Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Fermentacija dva kuvanja
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
Fermentacija dva kuvanja
Društvo jedno pitanje,
Ukoliko imam veći fermentator, tipa 150L a imam 50L turu koju mogu skuvati.
Može li se napraviti pauza između dodavanja kvasca i kuvanja, tj da skuvam dvije ture, stavim ih u fermentor aeriram i onda dodam kvasac? Ako može takva sladovina da čeka, koliko može čekati?
Nadam se da ste razumjeli...

Pivili
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Fermentacija dva kuvanja
mozes tako. ja radim tako i nikad nikakvih problema nisam imao. bitno je samo da sto je moguce vise skratis vrijeme u kojem ce ti sladovina stajati bez kvasca. sat-dva je ok, ali sve preko toga ja mislim da sve vise se povecava rizik od potencijalne infekcije.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
dzionik Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 29
Joined: Dec 2013
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Fermentacija dva kuvanja
Zašto ne dodati odmah polovinu kvasca? ili celu količinu? pa posle uliti drugu polovinu sladovine. To mi liči na pravljenje VELIKOG startera...
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Fermentacija dva kuvanja
moze i tako. ali nema puno značaja jer kod mene je razlika između dvije ture oko sat vremena, tako da hocu prije dodavanja kvasca da odradim areaciju kompletne količine piva zajedno pomiješane, i da uzmem uzorke za OG. dodao bih kvasac u taj prvi dio piva kad bi znao da ce vremenski trebati vise od 4 sata da dodam i drugu turu sladovine u bure ili čak ako bih kuhao dva dana za redom po pola piva...
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: Fermentacija dva kuvanja
mene je i interesovalo da li je moguće ture koje su kuvane 2 dana da se spoje...
Postoji mogućnost da dodjem do nekog malo većeg fermentora, pa da skontam mogu li ga napuniti sa svojim loncima od 50L Wink
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Fermentacija dva kuvanja
mozes i tako ali onda dodaj kvasac u prvu turu na primjer danas, a sutra novu odradiš i samo doliješ na onu u kojoj vec fermentira. nisam 100% siguran kako ce se ponasati kvasac. mozda da pola dodas na prvu turu, a sutradan drugo pola jos dodas kad pomijesas sladovine.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Fermentacija dva kuvanja
zanimat će te Drauflassen Smile
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Fermentacija dva kuvanja
to je to
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: Fermentacija dva kuvanja
Zahvaljujem!!!
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools