01:59 )zuzko Wrote: Nisam zadovoljan.Ni malo.Neka onda ovo bude pokušaj da kolege upozorim na neke probleme a sve ne bi li izbjegli nepotrebne troškove i trud.Kako Spax danas reče ,najbolje se učitina tuđim greškama.


-10 metara bakrene cijevi 12mm 57,00 KM
-11 metara odličnog armiranog šlaufa 3/4 cola 19,80 KM
-15 metara žice 6mm2 14,25 KM
-poluspojnica 1/2 cola na 18 mm x 2 6,80 KM
-poluspojnica 1/2 cola na 12 mm x 3 3,30 KM
-cijev bakrena 18mm o,2 metra 1.55 KM
-T-komad 1/2 cola 1,60 KM
-mufa 1/2 cola 1,30 KM
-kugl pipa 1/2 cola 9,50 KM





Prvo,žica od 6 mm2 navijena na bakar 12mm ne može priviriti u šlauf 3/4 cola.Probao sa 4 mm2 ,nema teorije.Dakle oko 14 metara žice od 2,5mm2 zavio i zalemio svakih 70-tak cm oko bakrene cijevi (ovde napominjem da 2,5 mm2 nije debljina žice,npr. izmjeriti šublerom, nego je površina) i vrlo teško provukao kroz šlauf.Da nisam ovu neiskorištenu žicu od 6mm2 prvo provukao kroz šlauf,zakačio je za bakrenu cijev (stukao početak cijevi pošto sam savio bakrenu žicu i uvukao je u cijev) ne bih ni uspio.Potrebna su dvojica,jedan sve skupa vuče dok drugi usmjerava + deterdžent za suđe.
Ispalo je lijepo




Ali...
Rezultati nisu ispali dobri.Sve što sam dosad pročitao o CFC pokazuje da je najefikasniji.Ali kod mene...evo rezultata ispitivanja:

-temperatura vode 14,5 °C neuobičajeno niska za moj kraj
-vanjska temperatura 14,6 °C

-slobodan protok vode (puni druk) 1 L./ 9 sec.
- voda kroz CFC 1 L./ 15 sec.
-vrela voda (piva) protok slobodnim padom 1 L. /20 sec.

i onda razočarenje



preliminarna mjerenja su se odmah pokazala loša pa sam se odličio za generalnu probu



24-25 litara vode (sladovine) zagrijano na 98 °C (ključa) i ugašen plin

-protok "sladovine" slobodnim padom 1L./ 25 sec.
-protok vode (tem.14,7 °C) kroz CFC 1L./ 14 sec.
-10 minuta isteklo 21,5 litara "sladovine" ohlađene na 35,2 °C
-tako ohlađenu vratio u lonac i 11 minuta poslije drugog istakanja u fermentatoru 23 l ali ohlađene na "jadnih" 21,8 °C (ovo jadnih jer šta će biti kada temperatura u vodovodu bude uobičajenih 22-23-24 °C)

Vrlo brzo,kod prvog pretakanja,izjednači se tem. "sladovine" i vodovodne vode (oko 35 °C)

Pipu sam ugradio jer znatno olakšava premještanje crijeva iz suda u sud,npr. plan je bio da prije istakanja sladovine propustim 5 L. vrele vode,pa onda 1-2 L Star Sana i tek onda u lonac sa sladovinom.Zatvorena pipa ne da tečnosti da izađe iz crijeva kod premještanja + što sam mislio regulisati sa njom protok sladovine.Ovo prvo i fercera a drugo ništa.Kada sam u preliminarnom ispitivanju smanjio protok ,recimo, za pola tem. je pala
tek na 31,5 °C.

Eto,nisam pametan...mogući uzroci su loših rezultata:

1.
Kod mene je pritisak vode 2,8 bara.Ovaj pritisak veoma prija svim uređajima u kući ali ne i CFC-u (postavljen regulator pritiska)

2.Usko crijevo/velika cijev 12mm,možda bi veća količina vode bolje rashladila cijev jer koliko sam uspio vidjeti voda isključivo ide ovim kanalima koje je napravila zalemljena žica.Ili tanji bakar (10mm,8 mm) ili širi šlauf.Na znanje ,moj šlauf ima 17 mm unutrašnjeg promjera.Takođe na znanje, u OBI-u imaju dobre šlaufe od 19 i 25 mm ali ih nisam mogao kupiti odsmjeha,jer je cijena 150 % skuplja od samog bakra(6,20 i 6,70 KM po metru).
Možda bi mogao pomoći Superhik jer on kaže da kod njega sladovina ističe otprilike 1 litar u minuti pa bi ga zamolio da izmjeri protok vode kroz CFC.

               
Find Odgovori
DenPal Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 114
Joined: Aug 2015
Reputation: 0 Location: Rijeka/Hrvatska
RE: Cfc
Koja bi bila optimalna dužina cijevi da hladi oko 70 litara sladovine u jednom prolazu.
life is to short to drink bad beer pjena
Find Odgovori
DenPal Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 114
Joined: Aug 2015
Reputation: 0 Location: Rijeka/Hrvatska
RE: Cfc
(11.05.2016, 10:34 )DenPal Wrote: Koja bi bila optimalna dužina cijevi da hladi oko 70 litara sladovine u jednom prolazu.

mislim uzeti 15m inox cijevi 10mm Fi...
life is to short to drink bad beer pjena
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Cfc
ja mislim da ti je to dovoljno.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Beerokrata Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 165
Joined: Mar 2015
Reputation: 0 Location: Pale
RE: Cfc
Kod mene je dužina bakarne cijevi 15 m i hladim nekih 35-40 l sladovine za dvadesetak minuta. Problem za toliku količinu sladovine prije može biti u promjeru cijevi nego u dužini. CFC sam radio po Zuzkovoj specifikaciji.
Find Odgovori
zuzko Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 177
Joined: Mar 2014
Reputation: 3 Location: sarajevo
RE: Cfc
(11.05.2016, 10:34 )DenPal Wrote: Koja bi bila optimalna dužina cijevi da hladi oko 70 litara sladovine u jednom prolazu.
I ja mislim da ti je važniji presjek cijevi zbog dužine istjecanja sladovine.Mojih 25 litara ističe 15-20 minuta a presjek je 12 mm.Računaj koliko će trebati za 70 litara kroz tanju cijev.Ako ti je voda u vodovodu dovoljno hladna sigurno može i kraća cijev.
Find Odgovori
boskoi Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 116
Joined: Dec 2014
Reputation: 0 Location: Foca
RE: Cfc
(11.05.2016, 10:34 )DenPal Wrote: Koja bi bila optimalna dužina cijevi da hladi oko 70 litara sladovine u jednom prolazu.
Zavisi da li ces sladovinu kroz cfc gurati slobodnom padom ili ces koristii pumpu.To se samo odrazava na vrijeme hladjenja jer ipak se radi o 70l.Jer kod ovakvih hladnjaka sama kolicina fluida koji hladis nije bitna kad uzmes da efikasnost cfc pored materijala,debljine stjenke,temperature unutrasnjeg i vanjskog fluida i duzine spirale zavisi od odnosa brzina unutrasnjeg i vanjskog fluida i odnosa unutrasnjeg i vanjskog precnika spirale.Termodinamicki proracun cfc uzevsi u obzir sve ove parametre nije bas lak zadatak ,al imas par online kalkulatora pa mozes probati.Trebas naci balanas izmedju sledeceg:
-veci unutrasnji precnik povlaci sa sobom veci vanjski precnik spirale samim tim ti treba veci dotok vode za hladjenje,dobices brzi prolaz sladovine al da bi je ohladio treba ti ili duza spirala ili mocniji izvor vode za hladjenje koji bi ispratio povecanje brzine i povecanje precnika.
-ako uzmes mali precnik imas spor protok sladovine i vrijeme hladjenja se dosta produzi pa si anulirao mogucnost cold crasha.
-ako planiras ukljuciti pumpu stvari se dosta mjenjaju jer ona ce povecati brzinu sladovine i tih 15m nece stici da je ohlade.
Moj savjet ti bio unutrasnji precnik 1/2",vanjski 3/4" obzirom da je vecina kucnih prikljucaka vode jedna od te dvije velicine,duzina oko 15m.Ako planiras raditi sa pumpom nadji neki slabiju pumpu koju mozes kontrolisati obicnim dimerom i povecaj duzinu na bar 20m.
Find Odgovori
DenPal Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 114
Joined: Aug 2015
Reputation: 0 Location: Rijeka/Hrvatska
RE: Cfc
This post was last modified: 13.05.2016, 08:31 by DenPal.
(12.05.2016, 03:43 )zuzko Wrote:
(11.05.2016, 10:34 )DenPal Wrote: Koja bi bila optimalna dužina cijevi da hladi oko 70 litara sladovine u jednom prolazu.
I ja mislim da ti je važniji presjek cijevi zbog dužine istjecanja sladovine.Mojih 25 litara ističe 15-20 minuta a presjek je 12 mm.Računaj koliko će trebati za 70 litara kroz tanju cijev.Ako ti je voda u vodovodu dovoljno hladna sigurno može i kraća cijev.

Temp. vode je trenutno 10-11 stupnjeva, a ljeti ne prelazi 14-15 stupnjeva.

[/quote]
Zavisi da li ces sladovinu kroz cfc gurati slobodnom padom ili ces koristii pumpu.To se samo odrazava na vrijeme hladjenja jer ipak se radi o 70l.Jer kod ovakvih hladnjaka sama kolicina fluida koji hladis nije bitna kad uzmes da efikasnost cfc pored materijala,debljine stjenke,temperature unutrasnjeg i vanjskog fluida i duzine spirale zavisi od odnosa brzina unutrasnjeg i vanjskog fluida i odnosa unutrasnjeg i vanjskog precnika spirale.Termodinamicki proracun cfc uzevsi u obzir sve ove parametre nije bas lak zadatak ,al imas par online kalkulatora pa mozes probati.Trebas naci balanas izmedju sledeceg:
-veci unutrasnji precnik povlaci sa sobom veci vanjski precnik spirale samim tim ti treba veci dotok vode za hladjenje,dobices brzi prolaz sladovine al da bi je ohladio treba ti ili duza spirala ili mocniji izvor vode za hladjenje koji bi ispratio povecanje brzine i povecanje precnika.
-ako uzmes mali precnik imas spor protok sladovine i vrijeme hladjenja se dosta produzi pa si anulirao mogucnost cold crasha.
-ako planiras ukljuciti pumpu stvari se dosta mjenjaju jer ona ce povecati brzinu sladovine i tih 15m nece stici da je ohlade.
Moj savjet ti bio unutrasnji precnik 1/2",vanjski 3/4" obzirom da je vecina kucnih prikljucaka vode jedna od te dvije velicine,duzina oko 15m.Ako planiras raditi sa pumpom nadji neki slabiju pumpu koju mozes kontrolisati obicnim dimerom i povecaj duzinu na bar 20m.
[/quote]

Kad govoriš o unutrašnjem i vanjskom precniku, misliš na inox cijev ili na cijev za vodu ?

dali bi ova pumpa pomogla:

http://www.ebay.com/itm/12V-Solar-Hot-Wa...oLWhttp://
life is to short to drink bad beer pjena
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools