RE: Diacetil i sve o njemu
This post was last modified: 03.04.2014, 12:45 by Shone.
Diacetil je jednostavni diketon pod nazivom 2,3-butandion i prisutan je u brojnim namirnicama kao prirodni produkt fermentacije. Najviše je vezan uz maslac i daje toj namirnici onaj poseban miris i ukus. Zato se dodaje u margarin. Prisutan je takođe u brojnim vrstama piva, primer Stout i Lager ( kod druge vrste je nepoželjan ). Posebno je vezan uz vina chardonnay i njih se bez diacetila ne može zamisliti. U Kaliforniji ga dodatno stavljaju u ovu sortu vina za koje onda govore da su «Butter Bombs». Isto tako su kokice iz mikrotalasnih pećnica na zapadu danas nezamislive bez diacetila, ono što je jako zanimljivo da sladoled ima veću količinu diacetila od kokica.
Plućna bolest kokica pojavila se kod radnika zaposlenih na proizvodnji kokica. Radi se o oštećenjima pluća zbog udisanja diacetila kroz duže vreme. Medicina rada je razvrstala bolest i dala instrukcije o zaštiti , a zapravo se sve svodi na bolje provetravanje prostora u kojima se kokice pripremaju. U svetu polu informacija, ne retko i lažnih, pojavljuju se neuki ljudi koji bi druge da poduče. Najčešće se radi o onima koji uz takva podučavanja prodaju neke svoje nazovi prirodne dodatke ishrani, koje čiste i leče sve. Zapravo se radi o tome da je diacetil štetan ako se proguta u koncentracijama višim od 25 % (koncentracije su u pravilu daleko ispod 0,1 %) u namirnicama, a isto tako nadražuje oči, disajne puteve i kožu u koncentracijama iznad 20 %. Međutim, kronično izlaganje znatno nižim koncentracijama dovodi do trajnih oštećenja pluća. The United States National Insitute for Occupational Safety and Health je prije nekoliko godina dao mišljenje o uživanju kokica iz mikrotalasne pećnice u kojima se nalazi diacetil. Oni smatraju da je problem udisanja para diacetila kod pripreme kokica i da u opasnosti mogu biti građani koji u mikrotalasnoj pećnici pripremaju minimalno dve vrećice kokica dnevno kroz 10 godina.
U koliko znate nekog ko sprema i jede 2 kesice kokica dnevno 10 god ili pojede 20 kg sladoleda na dan, ( dovoljna količina za trovanje diacetilom) on će pre svega imati zdravstvene probleme druge prirode.
Problem s kokicama za vrijeme spremanja (ne dok se jedu već ohlađene) je zapravo nebitan. Diacetil je zapravo opasnije udisati, za trovanje oralnim putem je kao što napisah potrebna količina sladoleda koja će vas sigurno ubiti na drugi način. na kraju nisam toksikolog, ali sam se dosta informisao od ljudi koji se time bave. Za sada nikom nije palo na pamet da zabrani piva, vina poput chardonnay-a ili putera zato što u sebi sadrže diacetil.
Ovakvi saveti su besmislica nekih nazovi ideoloških "toksikologa", koji se uporedo zalažu i za izbegavanje mnogih drugih sastojaka, moj omiljeni sastojak je gluten. Trenutno znam za samo jednog čoveka koji ima problem sa tim sastojkom a to je Novak Đoković, da li smo svi osetljivi na gluten ili moramo da se solidarišemo sa Novakom, i obilazimo pšenična piva kao i druge sastojke u namernicama gde one dolaze kao prirodni sastav iste?
Jedno pivo taman, dva piva mnogo, tri malo.