Ludi Konj
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 49
Joined: Dec 2012
Reputation:
0
Location:
|
Prvi Lager
Mali savjet za one koji prave prvi lager, a sa kuhinjom nisu imali nikakve veze do momenta kada su odlucili da naprave pivo.
Za lager vam je potreban frizider ili zamrzivac sa eksternim termostatom kako bi drzali pivo u granicama povoljnim za fermentaciju.
Ja sam sinoc skuvao pivo, ohladio ga na 17-18 stepeni i stavio u zamrzivac, podesivsi termostat na zeljenih 10 stepeni.
Maloprije sam bio da provjerim, temperatura u zamrzivacu je 28!!!!!
Ostaje da spustam temperaturu na silu i nadam se makar prosjecnom pivu, a onima koji se ne razumiju u domacinstvo, fiziku, kondenzacijska isparavanja itd. da ostavim ovo malo upozorenje kako se ne bi ponovilo isto.
|
|
|
Ludi Konj
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 49
Joined: Dec 2012
Reputation:
0
Location:
|
RE: Prvi Lager
Evo kako.
Zamrzivac je nov, ovo mu je prva upotreba.
Kada sonda visi u njegovom praznom prostoru, nije mu tesko da spusti sa sobnih 15 na podesenih 10.
To i dalje nije dovoljno da bi ohladilo ogromnu kolicinu tecnosti u buretu koja siri svoju toplotu i grije unutrasnjost malog zamrzivaca.
Zato sam prilijepio komad kartona uz bure i unutra zavukao sondu. Sada je kompresor zaista poludio i bas zesce hladi, a zaustavice se kada temperatura povrsine bureta dodje na deset.
Korisno otkrice za sledeci put, a od ovoga ko zna sta ce da bude. Vjerujem da se kvasac unutra osjeca ko da ga neko tukao bezbolkom po glavi, a kolicina teskog alkohola bi vjerovatno mogla da pokrene motocikl.
|
|
|
pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: Prvi Lager
hm... čudno mi je to u svakom slučaju. trebao bi imati snage da spusti regularno temperaturu. normalna temperatura u zamrzivačima za domaćinstvo je -18°C
a ako sam ja tebe dobro shvatio, ti si koristio termostat koji je ugrađen već u samom frižideru? nisi nikakve modifikacije ti pravio na zamrzivaču? ili jesi?
osim toga često se stavlja mali ventilator od kompjutera da puše unutra i tako pravilnije raspoređuje temperaturu.
u svakom slučaju kod tebe je ispalo da ti je samo pivo, svojom fermentacijom diglo temperaturu na 28°C što je stvarno teško shvatljivo ako je zamrzivač radio cijelo vrijeme i bio podešen na tih 10°C....
fermentacija obično digne temperaturu piva u prosjeku za nekih 3°C u odnosu na temperaturu ambijenta, a ti si ohladio pivo na 17°C što znači da se temperatura digla za 11°C što je stvarno ogroman skok temperature....
ne kažem da se nije moglo desiti, ali ne mogu da shvatim kako je baš toliko ekstremno mogla narasti temperatura.... možda će neko drugi bolje znati....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|
Ludi Konj
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 49
Joined: Dec 2012
Reputation:
0
Location:
|
RE: Prvi Lager
Ugradio sam termostat, nisam mogao koristiti njegov fabricki jer je njemu opseg od -18 do valjda 0.
Tacno, mora se temperatura spustiti mnogo nize od 10 da bi zaista u fermentoru bilo 10.
Ni meni onaj skok nije jasan zaista, mala greska, 24 a ne 28, ali to ne mijenja bit. Vjerovatno je sladovina bila na 20 kada sam je zatvorio u zamrzivac, a moj kineski termometar pokazao 17.
Glupost.
|
|
|