Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Starter bez stir plata...DA ili NE
MadMug Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Starter bez stir plata...DA ili NE
Ovako ;
Nabavio sam jeftini stir plate to jest kupio stolni fen u kojega sam stavio magnet iz kompjutera i sa vodom radi, ali sa kvascom to jest sa starterom ne. Magnet se ne vrti ne mogu ga nikako zadržati duže od 20 sekundi ako i to uspije. Imam samo jednu brzinu na fenu i neće da vrti da ga jebeš (pardon my french)

Jutros sam krenuo prvi put da ga radim, sve napravio kako treba i sad imam u tikvici kvasac koji svako malu ručno promučkam.

U jutro ću vidjeti kakvu aromu ima da li je ok iako ne znam baš (nemam iskustva) kako ocijeniti da li je starter uspio ili nije???

1. Što da radim, kako da budem (donekle) siguran je li kvasac ok za ubacivanje ili ne??
2. Da i da ga stavim preko večeri u frižider da se slegne ili da ga ostavim vanka??

(kvasac je White Labs WLP001 CAL Ale)

Help Please
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

RE: Starter bez stir plata...DA ili NE
Sa cime napajas fen?
Kad si mislio kuhati?

Poslano sa mog SM-J320FN koristeći Tapatalk
Find Odgovori
MadMug Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Fen je spojen preko usb kabena na utičnicu u struju.
Mislio sam kuhati sutra u jutro.
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Kupi ispravljac 1.5-12v sa usb prikljuckom i jednistavno sa njim kontroliras brzinu.
Pazljivo centriraj magnet na fen i.... sve ostalo je rokerski.

Sto se tice startera, muckanje ce biti dovoljno ali nisam siguran da ti je jedna noc u frizideru dovoljna da se kvasac skroz slegne da bi dekantirao visak sladovine.

Poslano sa mog SM-J320FN koristeći Tapatalk
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Ili udalji tikvicu od magneta za par milimetara. Problem može biti ili da je sila magneta prejaka ili preslaba. Ako je prejaka onda udalji, ako je preslaba onda moraš nekako približiti magnet stir baru.

Nije strasno i ako ostane bez stir platea uz povremeno muckanje, ali puno manje će se razmnoziti.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
MadMug Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Pokušavao sam centrirati magnet na sto načina, i ponekad bi krenuo držao možda i minutu maximum nekad ni toliko ali uvijek bi ispao iz centra.

Evo upravo sam naručio navi stir plate sa amazona, ovaj je bio povoljan nadam se da je ok

https://www.amazon.co.uk/Magnetic-plate-...stir+plate

A mogu pogledati taj ispravljač 1.5 12V sa USB priključkom, hvala ;-)

Ako sutra do recimo 12 sati kvasac ne bude slegnut na dnu tikvice onda što mi je činiti?? Ubaciti cijeli?? Navodno nije ni to tako strašno?

Kad ga vadim iz frižidera da li se mora zagrijati na sobnu temperaturu prije nogo ga ubacim u wort?? da bude recimo nekih 18 °c barem ili može ovako hladan iz frižidera??
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Ugrij kvasac da bude ca. na temperaturi piva, znaci tih nekih 18 stepeni...
Koliki ti je starter, kolika tura, svjezina kvasca? Ako si vrtio rucno manje imas celija, pa ako ti nije dovoljno odstojao, ja ne bih dekantirao ( ili barem ne sve), ako npr. imas 1,2l starter na 20l piva, bice ok i ako sve saspes...
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Slažem se, sve ubaciti.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools