Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Moj prvi recept za medovinu
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation: 2 Location: Banja Luka
Moj prvi recept za medovinu
This post was last modified: 25.01.2017, 03:27 by galabl.
15 l vode
5 kg šumskog meda
25g polena
25g matične mliječi
25g propolisa

Sušeno bilje:
30g lavanda
30g zdrobljene bobice kleke
30g kamilica
30g ruzmarin
3 klinčića
2 štapića cimeta

Postupak:
15 l vode prokuvam 10 minuta sa lavandom i kamilicom. Pustim dobijeni čaj da se ohladi na 40C i tada dodajem med, propolis, matičnu mliječ i polen. Sve to pretačem u demižon (uz sanitizovanje svega što treba) i aeriram mućkanjem 5-10 minuta. Dodajem rehidriran kvasac ili starter koji sam prethodni dan napravio sa malo prokuvalog meda i vode (savjet?) Na raspolaganju imam S04, Mangrove Jacks za medovinu i vinske kvasce Lalvin D47 pakovanja od 5g. Čitao sam da ale kvasci daju slađu medovinu jer ne završe fermentaciju do kraja pa i to razmatram.

Imam i nutrijente za kvasac Fermax BSG made in USA. Njih bih dodavao po nekom rasporedu u prvih 7 dana fermentacije.

Uz ovakav režim velika je vjerovatnoća da neće doći do infekcije (med ne kuvam) jer će kvasac imati sve uslove da pretekne bakterije.

Još ću malo iščitati oko rasporeda pretakanja tj. dužine primarne fermentacije za neki ovakav recept.
Fermentiram na malo nižoj temperaturi - oko 16-17C.
Nakon što je primarna fermentacija završila (pretpostavljam nakon 3 sedmice do mjesec dana), pretačem i dodajem zdrobljenu kleku, klinčiće, cimet i ruzmarin. Možda čak i hrastove opiljke (oak chips medium toast) direktno u demižon, možda u nekoj sanitizovanoj vrećici sa klikerom).

Tako odležava još mjesec dva (sa pretakanjima). Flaširao bih nekad u aprilu s nadom da će biti dobra za piće krajem jula.

Mušice, ostali, komentari?
Jako bi mi značio koji savjet jer sam se dosta dvoumio da li da kuvam med npr 30 minuta ili da ga pasterizujem na 60C 22 minuta ili a ostavim ovako (većina današnjih meadera smatra da med ne treba izlagati nikakvom zagrijavanju, a skoro svi stari recepti podrazumijevaju neko kuvanje).
Takođe, da li su ove igrarije sa čajevima i navedenim biljem dovoljne da se unesu potrebni tanini da balansiram sa slatkoćom meda?

Odoh po začine Smile.
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation: 2 Location: Banja Luka
RE: Moj prvi recept za medovinu
Na kraju sam poslušao Mušicu i izbacio mliječ, propolis i polen.
OG: 1.084

Dodao i 4 žlice nutrijenta za kvasac u fermentor i zamućkao. Aeriranje nisam radio posebno jer je žuborilo dok sam presipao mošt kroz lijevak u demižon.
Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Beograd
RE: Moj prvi recept za medovinu
nisam nikad radio medovinu niti procitao bilo sta o tome kako se pravi. ali ovako po opisu i licnom nahodjenju meni ovaj proces vise lici na pravljenje belog vina. pre svega zbog pretakanja koje pominjes da treba raditi vise puta i odlezavanja medovine.
kada se prave polusuva vina, proces fermentacije se prekine vinobranom pred kraj. time se ostavi umerena slast.
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation: 2 Location: Banja Luka
RE: Moj prvi recept za medovinu
(26.01.2017, 08:41 )raix Wrote: nisam nikad radio medovinu niti procitao bilo sta o tome kako se pravi. ali ovako po opisu i licnom nahodjenju meni ovaj proces vise lici na pravljenje belog vina. pre svega zbog pretakanja koje pominjes da treba raditi vise puta i odlezavanja medovine.
kada se prave polusuva vina, proces fermentacije se prekine vinobranom pred kraj. time se ostavi umerena slast.

Eto, znacu praviti i vino nakon ovoga. Smile
Jako je jednostavno, puno manje posla nego s pivom. Cekanje je najveci problem.
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation: 2 Location: Banja Luka
RE: Moj prvi recept za medovinu
This post was last modified: 11.03.2017, 08:14 by galabl.
Danas sam pretocio nakon mjesec i po po prvi put. Dodao i bilje i cimet direktno, bez kuvanja ili votke. FG: 1.000. Alkohol 11%.
Ukus je kao blago kiselkasto bijelo vino, jako mirise na med.
Pretocicu u manji demizon odmah, do cepa, da ne bi oksidiralo. Nakon mjesec dana jos jedno pretakanje i nakon jos mjesec dana flasiram.
Uopste se ne osjeti ukus kvasca inace. Temperatura fermentacije se kretala od 16 do 18.5 C
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation: 2 Location: Banja Luka
RE: Moj prvi recept za medovinu
This post was last modified: 14.03.2017, 11:56 by galabl.
Posto mi je nakon pretakanja ostalo dosta prostora do cepa dodao sam 3.5 litre vode i 1.5 kg meda. Ponovo je pocela fermentacija vjerovatno divlja (od kvasaca sa bilja i iz novog meda). Ne znam kako da sad odredim koliko ce imati alkohola, nisam izmjerio gustinu nakon dodavanja ovoga.
Find Odgovori
mateee Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 2
Joined: Apr 2017
Reputation: 0 Location: Pazin
RE: Moj prvi recept za medovinu
(26.01.2017, 08:41 )raix Wrote: nisam nikad radio medovinu niti procitao bilo sta o tome kako se pravi. ali ovako po opisu i licnom nahodjenju meni ovaj proces vise lici na pravljenje belog vina. pre svega zbog pretakanja koje pominjes da treba raditi vise puta i odlezavanja medovine.
kada se prave polusuva vina, proces fermentacije se prekine vinobranom pred kraj. time se ostavi umerena slast.

Bok,,spomenuo si prekidanje fermentacije. Točno to me zanima budući da radim jabučni cider. Koliko je potrebno vinobrana na npr 5 litara tekućine d ase prekine fermentacija te da ostane zaslađenoSmile
Find Odgovori
ha11oga11o Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 28
Joined: Apr 2016
Reputation: 1 Location: Mostar, BiH
RE: Moj prvi recept za medovinu
(18.04.2017, 07:58 )mateee Wrote:
(26.01.2017, 08:41 )raix Wrote: nisam nikad radio medovinu niti procitao bilo sta o tome kako se pravi. ali ovako po opisu i licnom nahodjenju meni ovaj proces vise lici na pravljenje belog vina. pre svega zbog pretakanja koje pominjes da treba raditi vise puta i odlezavanja medovine.
kada se prave polusuva vina, proces fermentacije se prekine vinobranom pred kraj. time se ostavi umerena slast.

Bok,,spomenuo si prekidanje fermentacije. Točno to me zanima budući da radim jabučni cider. Koliko je potrebno vinobrana na npr 5 litara tekućine d ase prekine fermentacija te da ostane zaslađenoSmile

Nadam se da nije kasno... Ali ja ne dodajem nikakvu hemiju u cider. Jednostavno na samom pocetku dodam Stevia slada koliko treba po ukusu i to je to. Kvasac pojede obicni secer ali ovo ne moze. Stevia se moze kupiti u DM prodavnicama gdje prodaju "zdravu" hranu.... Samo oprezno mnogo je slatka. Cider bude sladak a nije dodavano nista nakon fermentacije, extra ukus itd itd.

Nista vinobran, no no Smile
It Is the Business of the Future to Be Dangerous!
Find Odgovori
b62p Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 6
Joined: Jan 2018
Reputation: 0 Location: doboj
RE: Moj prvi recept za medovinu
Koliko stevije stavljas na 5 litara cidera ?
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools