Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


metil alkohol
attilasabli Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 62
Joined: Sep 2013
Reputation: 0 Location: Novi Sad
metil alkohol
Dosta ljudi me je pitalo kad je probalo moje pivo, da li je bezbedno, pa sam ja hteo nekog ovde da pitam da li pivski kvasac proizvodi metil alkohol?
Da li pivo naprimer moze da bude yarazeno salmonelom ili nekom slicnom bakterijom ili ih alkohol eliminise?
Da li neko zna nesto o ovome?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: metil alkohol
prijatelju, apsolutno nikakve brige ne moraš da imaš. mogao bih baš dugo da ti odgovorim i da sve objasnim, jer sam se i sam na početku jako brinuo oko tih stvari. mislim da sam čak negdje i nešto pisao o tome.

ne postoji poznati patogen koji može da se zadrži u pivu, iz nekoliko razloga - pH vrijednost piva ne dozvoljava razvoj patogenih bakterija, posebno ne salmonele koja se razvija na pH vrijednostima od 6,5 - 7,5, a pH vrijednost piva je cca. od 3,9 - 4,2. znači salomonela automatski umire čak i ako se pojavi u pivu. ovo vrijedi i za ostale patogene bakterije - dakle one bakterije koje mogu na neki način da naude čovjeku i uzrokuju mu neke zdravstvene probleme.

nekoliko je razloga zašto je pivo potpuno sigurno - niska pH vrijednost, odsustvo kisika, prisustvo etilnog alkohola, prisustvo CO2, prisustvo alfa kiselina iz hmelja i nedostatak potencijalnih nutrijenata za patogene bakterije.

s druge strane postoje bakterije koje se mogu razviti u pivu, ali nisu patogene, a najčešće su mliječna bakterija, brettanomyces i pediococus, ali ove bakterije samo zakiseljavaju pivo i postoje piva koja se namjerno nasađuju ovim bakterijama kako bi proizvela kiselost ili druge arome i okuse koji se u pojedinim stilovima piva smatraju poželjnim. dakle i pivo sa ovim bakterijama se može piti bez posljedica.

što se metilnog alkohola tiče isto tako ne moraš ništa da brineš jer nema teoretske šanse da u pivu imaš koncentraciju metilnog alkohola dovoljnog za bilo kakvu, pa i najmanju štetu po ljudsko zdravlje. mi ovdje pričamo o fermentiranim, a ne destiliranim pićima. da li si znao da kad žvačeš orbit žvakaće gume, tvoj organizam proizvodi metilni alkohol od aspartama sadržanog u orbitu Smile naravno u jako malim koncentracijama....

kod destilacije imamo već drugu priču, jer je tačka ključanja metilnog alkohola cca. 64°C, a etilnog cca. 78°C pa kod destilacije takozvanu 'glavu' ili 'heads' treba baciti jer je to prvi alkohol koji si dobio na nižoj temperaturi i radi se o metanolu.

uglavnom, apsolutno nikakve brige ne brigaj, nego kuhaj pivo i dijeli ljudima i pij ga sam slobodno bez ikakvih posljedica na zdravlje(osim onih pozitivnih).

ovo posebno napominjem i dođe mi da ovo stavim u ljepljive teme, jer i mene dosta ljudi ovo pita i dosta onih koji prvi put probavaju domaće pivo povlače ovo pitanje, a pojedini se i boje probati pivo jer misle da će se otrovati ili nešto slično, pa sam posebno osjetljiv na to pitanje i uvijek se potrudim da objasnim da je domaće pivo potpuno sigurno za zdravlje i da ne postoji poznata patogena bakterija koja može preživjeti u pivu.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
Re: metil alkohol
This post was last modified: 15.11.2013, 10:07 by danny_boy.
Korisno bi bilo ovo gore istaknuti. Svi mi smo na pocetku imali takve dileme, dok se nismo uvjerili da nema nikakvih opasnosti.

Ako ti pivo lici na sirce nemoj ga piti jer je se vjerovatno inficiralo (bezopasno je za zdravlje ali nije prijatno piti), ali ako je okus dobar onda uzivaj bez brige.
WWW Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Bec
AW: metil alkohol
Hehe,upravo dosao kuci sa probe benda. Ponio svoju Auroru da dripci probaju. I naravno ista ova pitanja..:rolleyes:
Helem,probali su ,praaavo im se svidjelo pivo. Ja pravo ponosan na prvenca Big Grin.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: metil alkohol
off: jesi ti u bendu? sta sviras? Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Bec
AW: metil alkohol
bubanj Blush
Find Odgovori
attilasabli Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 62
Joined: Sep 2013
Reputation: 0 Location: Novi Sad
RE: metil alkohol
Hvala na odgovoru, nisam ni razmisljao o ovim temama da se mogu otrovati, nego me vec dvoje koji su medicinske struke (i jos rade na hitnoj) pitaju jel to bezbedno, da me nisu pitali, ne bi ni ja pitao, a ni razmisljao o tome.
I onda sam i ja cackao i izgleda da kvasac i ne proizvodi metil alkohol, jer sam procitao da se i u vinu ne moze naci metanol, samo se u destilovanim picima javlja metanol a ne u fermentisanim?
Super mi je ovo za PH, jer sada imam odgovor zasto se ne mogu otrovati.
Naravno ne bi ni poceo da pijem domace pivo cim bi osetio nekakav ukus/miris sto me ne podseca na pivo.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools