Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

mutno pivo
gorki Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

mutno pivo
Pitanje za iskusne pivdjije! Posto sam pri presipanju sladovine u balon primjetio da mi je pivo pofino mutno, a radio sam i recirkulaciju i to nekih sest puta ali opet mutno, ispravno crjevo i nije uopste rjetko da prodje nesto kroz njega.
E sad pitanje napokonWink dali ce se ta mutnoca i cestice koje prave tu mutnocu tokom ovih 20 dana sleci na dno? Kao sto se slegne kod vina kada ga radim. Procitao sam na forumu o bistrenju irskom mahovinom ali za nju je kasno jer je pivo u fermentoru. Zelatin mi je nesto afifan, mene interesuje posto vino bistrim prirodnim putem, jedno bjelance od jajeta izmiksam i pri prvom pretakanju ga dodam na 50 litara vina i icbistri ga fantazija. Dali bi ovaj proces mogao primjeniti kod piva i kako?
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

RE: mutno pivo
ma ništa se ne sekiraj, to je normalno. fino će se to izbistriti. možeš uraditi cold crash, ako imaš uslove.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

prije svega sladovina koju si pretakao još uvijek nije pivo nego samo sladovina. tokom fermentacije će ti se to sve još više i jače zamutiti i to je potpuno normalno. ta mutnoća koju si ti vidio na početku ne znači ništa. nakon fermentacije kvasac će flokulirati i pasti na dno fermentacijske posude. koliko će biti sposobnost kvasca da se istaloži zavisi od soja kvasca koji si koristio i temprature - bilo bi super da uradiš cold crash.

što se tiče mutnoće od proteina, da bi se isti kvalitetno istaložili potrebno je jako i agresivno kuhati sladovinu, a zatim jako brzo ohladiti sa 100°C na 20-ak da bi se formirali kako vrući, tako i hladni lom.

za želatinom nemaš potrebe osim u nekim posebnim slučajevima kada se koriste kvasci koji su loši flokulatori, na primjer kolsch i alt kvasci i slični.

nemaš potrebe ni za kakvim bistrenjem zapravo jer koliko vidim tek si počeo s pivarstvom, za sad se fokusiraj da napraviš prvo dobro pivo bez infekcija i grešaka.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
gorki Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Ok hvala na odgovorima.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

Prošla tura koju sam napravio sa irskom mahovinom APA je jako bistra, prekjuče flaširao još jednu turu isto APA isto koristio irsku mahovinu samo sam umjesto citre koristio simcoe. Flaširao sam ranije nego što je trebalo (dvanaesti dan FG je bio tri dana isti), temperatura fermentacije je skočila na 27 stepeni i iz tog razloga sam flaširao. Prilikom flaširanja mi se sve činilo OK samo je boja bila žuta, pogledam jučer i onda skontam da je dosta mutno. Pogledam danas samo malo pri vrhu se izbistrilo a ostatak boce i dalje mutan. Da li mogu šta poduzeti po tom pitanju ili da ostavim pa šta bude?.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

ostavi istaložit će se to. ali to ti ima veze što si već nakon 12 dana flaširao. još se ni u fermentoru nije sve sleglo kako treba. prije koliko dana si flaširao?
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

(12.06.2014, 06:01 )pivska mušica Wrote: ostavi istaložit će se to. ali to ti ima veze što si već nakon 12 dana flaširao. još se ni u fermentoru nije sve sleglo kako treba. prije koliko dana si flaširao?
Prije tri dana, kad sma skontao da je mutno stavio sam jednu flašu u frižider nakon jednog dana ta flaša se baš nikako ne bistri, a ove koje su sada na temperaturi od 27 se koliko toliko počele bistriti.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Tri dana je ništa. Još ti uvijek traje refermentacija u samim bocama tako da je prerano za bilo kakvo bistrenje još uvijek. Ostavi pivo u flašama minimalno 15-20 dana.

Sent from my LG G2 using Tapatalk
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

(12.06.2014, 06:09 )pivska mušica Wrote: Tri dana je ništa. Još ti uvijek traje refermentacija u samim bocama tako da je prerano za bilo kakvo bistrenje još uvijek. Ostavi pivo u flašama minimalno 15-20 dana.

Sent from my LG G2 using Tapatalk
OK, Hvala Zivjeli.
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools