Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Fuller's ESB
mange_tout! Offline
Admin

Fuller's ESB
Legendarno pivo Fuller's pivare koje je proizvedeno 1971. godine. Odavno mi je želja bila probati ovo pivo i ovom se prilikom još jednom zahvaljujem @pivska mušica što mi je to i omogoćio.

Pivo sipano iz 500 ml flaše u nonic pint. Boja piva je bakrena sa bjeličastom pjenom koja je vrlo brzo nestala i svela se na vrlo tanku prevlaku. Lacinga nije nikako bilo. Pivo je osrednje karbonizacije i osrednjeg tijela.

Aroma i okus u pivu dolaze iz nekoliko izvora i to hmeljnog, od voćnih estera proizvedenih tokom fermentacije, te od sladova koji su korišteni. U pivu su korištene četiri sorte hmelja, i to: Target, Challenger, Northdown i Goldings. Ovi hmeljevi pivu daju herbalne, cvjetne i voćne (citrusne) note. Herbalne i cvjetne note dominiraju, dok se ove voćne suptilno provlaće kroz aromu i okus. Mogu se osjetiti aroma i okus višnje (tamnog voća), jabuke, te okus maslaca koje dolaze od estera proizvedenih tokom fermentacije. Sladna strana piva je izražena kroz aromu i okus karamele, biskvita i malo slatkoće koja se može osjetiti. Slatkoću na kraju jezika zamjenjuje ugodna gorčina, srednjeg inteziteta, koja daje krajnji balans pivu. Pivo sadrži 5,9% ABV kojeg uopšte nisam osjetio, i sve kada se uzme u obzir pivo je baš odlično balansirano i konstantno se smjenjuju sve navedene arome i okusi.

Odlično pivo i svakome ga preporučujem.

[Image: vtLxZSn.jpg]
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

RE: Fuller's ESB
Fullersov ESB je baš klasik. Točeni mi je bio još bolji kad sam probao jednoć.

Najbolje sa ESB om što mi fali kod drugih bittera je specifičan herbalni okus.

Jesi probao uz hranu ili? ESB je genijalan uz meso sa roštilja.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

RE: Fuller's ESB
pivo je odlično, ma baš super. nisam htio meziti uz ovo pivo. htio sam baš da ga popijem bez ikavih stranih okusa beer
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools