Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Uvoz sirovina iz Hrvatske ili Srbije
bosniamaj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Uvoz sirovina iz Hrvatske ili Srbije
Pozdrav raja,

Odlučio sam da krenem u avanturu za svoj ćejf, jer sam veliki obožavatelj ovog nektara Big Grin

Za početak sam uzeo 3 različita ekstrakta, čisto da probam.
To sam kupio u Beogradu. Spojio ugodno s korisnim, bio turista u Bg i obavio kupovinu.

Na granici, na ulasku u BiH mi je carinik pogledao to, pogledao račun, koji je bio oko 50 eura ukupno, nešto promrmljao tipa "ne smiješ ti to ni uvozit kao fizičko lice, ali hajde nema veze sad" Huh

Jeste li imali ikakvih problema sa nabavkom sirovina?
Pošto ja planiram nabaviti neke stvari uskoro u Slavonskom brodu, da znam da li da očekujem da nešto peglaju na granici, ili?
Da li su vam sirovine carinjene i ostalo?

Hvala unaprijed Smile
Rise up this mornin',
Smiled with the risin' sun.
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

RE: Uvoz sirovina iz Hrvatske ili Srbije
I mene to interesuje, ako neko zna nesto detaljnije neka napise. Ako nista onda nazvati carinu i pitati.
Mislim da nema smisla zabranjivati uvoz slada za privatne svrhe. Aj da su sjemena ili neko meso pa to podlijeze veterinarskoj inspekciji ali ovako nisam siguran.
Find Odgovori
gaz Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Re: Uvoz sirovina iz Hrvatske ili Srbije
Isti sam problem imao na carini. Tipa: ne smije uvoziti fizicko lice, sto nisan procitaocna netu, sta smije, a sta ne, sto ne kupim sirovine u nektar pivariHuh, itd..
Medjutim na kraju me pustio,jer imam osjecaj da je i on bio nesiguran u vezi toga.
Iznoa je bio oko 200e, ali racune nije gledao. Kasnije sam provjerio na internetu, ali pise da je dozvoljen, licni prtljag sa ogranicenom kolicinom pargema, alkohola, cigara, neka nekomercijalna roba do cini mi se 200 KM.
Sto se tice zitarica,hmelja, kvasca tu nisam nista.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
Find Odgovori
bosniamaj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

RE: Uvoz sirovina iz Hrvatske ili Srbije
This post was last modified: 28.08.2015, 11:13 by bosniamaj.
(28.08.2015, 10:10 )gaz Wrote: Isti sam problem imao na carini. Tipa: ne smije uvoziti fizicko lice, sto nisan procitaocna netu, sta smije, a sta ne, sto ne kupim sirovine u nektar pivariHuh, itd..
Medjutim na kraju me pustio,jer imam osjecaj da je i on bio nesiguran u vezi toga.
Iznoa je bio oko 200e, ali racune nije gledao. Kasnije sam provjerio na internetu, ali pise da je dozvoljen, licni prtljag sa ogranicenom kolicinom pargema, alkohola, cigara, neka nekomercijalna roba do cini mi se 200 KM.
Sto se tice zitarica,hmelja, kvasca tu nisam nista.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
Ma, baš su mi nejasni i kontradiktorni.
Volio bih, ako neko ima više iskustva, da napiše kakva je situacija...

Ovo su mi odgovorili iz Uprave za indirektno oporezivanje:

Quote:Od plaćanja uvoznih dažbina oslobođena je roba koja je sadržana u "ličnom prtljagu" putnika koji dolazi iz inostranstva, a koja ne podliježe bilo kakvim ograničenjima ili zabranama, pod uslovom da takvi uvozi nisu komercijalnog karaktera. Pod pojmom "lični prtljag" podrazumijeva se sva roba nekomercijalnog karaktera za ličnu upotrebu putnika ili njegovog domaćinstva uključujući i predmete koji služe putniku za vrijeme putovanja, pod uslovom da se može pružiti dokaz da je prilikom polaska putnika zaveden kao prateći prtljag kod kompanije koja ga je prevezla u BiH iz zemlje polaska.
Carinske olakšice uz slijedeća količinska ograničenja po putniku i po danu se primjenjuju na:
1. robe nekomercijalnog karaktera, uključujući poklone i suvenire koji se nalaze u ličnom prtljagu putnika, a čija carinska vrijednost nije veća od 200 KM,
2. proizvode od duvana:
- 200 cigareta ili
- 100 cigarilosa ili
- 250 grama duvana;
3. alkoholna pića:
- 2 litre stonog vina,
- 1 litar alkohola ili žestokog pića od preko 22% vol.; ili 2 litra desertnog vina, pjenušca ili drugih pića;
4. parfemi i toaletne vode:
- 60 cc/ml parfema,
- 250 cc/ml toaletne vode.

Posebna napomena: Putnici mlađi od 17 godina nemaju pravo da uvoze robe navedene pod tačkom 2 i 3.
Rise up this mornin',
Smiled with the risin' sun.
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools