Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Wyeast tečni kvasci
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Wyeast tečni kvasci
Elem, prije nego što naručim tečne kvasce sa www.browmator.pl ima par pitanja za one koji su već koristili tečne Wyeast kvasce.
Ovo je jedina prodavnica koju sam pronašao a da ima Wyeast kvasce u ponudi i na stanju. I koja šalje u BiH bez astronomskih cijena poštarine.
Ali su kvasci poprilično stari. Najsvježiji je iz jula 2013-te.
A to je preko šest mjesci kako sam Wyeast preporučuje. Te je naravno to problem kod aktivacije, jer se navodno čeka koji dan prije nego se kvasac aktivira. Kažu može i bez toga ali je bolje kada se kvasac aktivira.
Ne mislim raditi starter, jer proizvođač stoji iza tvrdnje da je "direct pitch" i da je sasvim dovoljno za 20 litara piva OG 1.034-1.060. Dakle bez starter.
A niti bi želio da koritim White Labs kvasce (nekako mi se Wyeast više sviđe, moć reklame Smile ).

Dakle, ovi iz sedmog mjeseca, u kakvom su su stanju ćelije kvasca?
I kakva su iskustva onih koji su ih koristili.

Hvala
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: Wyeast tečni kvasci
http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

Sve ce ti se ovdje odgovoriti. Uneses sve podatke o pivu i kvascu i on ti izracuna vitalnost kvasca. Medju home brewerima globalno postoji konsenzus da se za tekuce kvasce obavezno radi starter bez obzira na preporuku proizvodjaca. A ti odluci kako hoces.

To je poprilicno star kvasac (mislim da mu je zato i snizena cijena) ali nema razloga da ne proradi. Samo za toliko star kvasac mislim da je starter strogo obavezan.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

RE: Wyeast tečni kvasci
Hvala Smile
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Re: Wyeast tečni kvasci
This post was last modified: 06.02.2014, 07:32 by AleksandarV.
Potvrda iz Wyeast-a. Za Lagana piva do 1.060 jedna kesica aktivatora, za svježe pakovanje, je sasvim dovoljna za 5 galona piva.
Sada samo skontati kako da se dobavi svježa kesica do 2 mjeseca. Da se može isti dan kuhati kada se aktivira.

Sent from my Z10 using Tapatalk 2

Znači bez da moram da radim starter.

Sent from my Z10 using Tapatalk 2
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools