Dogfish Head 90 minutes Imperial IPA
Danas sam konačno i preuzeo ovo pivo od kolege @Matt77 i ovim putem mu se neizmjerno zahvaljujem što je nosio pivo 10.000 kilometara preko bare, samo da bi ga ja mogao probati.
Ovo pivo se ne mora posebno predstavljati jer se, po mnogim vjerodostojnim izvorima na internetu, radi o najboljem IPA pivu u Americi, a najvjerovatnije i šire.
Dogfish Head pivara ima renome alternativne i pomalo 'kinky' pivare i svi su valjda čuli za njih i njihove eksperimente.
Ovo pivo ima pozamašnih 9% alkohola i rekordnih 90 IBU gorčine. Moram priznati da je ovo najgorče pivo koje sam do sada probao. 90 IBU je stvarno jako visoka gorčina. Najpoznatiji je predstavnik India Pale Ale stila u USA, a zapravo radi se o Imperial India Pale Ale stilu, koji je alkoholom i IBU jedinicama nešto jači od regularnog IPA-a.
Zanimljivost s ovim pivom je da je pivo kontinuirano hmeljeno. Nama home brewerima jasnije je o čemu se radi, a prosječnom pivopiji i nije baš. Naime, hmelj se dodaje kontinuirano kroz čitavih 90 minuta kuhanja svakih 5-7 minuta u kotao u određenim manjim dozama.
Hmeljevi koji su korišteni za hmeljenje ovog piva su navodno sorte Warrior, Simcoe i Amarillo - sve tipične američke sorte. Osim kontinuiranog hmeljenja, pivo je i suho hmeljeno, odnosno, hmelj je dodavan i u fermentacijske posude, usljed čega je akumuliralo ogromnu količinu ugodne arome. Iako je pivo fantastično, moram priznati da mi u njemu nedostaje sorta Cascade koja bi dala malo lepršavosti i svježine (kao na primjer što je bio slučaj kod Sierra Nevada Torpeda)
Definitivno, dominiraju 'zemljaste', teže i kompleksnije hmeljne arome, a voćne su jako slabe i to od sorte Amarillo koja malo daje aromu narandže, međutim ništa značajno. Kao i sva IPA piva koja sam do sad probao, i ovo ima taj slojeviti karakter, odnosno, u isto vrijeme izbija više različitih okusa i aroma, tako da je baš potrebno napregnuti mozak da bi se svaka od njih posebno prepoznala i analizirala.
Pjena mi se posebno svidjela, čvrsta, dugotrajna, ostavlja 'brkove'
i lacing na čaši. Opet kažem, iznenađen sam kako pivo s ovoliko alkohola može tako dugo zadržati pjenu, jer je poznato da su dugotrajnost pjene i količina alkohola obrnuto proporcionalni.
Boja mu je poprilično tamna, a pivo je relativno bistro, izgledom jako zanimljivo i primamljivo.
Ovo pivo je savršeno balansirano. Sav taj hmelj ima svoju protutežu na sladnoj strani i kompletna 'slagalica' je složena savršeno, sa svim komponentama na svom mjestu, za ultimativni užitak.
Radi se o ozbiljnom piću, ako se to tako može reći - dakle, piću koje se pije polako i čiji se svaki gutljaj par puta analizira - ne zato što onaj koji pije to želi, nego jednostavno zato što to sama kompleksnost piva od njega zahtjeva.
I još nešto - ako ikad budete imali priliku piti ovo pivo, pijte ga polako i oprezno. Ja sam popio 0,33 l i osjećam se kao da sam brzo popio 3 prosječna piva odjednom. Ipak je to 9% alkohola.