Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


pH komine
branko20 Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location:
pH komine
Često se spominje pH komine, planiram nabaviti mliječnu kiselinu (80%) radi podešavanja pH. U kojoj fazi ukomljavanja se mijeri Ph ,napočetku,poslije prve količine vode. Da li se
mjeri smjesa izmljevenog slade bez tekućine ili sa istom,predpostavljam pri 20C. U kojem rasponu se treba kretati kod tamnog piva a u kojem kod svijetlog ako ima razlike? Koje se
osobine piva mijenjaju kod povećanog odnosno smanjenog pH van propisanog raspona.
Kolika se količina mliječne kiseline (80%) u prosjeku dodaje na 5kg slada i od kojih faktora ista ovisi? Hvala na decidnim odgovorima.
Find Odgovori
mentalist Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 125
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location:
RE: pH komine
This post was last modified: 06.07.2013, 10:30 by mentalist.
dok se stručnije ne pojavi
ph vrijednost tamnog i svijetlog bi trebala biti ista, u rasponu oko 5.4-5.6
manje bi trebao stavljati mliječne kiseline u tamna piva radi specijalnih sladova, a mjeri se kada se doda slad u vodu pa se dodaje potrebna količina mliječne. to je mjerenje ph bez dodatka RO vode ili korekcije solima. ovo je već naprednije za koje ti treba az kalkulator, soli i puno znanja o čemu ja stvarno nemam pojma Smile

ps: isto ti treba pri ruci az calc da bi odredio potrebnu količinu mliječne, trakice naravno ili ph metar
Find Odgovori
branko20 Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location:
RE: pH komine
Ph komine
Mentalist hvala na odgovoru ali ja imam još podpitanja,od trenutka dodavanja slada u vodu
trebalo bi proći određeno vrijeme da se smjesa izbalansira ,koliko? Dali se pH mjeri na uzorku ohlađenom na 20C?Za sada namjeravam samo kontrolirati pH a trenutno sam u fazi
nabavke sredstava za podešavanje pH a kasnije i podešavanje elemenata vode. Pokušavam
izpoštovati u cijelosti potrebne elemente za pojedine recepte,polako korak po korak.“Pivska mušica“kaže da značajno definišu karakter pojedinih piva a treba mu vjerovati čovjek je
u tome iskusan sa velikim znanjem o pivarstvu. Hvala na odgovoru.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: pH komine
branko mjeriš uzorak na 20°C. treba proći najviše 5 minuta od miješanja slada s vodom da bi ti se izjednačio pH u cijeloj komini. jako je bitno da ti je pH metar izbaždaren i kvalitetan i da ima rezoluciju minimalno jedne decimale, a sa dvije decimale bi bilo idealno.

ne znam da li koristiš pH metar ili trakice?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
branko20 Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location:
RE: pH komine
pH komine
Oko pH komine su razjašnjene sve dilame,nadam se da će odgovori pomoči i ostalim kolegama koji žele ići u veći perfekcionizam u proizvodnji piva.Za sada koristim jeftiniju varjantu, lakmus papir a i za tvrdoću vode sam nabavio trakice. Kasnije idem u nabavku
skupljih instrumenata.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: pH komine
ok, samo lakmus papir ne znam kakav imaš i kako je 'baždaren'. bilo bi idealno da ti mjeri mali raspon od recimo 4-6 pH, ako imaš onaj koji mjeri od 0-16 onda tu jako teško možeš vidjeti neke razlike u ovim veličinama koje su nama bitne
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
branko20 Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location:
RE: pH komine
Da gradacija na pola jedinice i manje je bitna trenutno ju u upotrebi u rasponu od 1-14 ali je na putu iz Njemačke lakmus za mjerenje u pivarstvu. Ovi ovdje traže preveliku cijenu koda imaju trakice sa zlatnom žicom. Hvala na odgovoru.
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
Re: pH komine
jednoć je netko pisao da ph komine utjece i na iskoristivost. sad kad sam malo stasao opet mi to ne zvuči baš najjasnije. odnosno predočio sam to sebi ovako: spuštanjem te vrijednosti na pozeljne od 5.2-5.6 zapravo bi potakao veće iskorištenje slada ako je to točno i time za nešto podigao efikasnost?
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Bec
RE: pH komine
This post was last modified: 14.05.2014, 11:47 by ale ale.
Pri toj vrijednosti amilaze (su enzimi) rade optimalno. Izvan ovih vrijednosti ce one i dalje raditi, ali konverzija ce biti spora ili nepotpuna, i samim tim eficijentnost konverzije nije optimalna. (braukaiser).
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools