Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Idealna temperatura za dodavanje kvasca u sladovinu
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Idealna temperatura za dodavanje kvasca u sladovinu
This post was last modified: 05.09.2014, 08:50 by ale ale.
Juce sam imao "zanimljivu" diskusiju sa dvojicom pivara u vezi ove teme.

Naime, ja ohladim wort na nekih 25°c (15-20 minuta sa chillerom), prije toga rehidriram kvasac na 27° - i nakon aeracije, otprilike racunam da su i wort i kvasac na nekih 24-25°c u trenutku kada prelijem kvasac u sladovinu.

Diskusija je krenula kada su mi rekli da u mom zadnjem pivu se upravo to osjeti i da bih trebao i wort i kvasac postepeno (da ne dozivi sok) (moze u frizideru) ohladiti na ispod 20°c (18° idealno) i tek ih onda spojiti...
Ovakvo postepeno hladnjenje traje oko 2-3h (do sada nisu imali problema sa infekcijama).
Nisu mi znali reci kakav je to ukus koji se osjetio...

Ovo vazi za IPA, APA i Engleze, ne i za Belgijance.

Ima li neko iskustva sa ovim, moze li potvrditi?

Evo nesto sa neta:
I just sat through Jamil's yeast seminar at NHC. Getting the pitching temp down was one of the most important points he made. He pointed out that most off flavors are produced in the first 72 hours of fermentation. he said the he likes to chill to just below his intended fermentation temp before pitching. My experience is the same. Even if it takes you an hour to get to 62 (16,7°c), you're far better off than pitching at 80 (26°c).

Posto kvasac mora biti na slicnoj temperaturi, valjda treba i njega ohladiti nakon rehidracije...
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: Idealna temperatura za dodavanje kvasca u sladovinu
eh odlična tema. siguran sam da vecina početnika čak ni ne razmišlja puno o ovome, a da mnogi dodaju kvasac u prevrucu sladovinu. uostalom i sam sam tako radio na početku dok nisam malo istražio. i to se osjetilo poslije u pivu, a nisam znao šta je u pitanju. inače ovo je od kritične važnosti da se odradi kako treba i direktno ima uticaj na konačni okus i off flavore u pivu.

uglavnom, ova Jamilova tehnika je ok, mada nije primjenjiva kao univerzalna jer različiti sojevi kvasca zahtjevaju različit tretman. evo na primjer ja sam neki dan dodao WY3724 Dupontov soj u sladovinu ohlađenu na 26°C, a teoretski je moglo i više. Fermentiram na 27 trenutno a u zadnjoj trećini fermentacije povećavam na 30°C. Čak i iz laba Wyeasta preporučuju da se taj kvasac doda u sladovinu od oko 30-ak°C da bi se izbjegao njegov poznati stall na cca 1.030SG, a i u Dupontu ga fermentiraju na 30-32°C. Da sam US05 ovako tretirao dobio bih nepitku fusel bombu.

idealna temperatura sladovine za dodavanje kvasca je negdje oko 2-3°C niže od ciljane temperature fermentacije. u idućih cca 18 sati se temperatura postepeno digne na ciljanu i tu drži do kraja fermentacije, ako se planira linearna fermentacija. znači ako je plan fermentirati sa US-05 na 18°C onda je ok dodati kvasac na 16°C.

naravno, postoje razne nelinearne metode gdje se temperatura diže i spušta kako bi se dobile određene željene karakteristike. Svarrogh je objašnjavao kako to rade u Fullersu, na primjer.

što se temperaturnog šoka tiče, ono što se nama čini kao minorna razlika od na primjer 2-4°C između sladovine i kvasca, na mikro razini, za ćelije kvasca i njiihovu strukturu je popriličan šok i ćelije su u tim prvim satima, da bi se zašititile, primorane dosta energije utrošiti u zaštitu svoje membrane generisanjem određenih proteina koji štite membranu od raspadanja ili oštećenja. Pri tom se stvaraju off flavori, a kvasac ne radi ono za šta smo ga namijenili nego se bavi nečim sasvim desetim. Spašava živu glavu Smile

Ako na ovo još dodaš lošu aeraciju i nedovoljan broj ćelija u kulturi, kad se to sve sastavi, nema šanse da se ne osjeti na kraju u pivu.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

This post was last modified: 05.09.2014, 10:25 by ale ale.
Znaci da kada rehidriram kvasac (obicno na 27°c) i njega obavezno spustim na (kao u primjeru) npr. 16°c (ako planiram fermentirati na 18°C), tako da na kraju i sladovina i kvasac imaju istu temperaturu (16° c primjer) kad se spoje?

Ja mislim da znam koji je to ukus u pivu, kao neka vocna-kiselkastost, onako ostra na nepcu, nije neprijatna, ali je osjetna i bolje da je nema...
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

da, bilo bi idealno da je rehidrirani kvasac iste temperature kao i wort u koji se ubacuje. medjutim moras ga ohladiti u roku od 30-ak minuta jer nije dobro da duze stoji u vodi. to ces najbolje postici tako sto ces nakon nekih 15 minuta od pocetka rehidracije, kad vec vidis da se sav kvasac istopio, poceti u zdjelicu sa rehidriranim kvascem dodavati pomalo vec ohladjenu sladovinu iz fermentora. recimo po 10mL uz lagano mijesanje. kad dodas otprilike duplo vise sladovine od kolicine kvasca, trebale bi biti temperature jednake, ali nije zgoreg koristiti termometar da budeš siguran. naravno, paziti na sterilnost cijelo vrijeme.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

This post was last modified: 05.09.2014, 12:01 by ale ale.
odlicno.

Mozda da se doda ova informacija u post sa detaljnim opisom procesa korak po korak.
Tamo stoji pitching na ca. 25°c.
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools