Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

pivarske radionioce
nide veze Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

pivarske radionioce
u zadnje vrijeme razmisljam o pravljenju piva pa tako sam naletio i na ovaj forum (sve pohvale), ali nije isto citati o tome i zaista se uhvatiti i kostac sa pravljenjem. kontam, bilo bi dobro kada bi se organizivao neki workshop ili slicno za laike u vidu promocije home brewinga, a i da raja nauci postupak iz prve ruke. zanima me moze li se to tako nesto organizovati, ne treba da bude besplatno, da se ucesce plati, znam da bi raje bilo jer je ovo sada popularno, a valjalo bi da se kod nas u bih nesto uradi, a mozda se cak i otvori prodavnica specijalizovana za homebrewing. sarajevo, mostar....valjda se autoriteti foruma jave i nesto skontaju u vezi ovoga....Zivjeli
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

pivarske radionioce
Ne treba ti workshop. Neko će se već ponuditi za mentora ili da mu budeš gost na kuhanju.

Samo reci gdje šta si od kojih si kuća i koliki si loših piva morao popiti u životu Smile

Shop za homebrewere je mnogo novca...
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

RE: pivarske radionioce
homebreweri su fino raspoređeni po svim regijama bih, tebi piše lokacija Sa, pretpostavljam da je u pitanju Sarajevo (pravi sam Sherlock). Vjerujem da u Sarajevu ima preko nekoliko ljudi koji su spremni ili tebi pomoći kada se odlučiš prvi put za kuhanje, ili da im budeš gost/šegrt prilikom njihovog kuhanja.
@mange_tout: ne znam kako ste se ti i p.ivo podijelili oko reona, koji je glavni u Sarajevu? ili je to još ničija zemlja Big Grin
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

(15.09.2014, 06:08 )Pivdzija Wrote: homebreweri su fino raspoređeni po svim regijama bih, tebi piše lokacija Sa, pretpostavljam da je u pitanju Sarajevo (pravi sam Sherlock). Vjerujem da u Sarajevu ima preko nekoliko ljudi koji su spremni ili tebi pomoći kada se odlučiš prvi put za kuhanje, ili da im budeš gost/šegrt prilikom njihovog kuhanja.
@mange_tout: ne znam kako ste se ti i p.ivo podijelili oko reona, koji je glavni u Sarajevu? ili je to još ničija zemlja Big Grin

prepustit ću mu sarajevo zbog njegove ljepše polovice Big Grin neka bude glavni u svom gnijezdu Smile

@nide veze dobro došao na forum. nemaš potrebe nikome ništa plaćati, mislim da ima dovoljno raje koja će ti pomoći oko prvog kuhanja beer
Find Odgovori
nide veze Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

hvala sto se nudite, a inace sam u sarajevu (za sada), ali mislio sam da bi ovo bila dobra ideja radi sirenja i popularizacije.....ako neko pozove ja sam spreman, u slucaju da ne skuhaju mene....
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

pivarske radionioce
Bit će shop u Mostaru uskoro.

A inače, teško je. Mislio sam ja da otvorim u Zenici, ali djelatnost koja se oslanja na 100% uvoza je nezahvalna. Bilo da se radi o opremi, sirovinama ili pivama. Nije baš da bi država tu nešto olakšala, a i sama računica je poteška. Jer uvesti kvalitetno pivo (recimo) znači i kvalitetne cijene. A sumnjam da ima mnogih koji bi bili spremni izdvojiti 6-7 maraka za bocu piva ili 40 maraka za kvalitetniji autosifon.

Probaj u svakom slučaju sa kuhanjem. Dogovori se s nekim pa vidi kako to sve ide. I sam ćeš uvidjeti da je to priličan sizifov posao u BiH.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

stvarno nema potrebe da iko išta plaća. ne bih volio da neko postane plaćenik u ovom hobiju. a siguran sam da ćemo u budućnosti organizovati neke seminare, konferencije i slično. do sada smo imali par takmičenja. sad za sada je bitno da imamo forum i dosta zainteresovanih za ovaj hobi. u nekom narednom periodu će to biti sve na većem nivou. beer
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

plaćanje se vrši u (kvalitetnim) pivama i ćevapima. To je jedina valuta koju priznajemo Big Grin
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

ma radionice bi bile ok kao u americi gdje čitava firma od 50 ljudi se naloži da kuha pivu pa hoće svi zajedno na neki kurs ili slično.

kod nas su svi ovdje s foruma koliko znam na ovaj način ušli u home brewing da je neko s njima skuhao pivo. ono, s koljena na koljeno. osim što nešto skontaš u vezi kuhanja piva, dobra je i zezancija tako da...

i btw, velko M niđe veze Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
nide veze Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

normalno je da se plati ucesce, jer da se pokriju troskovi materijala, struje itd....ne mora niko da zaraduje, 2-3 "instruktora", svak sa 4-5 "pomagaca", svaka grupa razlicitu pivuu pravi, kasnije se razmjenjuju utisci.....ako neko misli otvarati shop jeftinije je da to bude neka online verzija nego zvanicna radnja, troskovi su odma nizi dosta.....pametujem ja, ali ovo me nalozilo
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools