Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Medovina by Flying_man
Flying_man Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 28
Joined: Dec 2012
Reputation: 2 Location: Boljevac, Timocka krajina
RE: Medovina by Flying_man
Evo mene ponovo, medovina od posle godine je skoro nestala. Podeljena je prijateljima, rodjacima i naravno popijena je sa njima. Ostalo je jos nesto malo. Karboniziranu jos nismo probali, mada je ova na kojoj nije radjena karbonizacija pokrenula slabo vrenje pa se i kod nje pojavili mehurici.
Nova kultura za pokretanje vrenja je stavljena da provri pre par dana tako da odprilike za dve nedelje krecemo sa pripremom nove ture koja ce ako sve bude kako treba da ide i na prodaju. Radice se etiketa, i bice flasirana u buteljke.
Bolje biti malo glup, nego malo pametan!
[Image: flylogo2.png]
WWW Find Odgovori
Prim Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 1
Joined: Dec 2013
Reputation: 0 Location: Croatia
RE: Medovina by Flying_man
Pozdrav @Flaying i pohvale na temi koja će mi super doći u mojoj avanturi spravljanja prve medovine u životu. Inače sam novi na forumu pa Vas sve pozdravljam. Bavim se pčelarstvom već oko 4 godine tako da imam svoj vlastiti med koji ću koristiti.

@Flaying, baš me zanima kako će ispasti ova karbonizirana medovina? ako si ju slučajno otvorio napiši dojmove i stavi koju slikicu tog pjenušća.

Kolega @mušice vidim da spominjete novu turu medovine, jel krenula imate kakvih novih spoznaja??

Zanima me i ova aeracija s pumpicom za akvarij, tj. da li to ide odmah u bocu kad zamješamo kvasce s medom i začepimo bocu s oduškom za co2 pa tako upuhani o2 izlazi odmah kroz to crijevo za co2. Znači moram ugraditi crijevo za dovođenje o2 od pumpice u isti čep gdje imam crijevo za odvođenje co2 koje potopim u vodu pošto se radi o anaerobnoj fermentaciji???? i kako znati kad stati i prestati s aeracijom?

Nadam se da nisam zakomplicirao stvar. Pozdrav i hvala
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Medovina by Flying_man
pozdrav i dobro došao na forum. fermentacija je anaerobni proces i dešava se bez metaboliziranja O2, međutim u prvoj fazi fermentacije, kvasac koristi O2 u procesu diobe stanica, odnosno množenja koje nam je potrebno (i poželjno) da bi dostigli optimalnu količinu kvasca u medovini/sladovini. zato se sladovina/medovina moraju aerirati.

aeraciju vršiš desetak minuta sa akvarijskom pumpicom, ali imaju i druge metode o kojima se pisalo dosta na forumu, pa pretraži forum. sve što vrijedi za pivo u vezi aeracije, vrijedi i za medovinu. aeraciju vršiš prije dodavanja kvasca. nakon toga dodaješ kvasac zatvaraš fermentor sa nekim sistemom jednostranog ispusta - airlock, blow off itd....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Flying_man Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 28
Joined: Dec 2012
Reputation: 2 Location: Boljevac, Timocka krajina
RE: Medovina by Flying_man
Hvala @Prim
Ove godine nisam odradio aeraciju medovine, pokvarila mi se akvarijumska pumpica, bila mi je sledeca ideja da to odradim bušilicom i onom mešalicom za farbe ali kako to obično biva nisam je imao pri sebi.

Što se tiče karbonizovane medovine nju nisam još probao, međutim preko leta mi se desilo da je i medovina kojoj nje dodavan šećer za karbonizaciju blago je krenula da "penuša".
Dobro si me podsetio da je probam, (nesto sam u pripremama da probam da istrčim polumaraton pa sam zaboravio alkoholna pića)
Bolje biti malo glup, nego malo pametan!
[Image: flylogo2.png]
WWW Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 4 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools