Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Prvo pivo
attilasabli Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 62
Joined: Sep 2013
Reputation: 0 Location: Novi Sad
Wink  Prvo pivo
This post was last modified: 19.09.2013, 08:30 by attilasabli.
Hteo sam samo da posaljem sliku mog prvog piva kojeg sam kuvao pre mozda 20 dana, nisam mogao da izdrzim a da ga ne otvaram,

Takodje zelim da se zahvalim svima jer sam dosta citao skoro nekoliko meseci razne forume pre negoli sam pokusao da skuvam pivo, nisam koristio nikakav program, pokusao sam sam nesto da zbrckam sto sam mislio da ce biti ok. Pozdrav svima.Zivjeli

Koga interesuje sta sam stavljao, napisacu u nekim od sledecih postova.


Attached Files Thumbnail(s)
   
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Prvo pivo
pa kako čovječe već u čaši za samo 20 dana? pa toliko nije dovoljno ni za fermentaciju Big Grin
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Svarrogh Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 476
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Vukovar, Croatia
RE: Prvo pivo
To je kao Chicha u Peruu, pije dok fermentira Big Grin
Find Odgovori
attilasabli Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 62
Joined: Sep 2013
Reputation: 0 Location: Novi Sad
RE: Prvo pivo
Mislim da sam se zeznuo u svim koracima, jako sam puno kvasca stavio (skoro celu kesicu) a malo sam sladovine imao (nisam razumeo sa koliko se vode ispira) i zavrsilo se vrenje za nepuna 2/3 dana i onda sam flasirao i sada sam otvorio i popio i nista mi nije bilo za sada.

Sledecu put cu se i bolje organizovati i sada znam greske, jer dok se prvi put ne proba kuvanje ne znas sta moze krenuti po zlu.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Prvo pivo
uglavnom, kako god, sad je gotov. sad ide sljedeće. pa sljedeće, pa sljedeće..................... Big Grin

attila, daj malo detalja, kako si radio, koje sirovine si koristio, kako si fermentirao, i naravno kakvi su ti dojmovi sad? i još jedno pitanje, koliko je dana u flašama bilo?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
attilasabli Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 62
Joined: Sep 2013
Reputation: 0 Location: Novi Sad
Wink  RE: Prvo pivo
(19.09.2013, 08:39 )Svarrogh Wrote: To je kao Chicha u Peruu, pije dok fermentira Big Grin

Ne znam jos kako se obuzdati, da ne probati.drinking-beer
Mozda zato sto je prvi put, a posle se covek navikne da mu stalno uspe.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Prvo pivo
prvi mačići se u vodu bacaju Smile kakvi su prvi dojmovi?

sretno sa kuhanjem, i ako bude nešto nejasno slobodnp pitaj beer
Find Odgovori
SixtySix Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 83
Joined: Jul 2013
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Prvo pivo
Sunce ti poljubim! Flasirano posle 3 dana?! Sakrij flase na neko bezbedno mesto majke ti!
Find Odgovori
attilasabli Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 62
Joined: Sep 2013
Reputation: 0 Location: Novi Sad
RE: Prvo pivo
(19.09.2013, 08:46 )pivska mušica Wrote: uglavnom, kako god, sad je gotov. sad ide sljedeće. pa sljedeće, pa sljedeće..................... Big Grin

attila, daj malo detalja, kako si radio, koje sirovine si koristio, kako si fermentirao, i naravno kakvi su ti dojmovi sad? i još jedno pitanje, koliko je dana u flašama bilo?

Sad cu vam sve napisati sta sam sve radio.
Ovakav je odnos sladova sto sam koristio.
Uzeo sam 200g slada Cara Kristal (10%), do 100% je islo (450g moga slada, sto sam ja sladio, jecma sam nabavio, nekog stocnog, od rodjaka) kada sam osladio jecam mirisao je na Munich, 900g slada Vienna i 450g slada Munich, kvasac sam koristio s 33, hmelj je bio Norther Brewers 20g na tu kolicinu vode/sladovine.
Kad sam krenuo da kuvam mislio sam da imam serpu od 15 L, ali kad sam izmleo slad i poceo da merim koliko vode stane u sud, ispalo je da u sud stane samo 9 L, pa sam sipao 9 L na tu kolicunu slada i krenuo dalje, malo sam se mucio da pogodim 66 C pri kuvanju, bilo je tu od 64 do 70 C i tako sat vremena.
Onda sam malo vode stavio za ispiranje jer u lonac ne moze da stane vise od 9 L, pa koliko je stalo u veci sud sa toliko sam vode isprao slad, naravno u medjuvremenu mi je nestalo gasa, pa sam prebacio na struju, sve je ok islo sa hmeljom, samo sto sam planiorao da stavim 27g , odma 9g pa 3x6g na kraju kuvanja na svakih 5 min, naravno jednih 6g sam zaboravio da stavim, to sam kasnije primetio, a i pivo je super ispalo na kraju, jer je inace sada gorce, tako da je super sto nisam stavio jos 6g, bilo bi jos gorce.
Dobro je proslo cedjenje od hmelja i hladjenje, kvasac sam razmutio u 100ml ohladjenje sladovine, i radio je lepo, samo sto sam stavio 7g na nekih 5 L na kraju kuvanja sa hmeljom, naravno zaboravio sam da aeriram sladovinu i samo zveknuo spremljeni kvasac u fermentor, jer sam se bojao od neke infekcije i poklopio, primetio sam tek sutra ujutro da se pojavljuju mehurici u vrenjaci, a vrilo je tako da je voda kipela iz vrenjace, sutradan se vec stisala reakcija, a onaj 3 dan je stala, malo sam protresao fermentor ali se nista nije desavalo, onda posto se nista nije desavalo, odlucio sam da otklopim i vidim situaciju, otvorio sam i uzeo kasikom malo te tecnosti i probao, imalo je identicam miris i ukus nekog kupovnog piva, ali ne mogu da se setim na koje me je podsecalo, cak je malo i bilo gazirano i sta cu odlucim da flasiram, stavio sam oko 2g konzumnog belog secera po flasi od pola litre, nisam koristio staklene, posto nisam kupio cepilicu, bilo mi je skupo sve odjednom da kupim, nego plasticne od pola litre sta sam nasao u stanu, naravno oprao sam ih obicnim deterdzentom za sudje, posle 7 dana otvorio sam malu flasicu od 0,3, bilo je super, ukus, miris, sve je bilo kako treba i naravno nista mi se nije desilo posle konzumacije, sada sam prebacio flase u frizider posto je proslo 10 dana od flasiranja, naravno vec sam popio sa ljudima par flasa, zeleo sam da se pohvalim sta sam uspeo da napravim, ne znam da li ce pivo docekati jos 10 dana u frizu, kako je vreme odmicalo pivo je imalo sve bolju i bolju penu, sada je cvrsca i postojanija. Inace za mlevenje slada sam koristio obican blender. Sada se pripremam da pravim novu vecu turu, ovo sam mislio da napravim, a vec sam nabavio i sastojke.
10 % Cara Kristal
10% przeni jecam mix (od toga nesto sladjenog mog jecma i ne sladjenog przenog jecma)
15% jecmene pahuljice
65% (Bohemian Pils i Munich)
Kvasac ce biti taj S33 i hmelj taj sto imam Norther Brewers.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools