RE: početnička pitanja
efikasnost sistema je zavisna varijabla. to znači da taj broj u % nikada ne možeš fiksirati, nego do njega moraš doći uzastopnim ponavljanjem procesa u svom sistemu. postoji puno faktora koji utiču na taj broj - na primjer, kvaliteta mljevenja slada, pH vrijednost komine, odnos količine slada i vode u komini, temperatura vode za ispiranje, jačina i intenzitet kuhanja sladovine sa hmeljom (što jače kuhaš, to više vode isparava, pa samim tim ti ostaje jača sladovina sa više šećera) itd.
kada nakon nekoliko kuhanja u svom sistemu vidiš odstupanja od onih koje ti je software pokazao, onda moraš promijeniti tu vrijednost na onu koju zaista dobijaš i svaki idući put se ravnati prema toj vrijednosti.
normalna predviđena iskoristivost u kućnom pivarstvu je između 75-80%. što finije melješ slad to ti je veća iskoristivost, ali u isto vrijeme filter mora biti jako dobar da bi isfiltrirao sladovinu iz tako sitno mljevenog slada i da ti se ne bi stvorio 'stuck sparge', odnosno da ti se ne bi stvorio 'čep' na dnu posude za ukomljavanje čime bi imao velike probleme.
iz mog iskustva, bolje je uvijek nešto krupnije mljeti i iskoristivost držati na tih nekih 75%, a maksimalno 80% jer time imaš brzo cijeđenje sladovine bez ikakvih problema, a i bistrina sladovine je na visokom nivou, čime automatski dobijaš i dosta manji talog u fermentoru, a samim tim i koju bocu piva više nakon flaširanja.
ti dakle dobijaš veći OG od planiranog, što znači da imaš visoku iskoristivost i najvjerovatnije dosta sitno melješ slad.
što se tiče povećanja količine vode, u pravu si da time smanjuješ efekte hmelja na pivo i morao bi onda povećati doze hmelja da bi ostao u zadanim vrijednostima.
kakav mlin koristiš? da li ima mogućnost podešavanja finoće mljevenja? ako ima, pokušaj idući put malo krupnije mljeti slad.
što se tiče preciznosti mjerenja, ako koristiš klasični pivski hidrometar, preciznost je visoka ako uzorak ohladiš na temperaturu na kojoj je hidrometar baždaren. irska mahovina nema apsolutno nikakvog efekta na OG niti na efikasnost.
nije mi jasno šta si htio reći sa 'temperatura ambijenta 170°C)