Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Veliki OG
Alkomen Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Veliki OG
Pozdrav svima!Imam jedno pitanje za iskusne,da li sme da se dodaje voda posle kuvanja kako bi se smanjio OG?Huh[/size][/font]
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

RE: Veliki OG
da, smije. ali moraš biti siguran da je ta voda u potpunosti sterilna. npr. jana je dobra i par puta sam je dodavao kako bi smanjio OG.
Find Odgovori
Alkomen Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

This post was last modified: 06.09.2014, 05:00 by Alkomen.
Tako sam i mislio ali nisam bas bio siguran 100%.Sta je tu je valjda nece biti tako strasno na kraju?Sto bi rekli u svakom slucaju bice neko pivo.Malo vise mi je vode isparilo prilikom kuvanja.Zivjeli
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

Zar nije mušica rekao da se tako ne smanjuje samo og, nego i gorčina, boja,...
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

This post was last modified: 06.09.2014, 10:40 by ale ale.
i OG i boja i gorcina, ali nije to strasno. Ja racunam -2 IBU na 1l dodane vode.
Ja znam ljude koji smanjuju cesmovacom i nisu imali infekcije. Ja sam tu frik i samo radim sa sterilnom vodom. Bice ti to pivo skroz ok. Samo zapisi sve te vrijednosti isparavanja i iskoristivosti da mozes podesiti opremu.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Smanjuje se i FG i OG i IBU i SRM i punoća okusa, zapravo cijeli recept se poremeti. Naravno, bitno je i koliko je razrijeđenje. Ako je 5-10% onda nije strašno (iako je i dalje primjetno), a ako je više od toga onda cijeli plan za recept pada u vodu, odnosno teško da ćeš dobiti pivo kakvo si planirao. Ne mora značiti da će pivo biti lošije, samo da nećeš dobiti ono što si zamislio.

Poenta priče je da treba težiti tome da se sve dešava po planu i da nema velikih odstupanja i da se veličine pogode onako kako smo ih unaprijed proračunali.

Mnoge pivare kuhaju jaku sladovinu, recimo 1.090 i onda je planski razrijede sa, recimo, 50% vode na OG 1.045. Ali s obzirom da se to planski radi oni iskompenziraju unaprijed IBU i sve ostale veličine da bi nakon razrijeđenja dobili tacno ono što su zamislili.

Meni je to OK ako se namjerno i planski radi, ali ako je u pitanju ispravljanje greške onda treba vidjeti šta se može uraditi da se drugi put pogodi sve po receptu.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

@ale ale i ja sam freak što se tiče sanitacije i koristim obično janu za koju znam da je sterilizovana UV zrakama.

mi smo možda 2-3 puta razrjeđivali. otprilike 1,5 l jane na 35 l sladovine snizi OG za 4 jedinice.
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Ja obavezno mjerim pre boil og i ako ,zbog nekih razloga,je og veci-dodam obicne vode i ne brinem oko kvaliteta vode.A ako je og manji-duze kuham
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools