Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Kuhali smo pivo
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Kuhali smo pivo
(25.01.2014, 12:44 )Uzvrnd Wrote: I ja sam prve dvije ture koje su solidno uspjele imao problem sa karbonizacijom. Ispostavilo se da mi nije bila dobra ni čepilica (koristio sam onu skuplju, na polugu. Sad koristim dvoručnu, i izgleda da je bolje). Dalje, i ja sam mislio da mi nije bila dobra raspoređenost šećera. Ja danas planiram flaširati svoj pilsner i dobro mi dođe ovaj Mušicin savjet, dakle nasuću šećer u bottling bucket, preko njega pivo, pa malo promiješati pa opet pivo i tako par puta. Ja sam nabavio u Beogradu onaj pivarski šećer. Da li on ide u istom omjeru kao i ovaj konzumni? Ovaj pivarski je sav kristalizovan u komadiće veličine manje kocke šećera pa se teže topi. Takođe, je li greška ako stavim malo više vode prilikom rastopljavanja šećera?

koji pivarski šećer? je li dekstroza? ako je dekstroza onda nje ide malo više nego običnog bijelog šećera.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Bec
AW: RE: Kuhali smo pivo
(25.01.2014, 11:33 )sheha Wrote:
(25.01.2014, 11:09 )ale ale Wrote: Koliko si secera stavio u bottling bucket na koju kolicinu piva i da li si malo ohladio secernu vodicu prije nego sto si pretocio pivo preko nje? Ako si sipao pivo na vrelu masu, to ti moze biti razlog. Ja isto tako uvijek kad pretocim svo pivo,lagaaaano promijesam sterlizovanom kutljacom da se secer ravnomjerno rasporedi.
Kako rekoh stavio sam 210g rastopljenih u 2dl vode na 30l piva. NIsam odmah sipao u bucket, nego nakon nekih 10-tak minuta. Nisam mijesao jer sam kontao da ce taj vrtlog da rasporedi secer.

Ja bih ti isto predlozio da secernu otopinu provrtis po bottling bucket-u da se ohladi (10 min. kad odstoji je jos uvijek dosta toplija od samog piva),pa onda pretocis pivo preko...
Find Odgovori
sheha Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 100
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: doboj-civcije
RE: Kuhali smo pivo
@pivska musica
pa kako rekoh na page 2, kad otvorim cuje se kratko kssss i onda pri tocenju par baloncica i to je to. Kad se pije jednostavno nista se ne osjeti od karbonizacije. Dao sam primjer 2 slike: pivo za koje nije karbonizirano i pivo iz jedne od 2 zadnje flase koje ima puno pjene ( i koje je iskipilo, na kraju krajeva).

@UZVRND
pa ne znam za cepilicu. I kod mene je na oprugu. Jedino da stavim flashu u vodu da vidim pusta li.

@ale ale
to znam za sljedecu turu, nego ne znam sta mi je sada ciniti.
Find Odgovori
Vuk Offline
1.010 OG, 1,95% ABV
****

Posts: 246
Joined: Jun 2013
Reputation: 1 Location: Bijeljina
RE: Kuhali smo pivo
@ mušica:
evo ovaj pivarski šećer:
http://www.mojepivo.com/sirovine/dodaci/...-500g.html
Koliko njega ide na litru piva i mogu li malo više vode da stavim?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Kuhali smo pivo
nije ti ovo šećer za flaširanje. ovo je takozvani candy šećer koji se dodaje baš u kuhanje da da boju, poveća alkohol i isuši pivo.

koristi obični bijeli šećer za flaširanje. 6-7 grama po litri stavi.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
sheha Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 100
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: doboj-civcije
RE: Kuhali smo pivo
Evo da kazem nekoliko rijeci o mojemu problemu slabe karbonizacije.
Prvo sam poslusao savjet pa testirao boce da li pustaju-ispostavilo se da ne pustaju. Tako da sam odbacio mogucnost slabog zacepljivanja. Osim toga imao sam 2 boce sa preklopnim zatvaracima i bila je ista situacija kao i sa flasama zatvorenim krunskim cepovima.
Odlucio sam se za mali experiment: 4 flase iz jedne gajbe sam otvorio, dodao po pola kasikice secera i ponovo zatvorio ( naravno vrsio sam dezinfekciju kao kod normalnog flasiranja). Sacekao sam 3 dana, otvorio jednu flashu i pri samom otvaranju osjetilo se da je pivo gazirano-osjetila se gaziranost, prisutna pjena. To me ohrabrilo i odlucim da citavu gajbu ponovo gaziram na navedeni nacin-dodavanjem secera.
Taman dodjem do 5 flase, otvorim-kad ludnica, pivo gazirano. Naspem u casu i imam ovo
[Image: 14%20-%201.jpg]
Pivo kakvo se samo pozeljeti moze. Covjek bi rekao da sam uzivao u pivu, al ne lezi vraze. Sad moj experiment pada u vodu jer se potrefilo da je ta boca-boca od piva koje mi je dao spajder da probam ( njegovo pivo). To pivo sam popio jedno 2-3 dana prije flasiranja, oprao i ostavio u gajbu. Ponovo sam ga flashirao svojim pivom jer sam zelio da covjeku vratim punu bocu Smile
Posumnjao sam: njegova boca je bolja ( ne izgleda kao moje, moje su od tuzlanskog i od jelen piva), ostalo je kvasca u boci, ostalo je secera i svasta sam nesto pomisljao. Na kraju sam opet posumnjao da su mi flase lose zacepljene.Razoacerenje. Angry
Elem, otvorim ja nocas jednu od boca koje sam naknadno karbonizirao i imam sta da vidim- pivo je gazirano, potpuno isto kao ovo sa slike, pjena se zadrzi nekih minut-dva a onda padne na oko 1-2 cm. Uglavnom-fenomenalno pivo (barem za moj pojam jer mi je ovo prvo pivo). Otvorim i drugu naknadno gaziranu flasu-isto imam pivo.
Prave parametre cu imati kada otvorim i probam pivo iz burenceta jer smo tu posebno vagali secer i sipali u burence.
Eto, pa mozda ce nekome biti od koristi.
Find Odgovori
Vuk Offline
1.010 OG, 1,95% ABV
****

Posts: 246
Joined: Jun 2013
Reputation: 1 Location: Bijeljina
RE: Kuhali smo pivo
(30.01.2014, 09:34 )sheha Wrote: Evo da kazem nekoliko rijeci o mojemu problemu slabe karbonizacije.
Prvo sam poslusao savjet pa testirao boce da li pustaju-ispostavilo se da ne pustaju. Tako da sam odbacio mogucnost slabog zacepljivanja. Osim toga imao sam 2 boce sa preklopnim zatvaracima i bila je ista situacija kao i sa flasama zatvorenim krunskim cepovima.
Odlucio sam se za mali experiment: 4 flase iz jedne gajbe sam otvorio, dodao po pola kasikice secera i ponovo zatvorio ( naravno vrsio sam dezinfekciju kao kod normalnog flasiranja). Sacekao sam 3 dana, otvorio jednu flashu i pri samom otvaranju osjetilo se da je pivo gazirano-osjetila se gaziranost, prisutna pjena. To me ohrabrilo i odlucim da citavu gajbu ponovo gaziram na navedeni nacin-dodavanjem secera.
Taman dodjem do 5 flase, otvorim-kad ludnica, pivo gazirano. Naspem u casu i imam ovo
[Image: 14%20-%201.jpg]
Pivo kakvo se samo pozeljeti moze. Covjek bi rekao da sam uzivao u pivu, al ne lezi vraze. Sad moj experiment pada u vodu jer se potrefilo da je ta boca-boca od piva koje mi je dao spajder da probam ( njegovo pivo). To pivo sam popio jedno 2-3 dana prije flasiranja, oprao i ostavio u gajbu. Ponovo sam ga flashirao svojim pivom jer sam zelio da covjeku vratim punu bocu Smile
Posumnjao sam: njegova boca je bolja ( ne izgleda kao moje, moje su od tuzlanskog i od jelen piva), ostalo je kvasca u boci, ostalo je secera i svasta sam nesto pomisljao. Na kraju sam opet posumnjao da su mi flase lose zacepljene.Razoacerenje. Angry
Elem, otvorim ja nocas jednu od boca koje sam naknadno karbonizirao i imam sta da vidim- pivo je gazirano, potpuno isto kao ovo sa slike, pjena se zadrzi nekih minut-dva a onda padne na oko 1-2 cm. Uglavnom-fenomenalno pivo (barem za moj pojam jer mi je ovo prvo pivo). Otvorim i drugu naknadno gaziranu flasu-isto imam pivo.
Prave parametre cu imati kada otvorim i probam pivo iz burenceta jer smo tu posebno vagali secer i sipali u burence.
Eto, pa mozda ce nekome biti od koristi.

Potpuno istu situaciju sam imao i ja sa svoje prve 2 ture. Sumnjao sam na sve. I meni se desilo da prilikom naknadne karbonizacije (ponovno dodavanje šećera u flaše) naletim na poneku flašicu sa dobrom pjenom i karbonizacijom. Na kraju nisam bio siguran da li je problem do začepljavanja ili do neke greške u procesu. Tada sam i kupio leptir čepilicu i svaku flašu prvo začepio leptirkom pa onda onom sa polugom. Dupli posao i dangubno, ali morao sam.
Uglavnom, poslije te naknadne karbonizacije, sve su mi flaše bile OK i za Slavu se sve popilo. Tu je možda problem jer mi je pivo blago sladilo, bar sam imao taj osjećaj, ili je to autosugestija jer sam znao da je dodavan šećer. Takođe, većina flašica je nakon toga ekstremno pjenila, moglo se nasuti tek 15-20% pive u čašu, sve ostalo je bila pjena. Samim tim, ni pjena nije bila tako gusta i brzo je padala.
Ne znam ni sam kako ću to u sledećim turama da riješim, da li da pokušam sa dodavanjem šečera direktno u flašice bez da ga topim i dodam u pivo prije flaširanja.
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Kuhali smo pivo
uzmite posebno bure koje će služiti kao bottling bucket, i prije flaširanja prvo uspete prokuhani šećer u njega, a na to nadodate pivo. malo ostavite da se slegne (za to vrijeme operete flaše ili šta ja znam) i onda flaširanje. do sada smo tako radili i nikada nismo imali problema sa karbonizacijom...
Find Odgovori
Vuk Offline
1.010 OG, 1,95% ABV
****

Posts: 246
Joined: Jun 2013
Reputation: 1 Location: Bijeljina
RE: Kuhali smo pivo
(03.02.2014, 04:50 )Pivdzija Wrote: uzmite posebno bure koje će služiti kao bottling bucket, i prije flaširanja prvo uspete prokuhani šećer u njega, a na to nadodate pivo. malo ostavite da se slegne (za to vrijeme operete flaše ili šta ja znam) i onda flaširanje. do sada smo tako radili i nikada nismo imali problema sa karbonizacijom...

Ja i jesam sipao u drugo bure - bottling bucket. Kao što sam u drugim postovima i pisao, mislim da mi je zbog toga i propala predzadnja tura jer sam zaboravio da ga temeljito dezinfikujem pa se vjerovatno u njemu i inficiralo.
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Kuhali smo pivo
dezinfekcija je sve. u svojoj kratkoj karijeri sam toliko shvatio Smile
Find Odgovori
sheha Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 100
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: doboj-civcije
RE: Kuhali smo pivo
Kod mene su sada sve flase OK, jucer bila degustacija, skoro sve smo popili (ljudi samo govore-daj jos jedno :-) )
Valja kuhat novu turu.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools